piatok 28. mája 2021

Tajomstvo troch sestier | House of Hollow

Autor: Krystal Sutherland
Názov: House of Hollow
Špecifikácia: temný magický realizmus s prímesou hororu nielen o rodinnej súdržnosti
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.19

 

“That’s a pretty heavy burden to bear, being everything for someone.”

 

Iris a jej dve staršie sestry Vivi a Grey jedného večera bez stopy zmizli – v jednom okamihu oslavovali Nový rok so svojimi rodičmi a v tom ďalšom boli skrátka preč. Vrátili sa po mesiaci, nahé a bez jedinej spomienky na to, čo sa im stalo a kde vlastne boli. Tento zážitok ich nenávratne zmenil, nielen psychicky, ale najmä fyzicky. Po desiatich rokoch sa rodina ešte stále vyrovnáva s následkami tohto zmiznutia. A dokonca dôjde k ďalšiemu zmiznutiu – tentoraz však niekde zmizne len Grey, najstaršia zo sestier...

Tematika záhadných zmiznutí a/alebo únosov sa v knihách objavuje pomerne často a v rôznych žánroch. Napriek tomu som práve túto knihu nemala s čím porovnať a vlastne by to bolo zbytočné. Pretože je v istom zmysle jedinečná. Napríklad aj tým, ako ma dokázala pohltiť. Domnievam sa, že je za to z veľkej časti zodpovedná atmosféra, ktorú autorka vytvorila.

Na jednej strane je takmer až magická, postavená na istej poetickej lyrickosti, ktorá však nie je prehnaná štýlom, že by autorkine metafory mali metafory. Ide skôr o umiernenejšiu podobu magického realizmu, v ktorom je dôležitejšia skôr tá znepokojivá a tajomná stránka. A kniha taká rozhodne bola od úplne prvej strany – v príbehu bolo veľa záhad a veľa nevypovedaného, pričom tri sestry aj po desiatich rokoch žili s následkami.

Z čoho pramenila pochmúrnosť a isté napätie. Najdôležitejším aspektom atmosféry však bolo to niečo znepokojivé. Sestry sa zmenili hlavne fyzicky a zrazu vládnu záhadnými schopnosťami, sú neodolateľné a vďaka dotyku dokážu prinútiť ostatných robiť čokoľvek, čo im prikážu. A aby toho nebolo málo, dejú sa okolo nich ďalšie záhadnosti. V skratke, toto všetko prispelo k tomu, aby si ma kniha za veľmi krátky čas podmanila a totálne si ma získala.

Pretože som mala veľa otázok a minimum odpovedí, nakoľko vysvetlení, prečo sa deje to alebo ono, bolo vždy až príliš veľa a nebolo jasné, ktorá možnosť je tá správna (taká poznámočka na okraj, žiadna z mojich teórií sa neukázala byť nakoniec pravdivá). A v tomto oceáne tajomnosti tápali z jedného tmavého kútu do ďalšieho aj postavy.

“Some people go missing because they want to; some go missing because they’re taken. And then there are the others—those who go missing because they fall through a gap somewhere and can’t claw their way back.”

Autorku chválim aj za to, ako jednoducho a veľmi šikovne dokázala odlíšiť Iris, Vivi a Grey. V knihe sa niekoľkokrát spomína, aké sú si fyzicky podobné, no nikdy nebol problém ich od seba odlíšiť, pretože každá z nich bola úplne iná a každá úplne inak reagovala na svoje podivné schopnosti a nadania. Okrem nich v deji vystupovalo len veľmi málo postáv, vďaka čomu na mňa príbeh pôsobil komorne, čo tiež vplývalo na umocnenie atmosféry.

Tej prospieval aj dej – plný záhad a nezodpovedaných otázok, s naznačením akčnosti v istých momentoch, no plynutie jednotlivých udalostí bolo skôr pomalšie. Takže som mala čas premýšľať a hlavne si užívať témy, ktoré autorka spracovala, napríklad o rodinnej súdržnosti, o láske medzi súrodencami a o ochote urobiť absolútne čokoľvek, aby ste niekoho ochránili. Tých tém bolo samozrejme viac, no som si istá, že každý čitateľ si na stránkach nájde niečo iné, čo ho osloví.

Kniha si ma skrátka úplne získala, obtočila si ma okolo svojho pomysleného prsta a dokonale mnou manipulovala až do samotného záveru. A keď prišlo konečné odhalenie, sama sebe som sa čudovala, že som to neuhádla skôr – veď to bolo také očividné. Toto všetko však beriem hlavne ako dôkaz, že autorka sa so mnou v tejto knihe skrátka hrala, doslova odpútala moju pozornosť atmosférou a dianím a tou tajomnosťou, aby som si nevšimla to ostatné očividné. A za to jej tlieskam.

House of Hollow je príbeh z veľkej časti postavený na atmosfére, ktorá je na jednej strane magická, no na tej druhej tajomná a trochu znepokojivá. Čo je v poriadku, nakoľko tento príbeh je na hranici medzi magickým realizmom a hororom. Dianie je skôr pomalšie a celá dejová línia sa zameriava na hádanie, čo sa asi trojici sestier z príbehu stalo pred desiatimi rokmi. Teórií som mala mnoho, no autorka ma nakoniec dokázala oklamať. Tiež sa jej darilo držať ma v napätí a nevedomosti až do úplného konca. Navyše ma zabávala aj rôznymi spracovanými témami, napríklad o láske a oddanosti v rodine, ale aj ďalšími inými. Vo výsledku z toho všetkého vznikla vskutku jedinečná kniha s neopakovateľnou atmosférou, ktorej čítanie je úžasným zážitkom.


 

oficiálna anotácia:

Iris Hollow and her two older sisters are unquestionably strange. Ever since they disappeared on a suburban street in Scotland as children only to return a month a later with no memory of what happened to them, odd, eerie occurrences seem to follow in their wake. And they’re changing. First, their dark hair turned white. Then, their blue eyes slowly turned black. They have insatiable appetites yet never gain weight. People find them disturbingly intoxicating, unbearably beautiful, and inexplicably dangerous.

But now, ten years later, seventeen-year-old Iris Hollow is doing all she can to fit in and graduate high school on time – something her two famously glamourous globe-trotting older sisters, Grey and Vivi, never managed to do. But when Grey goes missing without a trace, leaving behind bizarre clues as to what might have happened, Iris and Vivi are left to trace her last few days. They aren’t the only ones looking for her though.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára