pondelok 3. mája 2021

V nedobrovoľnom magickom súboji | Nočný cirkus

Autor: Erin Morgenstern
Názov: Nočný cirkus (angl. The Night Circus)
Špecifikácia: magický realizmus o súboji dvoch čarodejníkov v magickom cirkuse
Slovenské alebo české vydanie: Lindeni, 2021 (SR); Argo, 2020 (ČR); staršie vydania od Ikaru
Hodnotenie na GR: 4.03

 

„Ľudia vidia len to, čo chcú vidieť. A väčšinou iba to, čo chcú, aby videli.“

 

Mohlo by sa zdať, že príbeh začína príchodom tajomného cirkusu, ktorý funguje len v noci. Lenže pravou je, že príbeh Marca a Celie sa začal písať celé roky predtým – kedysi dávno, keď sa dvaja mágovia nevedeli rozhodnúť, ktorý z nich má pravdu, a tak sa rozhodli svoje názory postaviť proti sebe v súboji. Avšak miesto toho, aby súperili sami, vycvičili na to učeníkov a tí bojovali s protivníkom miesto nich. Lenže vnútený osud je len málokedy skutočne prijatý a bez ohľadu na zámery učiteľov majú ich žiaci celkom iný názor...

Popravde neviem, kde by som mala začať príspevok o tejto knihe. V istom zmysle ju totiž vnímam ako kultovú záležitosť, ako dokonalý príklad zástupcu magického realizmu, o ktorom veľa ľudí minimálne počulo, aj keď ho čítala možno o niečo menšia skupina. Okrem toho mám pocit, že nech by som o tejto knihe napísala čokoľvek, pravdepodobne sa mi nepodarí úplne priblížiť tú mágiu a svet divov, ktoré autorka stvorila. Tak sa o to aspoň pokúsim.

Táto kniha ja absolútne magická. Autorka v tej totiž neustále dokazuje, že mágia a zázraky sa ukrývajú v úplne každodenných záležitostiach, napríklad aj v takom cirkuse. Na mieste, ktoré je istým spôsobom magické pre deti, no ako starneme, prestávajú mať pre nás nacvičené scénky a iné atrakcie to isté čaro a svojím spôsobom sa nám to zdá všedné. A tak sa autorka rozhodla tú detskú fascináciu vpísať do stránok knihy pre dospelých.

Zobrala všetky tie zázraky, ilúzie, kúzle a mágiu a premenila ich na absolútne čarovný cirkus. Stvorila neopakovateľnú atmosféru, vďaka ktorej som počas čítania mala chuť natiahnuť ruku a otvoriť dvere, dúfajúc pri tom, že za nimi stojí niečo podobne magické. Pretože som skrátka cítila, že všetko je možné, podobne ako v to verili samotné postavy.

Marco, Celia a všetci ich kolegovia z cirkusu, ale aj ostatné postavy, mali svoje vlastné hlasy. Samozrejme, ja som najviac vnímala práve Marca a Celiu, pretože tento príbeh bol z veľkej časti o nich a o ich ceste životom. Videla som ich vyrastať a dospievať a vnímala som, akí si boli podobní, no pritom takí rozdielni v tom, kým sa nakoniec stali.

„Tajomstvá majú moc. A tá moc sa zmenšuje, keď sa o ne ľudia s niekým podelia, takže je najlepšie zachovať ich v tajnosti. Ak sa človek zverí s tajomstvom, skutočným, dôležitý tajomstvom niekomu inému, tajomstvo sa zmení. A ešte horšie je, ak ho napíše, lebo kto môže vedieť, koľko párov očí ho uvidí napísané na papieri, nech si človek akokoľvek dáva pozor. Takže ak máš tajomstvo, najlepšie je nechať si ho pre seba, pre jeho aj tvoje dobro. Práve preto je v dnešnom svete menej kúziel. Kúzlo je tajomstvo a tajomstvá sú kúzla, ktoré sa treba dlhé roky učiť a deliť sa o ne.“

Sledovať ich príbeh bolo fascinujúce, nakoľko autorka mi udalosti nerozprávala lineárne, preskakovala v čase i z miesta na miesto, až som mala pocit, že doslova skladám puzzle. Vďaka tomu nebola len prehĺbená záhadná a magická atmosféra, ale budovalo sa tak aj napätie a ja som stránky otáčala doslova vo vytržení. Pričom každá udalosť, aj tá úplne najmenšia a zdanlivo najzbytočnejšia, mala nakoniec svoj pravý význam a prispievala nielen k tomu, akým smerom sa dej pohýnal, ale pomáhali formovať Marca a Celiu.

Z toho, ako neustále spomínam ich dvoch, by sa mohlo zdať, že táto kniha je v podstate romancou. A sčasti ňou skutočne je. No nejde len o romantickú lásku, tá tvorí len malú časť tematickej základne tejto knihy. Autorka píše aj o láske medzi priateľmi, súrodencami, o láske v rodinách, ale svojím spôsobom aj o istom druhu lásky medzi vášnivými nepriateľmi.

No kniha nie je len o láske, autorka sa rozhodla hovoriť o mnohých témach a verím tomu, že každý čitateľ si pri čítaní nájde niečo iné, čo ho zaujme. Mňa osobne najviac bavila tematika akéhosi predurčenia – dotkli sa ma tie zamyslenia medzi riadkami o tom, ako by rodičia nemali na svoje deti prenášať svoje spory, nemali by od nich očakávať, že budú za nich pokračovať v ich bitkách.

Pretože každý by si mal nájsť svoju vlastnú cestu a mal by ju nájsť vtedy, keď je na to pripravený. No zároveň by sme pri rozhodovaní mali pamätať aj na to, že naše rozhodnutia len zriedkakedy ovplyvnia len nás. Tých tém je tam ešte niekoľko, rovnako aj rôznych námetov a motívov. Ja osobne si myslím, že táto kniha je aj magickejším prerozprávaním príbehu o Rómeovi a Júlii, pretože podobne ako oni, ani Marco a Celia nemali na výber. No stačí knihu otvoriť a možno v nej nájdete niečo iné.

Nočný cirkus je veľmi špecifická kniha plná mágie a zázrakov. Autorke sa podarilo vytvoriť nádhernú atmosféru, ktorá na mňa doslova dýchala z každej stránky. Príbeh jej postáv ma aj vďaka tomu chytil za srdce a tým, ako v deji preskakovala z miesta na miestu a z minulosti do budúcnosti a späť do prítomnosti, dokázala nielen udržať moju pozornosť, ale budovala aj napätie a umocnila tajomnosť svojho príbehu. Okrem toho do svojej knihy ukryla aj mnohé témy a nechala na čitateľoch, aby si našli tie, ktoré ich najviac oslovia. Pre mňa to nebola len tematika lásky v jej mnohých podobách, ale aj pripomenutie, ako zle to dopadne, keď rodičia nútia deti pokračovať v ich starých rodinných sporoch. Vďaka tomuto všetkému túto knihu vnímam ako niečo jedinečne magické a neopakovateľné.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.

 

 

oficiálna anotácia:

Cirkus snov prichádza bez ohlásenia. Putuje po celom svete a zakaždým v ňom pribúdajú odvážnejšie a nápaditejšie atrakcie. Vo víre dymu a v odlesku zrkadiel, mimo očí bežných návštevníkov, stoja proti sebe dvaja iluzionisti: Celia a Marco.

Ich súboj trvá už roky a proti vlnám kúziel, zaklínadiel a ilúzií nie je odolný nik. Obaja mladí iluzionisti mali vrodené nadanie pre mágiu, ale nikto nepredpokladal, že mladí ľudia, ktorí mali byť súpermi na život a na smrť, porušia pravidlá a nevedomky sa do seba zaľúbia. Ich učitelia však majú stále na dosah nitky osudu, pred ktorými nie je v bezpečí žiaden obyvateľ cirkusu, ani mladí zaľúbenci, návštevníci či tvorcovia najneobyčajnejšieho snového predstavenia na svete.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára