piatok 16. septembra 2022

Rodina, ktorú si vyberieš | The Very Secret Society of Irregular Witches

Autor: Sangu Mandanna
Názov: The Very Secret Society of Irregular Witches
Špecifikácia: hrejivý príbeh o rodine a vzťahoch
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.37

 

“It’s not always enough to go looking for the place we belong. Sometimes we need to make that place.”

 

Mika je britská čarodejnica, ktorá je väčšinu času osamelá. S inými čarodejnicami sa stretáva na pravidelných stretnutiach raz za tri mesiace. Zvyšok času sa snaží nebudiť pozornosť a neustále sa sťahuje. Lebo keď nenadviaže príliš silné vzťahy, nebude ju to tak veľmi bolieť, keď bude musieť odísť. Jedného dňa sa k nej dostane ponuka práce – má sa stať učiteľkou trojici malých čarodejníc. Ešte to síce nevie, ale táto práca jej nenávratne zmení život...

Autorka Sangu Mandanna stvorila zaujímavý, no zároveň známy svet. Čarodejnice, ktoré sa musia skrývať a žijú osamelým izolovaným životom. To je niečo, na čo čitateľ naráža v knihách pravidelne. V tomto smere teda príbeh nedokáže ohúriť, no miesto toho zaujme od prvej strany niečím úplne iným. Atmosférou a tým, ako dokáže zapôsobiť. Mandanna sa totiž snažila napísať hrejivý príbeh, ktorý má zlepšiť náladu. A to sa jej aj podarilo.

Čiastočne sú za to zodpovedné samotné postavy. Hoci väčšina z nich sú čarodejnice alebo ich potomkovia, pôsobia úplne bežne. Osoby ponorené v práci, aby si neuvedomovali svoju osamelosť. Alebo pichľavci, čo radšej všetkých odoženú skôr, ako im stihnú ublížiť. Preživší, čo za úsmevom skrývajú svoju bolesť. Ľudia, akých denne stretneme na ulici niekoľko. Pre čitateľa nie je náročné vžiť sa do nich. Alebo sa s nimi dokonca stotožniť.

“Niceness is good manners, and stopping to give someone directions, and smiling at the overworked cashier at the supermarket. These are all good things, but they have nothing to do with what’s underneath. Niceness is all about what we do when other people are looking. Kindness, on the other hand, runs deep. Kindness is what happens when no one’s looking.”

Podobne známym dojmom pôsobí aj samotný dej. Nie je náročný alebo prehnane akčný. Nejde o záchranu sveta. Žiadne nebezpečné úklady a zložité intrigy či iné mocenské hry. Len rozprávanie o žene, ktorá sa rozhodne urobiť niečo, čo by nemala. Lebo dá na hlas svojho vlastného svedomia. Hoci si veľmi dobre uvedomuje, že si práve odhryzla viac, ako dokáže bezpečne spracovať.

Samotný text je navyše napísaný skutočne príjemne. Je plný emócií bez toho, aby čitateľa vyslovene citovo vydieral. Takisto dokáže udržať pozornosť, a to bez nutnosti veľkolepých odhalení alebo nečakaných zvratov. Lebo sa dozvedá viac o postavách, ktoré dokážu veľmi rýchlo prirásť k srdcu. Navyše sa k slovu dostáva aj niekedy ostrý anglický humor a postavy samotné majú výbornú chémiu.

Vo výsledku z toho všetkého vychádza veľmi príjemné čítanie. O osamelých dušiach, ktoré si k sebe hľadajú cestu. O nachádzaní novej rodiny, o silných citových väzbách, ale aj o potrebe odpustenia. O vytrvalosti, súcite a podávaní pomocnej ruky. A to všetko je zabalené v príbehu, ktorý dokáže pohladiť po duši – aj tým, ako známo pôsobí.

Sangu Mandanna sa o svojej knihe The Very Secret Society of Irregular Witches vyjadrila, že ju písala so zámerom vytvoriť niečo hrejivé. Čo čitateľa poteší a ukáže mu, že na svete sú ešte pekné veci, o ktorých sa oplatí čítať. A to sa jej podarilo. Vytvorila síce obyčajný, možno až tuctový príbeh, ktorý však má zároveň silné posolstvo. Navyše o postavách, s ktorými je ľahké sa stotožniť a o tom, že osamelosť nie je nevyliečiteľná choroba. Lebo rodinu môžeme nájsť kdekoľvek. Hlavne tam, kde by sme to najmenej čakali.


 

oficiálna anotácia:

As one of the few witches in Britain, Mika Moon has lived her life by three rules: hide your magic, keep your head down, and stay away from other witches. An orphan raised by strangers from a young age, Mika is good at being alone, and she doesn't mind it... mostly.

But then an unexpected message arrives, begging her to travel to the remote and mysterious Nowhere House to teach three young witches, and Mika jumps at the chance for a different life.

Nowhere House is nothing like she expects, and she's quickly tangled up in the lives and secrets of its quirky, caring inhabitants... and Jamie, the handsome, prickly librarian who would do anything to protect his charges, and who sees Mika's arrival as a threat. An irritatingly appealing threat.

As Mika finds her feet, the thought of belonging somewhere starts to feel like a real possibility. But magic isn't the only danger in the world, and soon Mika will need to decide whether to risk everything to protect the found family she didn't know she was looking for...

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára