sobota 24. septembra 2022

Škola plná príšer | Smrtící vzdělání

Autor: Naomi Novik
Názov: Smrtící vzdělání (orig. A Deadly Education)
Séria: Scholomancie (orig. The Scholomance)
Diel: prvý z troch
Špecifikácia: temná fantasy o škole plnej vraždiacich démonov
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2021 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.01

 

„Když mi Orion podruhé zachránil život, rozhodla jsem se, že musí zemřít.“

 

Scholomancia nie je škola ako každá iná. Deti tu síce študujú, ale chýbajú učitelia. Alebo akýkoľvek iný dozor, ktorý by ich chránil. Internát je totiž plný nebezpečných príšer. Malefikárie sa zakrádajú chodbami a hľadajú ďalšiu obeť. Tie najhoršie čakajú na večeru v promočnej sieti. Záverečné skúšky sú doslova boj o život. Zmaturuje len ten, kto prežije.

Americká autorka Naomi Novik stvorila veľmi nebezpečný svet. Akoby zobrala vyhlásenie o tom, že stredná škola je mínové pole, a premenila ho na skutočnosť. Avšak ani miesto, kde neexistuje učiteľský zbor, nie je úplne anarchistické. V skutočnosti ho zväzujú prísne pravidlá. Žiadne prechádzky po chodbách po večierke. Ani návštevy v izbách. Lebo čím viac vás bude na jednom mieste, tým skôr vás zabijú. Plňte zadané úlohy, inak vás škola nepustí do jedálne.

Aj z tohto dôvodu študenti uzatvárajú rôzne dohody a vytvárajú združenia. Niektorí sa držia svojich enkláv – mocenských zoskupení, ktoré pripomínajú čarodejnícke spolky. Iní sa snažia zabezpečiť si v nich miesto. Ohurujú svojich spolužiakov, snažia sa predviesť v tom najlepšom možnom svetle. No a potom je tu Galadriel, preferujúca oslovenie El.

Keďže okolo seba šíri doslova temnú auru, ostatní sú voči nej nepriateľskí. Považujú ju za malefiku. Teda za niekoho, kto získava manu tým, že vysáva ľudí okolo seba. Alebo ich rovno vraždí. Najhoršie predpoklady ostatných vlastne Galadriel sama podporuje, keďže má povahu podobnú ježkovi. Len s tým rozdielom, že prípadných odvážlivcov pichá sarkastickými poznámkami a negativistickým prístupom.

„Máma prostě tvrdí, že je příliš snadné označit za špatné lidi, a ne jejich volby. Pak prý lidi můžou sami před sebou ospravedlnit, že se rozhodují pro zlo, můžou přesvědčit sami sebe, že za to vlastně nemůžou a že jsou ve své podstatě slušní. No dobře, budiž, ale já jsem toho názoru, že když se někdo opakovaně rozhoduje pro zlo, dá se po určité době docela oprávněně použít zkratka a označit ho za zlého člověka, který by už k dalším rozhodnutím neměl ani dostat šanci.“

Jej cynický pohľad na svet je to, čo má čitateľ možnosť najviac preskúmať. Vďaka tomu je z El v niektorých momentoch zábavná hlavná hrdinka. Zároveň to z nej ale robí absolútne nevhodného rozprávača. Zo všetkého najviac má tendenciu túlať sa v myšlienkach. Začne síce vysvetľovaním problému A, ale nakoniec skončí pri Z. Čitateľ sa vďaka tomu síce veľa dozvie o jej názoroch a postojoch, no už oveľa menej o fungovaní sveta.

Vysvetlenia sú teda skôr občasné a náhodné. Je potrebné dať si ich do súvislostí. Aj preto hlavne prvá polovica knihy pôsobí trochu zahlcujúcim dojmom. El síce rozpráva a premýšľa, ale nie je jasné, čo to má spoločné s príbehom a kam vôbec dej smeruje. Až po prečítaní niekoľkých kapitol zo všetkého vyplynie, že v tejto knihe dej vlastne ani nie je dôležitý. Autorka neopisuje ďalšiu zúfalú záchranu sveta. Nejde o rozprávanie o vyvolenej, z ktorej sa zo dňa na deň stane celosvetová senzácia. Ak vôbec niečo, tak El má svet zničiť, nie spasiť.

V skutočnosti sa má čitateľ pri čítaní skôr zabaviť. Nenájde tu žiadne veľké morálne presahy. Len El, jej uštipačnú myseľ a školu, čo sa všetkých snaží zabiť. No a potom je tu Orion, chalan odhodlaný všetkých zachraňovať. Nebyť niekoľkých vyslovene akčných scén, pôsobila by kniha ako svojho druhu beletristický životopis. S rozprávačom, ktorý rád zavádza. No a potom sa, na konci poslednej kapitoly, objaví varovanie. Až táto výstraha naznačuje, že séria predsa len ponúkne aj niečo veľkolepejšie. Čím sú, koniec koncov, známe všetky autorkine knihy.

Smrtící vzdělání je vcelku špecifickým kúskom. Pomerne jednoduchý dej a celková takmer až humorná atmosféra z nej robia oddychové čítanie. Lenže hlavná hrdinka, pichľavá a cynická El, z nej robí v istom zmysle jedinečný zážitok. Čitatelia obľubujúci sarkazmus sa budú dobre baviť. Tí o čosi menej tolerantní budú väčšinu času skôr trpieť. Koniec však naznačuje, že ide o istý druh experimentu, ktorý otvára dvere k niečomu väčšiemu.

 

Recenzia napísaná pre Fandom.sk.

 

 

 

oficiálna anotácia:

Škola magie jako žádná jiná

Do téhle čarodějné střední byste chodit nechtěli: místo profesorů zde vyučuje drsnými metodami sama škola a na každém kroku číhá zlý tvor, takže jediná vteřina nepozornosti vás může stát život.

A tam se ti dva potkají: Galadriel, kterou škola systematicky připravuje na dráhu nejděsivější černé čarodějky světa, jak to prorokovala její prababička, a Orion, syn jedné z nejvlivnějších kouzelnických rodin, školní hrdina a ochránce slabých. Jenže ona se ze všech sil snaží, aby se proroctví nenaplnilo, a on jí ani trochu nevěří.

Dokážou ti dva změnit dávné řády školy — nebo aspoň vlastní život?

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára