pondelok 12. septembra 2022

Všetky otázky zodpovedané | The Final Gambit

Autor: Jennifer Lynn Barnes
Názov: The Final Gambit
Séria: The Inheritance Games (čes. Hra o dědictví)
Diel: tretí
Špecifikácia: príbeh o nečakanom dedičstve a hľadaní odpovedí
Slovenské alebo české vydanie: v češtine vydáva Yoli
Hodnotenie na GR: 4.28

 

“Everything's a game. The only thing we get to decide in life is if we play to win.”

 

Avery veľké bohatstvo neprinieslo nič iné, len neželanú pozornosť a problémy. Navyše ju celý čas trápia dôvody, pre ktoré to všetko dostala. Skrýva sa za správaním Tobiasa Hawthornea nejaké posolstvo? Alebo sa Avery skutočne stala len muchou nalepenou v pavučine skúseného pavúka? Čas sa kráti a nadišla chvíľa zodpovedať posledné otázky. Lebo ak Avery nenájde odpovede, stratí viac, ako je ochotná obetovať...

Barnes v prvých dvoch knihách nechala svoje postavy prejsť doslova peklom. Nielen hlavnú hrdinku Avery, ale aj ostatných, ktorí ju bezprostredne obklopujú. Tieto udalosti ich zmenili, či už k lepšiemu, alebo k horšiemu. V tomto smere je práca s postavami vskutku obdivuhodná a hlavne uveriteľná. Čitateľ má možnosť dozvedieť sa viac nielen o motivácii aktérov, ale aj o tom, ako ich rozhodnutia ovplyvňujú. Navyše postavy samotné premýšľajú o následkoch svojich činov, čo je osviežujúce.

Pravdou však ostáva, že skupina okolo Avery sa zmenila na jednu veľkú šťastnú a občas disfunkčnú rodinu. V niektorých momentoch už tento fakt balansuje na hranici uveriteľnosti. Hlavne tá ich vzájomná náklonnosť občas pôsobí dosť naivne. Čo je len dôkazom, že kniha je naozaj určená mladším čitateľom a toto je následok jej prispôsobenia cieľovke. Pretože v dospeláckom svete sa len zriedkakedy dá dokopy taká rôznorodá skupina, v ktorej by sa všetci mali úprimne radi. Pravdou však je, že autorke sa podaril v tomto smere jeden kúsok. Hoci nielen toto, ale aj niektoré iné scény, sú minimálne trochu pritiahnuté za vlasy, v tomto prostredí je to ešte uveriteľné. Hoci občas s poriadnymi výhradami.

Okrem postáv a ich vzťahov Barnes pracovala aj s jednotlivými príbehovými líniami. Z predchádzajúcich kníh ostali ešte nezodpovedané otázky. Zámerom deja tejto konkrétnej bolo zodpovedať ich. Autorka sa teda väčšinu času snažila, aby všetko dávalo zmysel. Nielen vo svetle udalostí tejto knihy, ale aj tých minulých. Jej snaha sa prejavovala aj v prvých dvoch dieloch, ale v tomto je očividnejšia.

“But sometimes a person’s brain starts cycling. No matter what you do, the same thoughts just keep repeating, over and over. You get stuck in a loop, and when you’re inside that loop, you can’t see past it. You’ll keep coming up with the same possibilities, to no end, because the answers you need – they’re outside the loop. Distractions aren’t just distractions. Sometimes they can break you out of the loop.”

V texte sa to prejavuje ako istá šablónovitosť. Akoby boli udalosti vopred naplánované, napísané v harmonograme, a teraz sa objavujú vo vopred určenom poradí. Niektoré scény tiež pôsobili až príliš účelovo a niektoré vysvetlenia boli doslova naservírované na podnose. Akoby sa autorka obávala, že by čitateľ niečo nepochopil tak, ako to ona zamýšľa.

V porovnaní s prvými dvomi knihami sa tiež trochu vytratila tá pôvodná iskra. Áno, stále je tu perfektne vystupňované napätie, ale bolo vlažnejšie ako predtým. Možno aj preto, že postavám nehrozilo smrteľné nebezpečenstvo. Autorka si pravdepodobne povedala, že bude lepšie dej nekomplikovať ďalšími zápletkami. Áno, chcela zodpovedať všetky otázky, navyše tak, aby to pôsobilo ešte uveriteľne. Vďaka tomu je však táto kniha o dosť suchšia ako jej predchodkyne.

Nehovoriac o tom, že samotný záver je... až príliš hollywoodsky gýčový. K dokonalosti chýbal už len jednorožec prdiaci dúhu. No podobne ako v prvých dvoch knihách, ani v tejto sme sa nedozvedeli, ako napríklad boli potrestaní previnilci. Vieme, čo robila Avery a ako sa rozhodla, ale iní aktéri, tí ostávajú tajomstvom. Čo je rozhodne škoda, lebo v trilógii sa objavilo niekoľko osôb, ktoré boli omnoho zaujímavejšie ako Avery. Ich osud si môžu čitatelia len domýšľať.

Kniha The Final Gambit je na jednej strane dobrým ukončením trilógie. Autorka sa snažila zodpovedať všetky otázky a navyše tak, aby bolo všetko uveriteľné. Čo sa jej do veľkej miery podarilo. Na druhej strane však pre to kniha pôsobí šablónovito. Tiež sa z nej vytratilo napätie a pocit ohrozenia, pričom niektoré odhalenia už neboli také veľkolepé. Problémom tiež je, že hoci záver bol ako z hollywoodskeho dojáku, osud niektorých aktérov si môže čitateľ len domýšľať. Čiže koniec je to dobrý – ale séria si zaslúžila niečo veľkolepejšie.




oficiálna anotácia:

To inherit billions, all Avery Kylie Grambs has to do is survive a few more weeks living in Hawthorne House. The paparazzi are dogging her every step. Financial pressures are building. Danger is a fact of life. And the only thing getting Avery through it all is the Hawthorne brothers. Her life is intertwined with theirs. She knows their secrets, and they know her.

But as the clock ticks down to the moment when Avery will become the richest teenager on the planet, trouble arrives in the form of a visitor who needs her help – and whose presence in Hawthorne House could change everything. It soon becomes clear that there is one last puzzle to solve, and Avery and the Hawthorne brothers are drawn into a dangerous game against an unknown and powerful player.

Secrets upon secrets. Riddles upon riddles. In this game, there are hearts and lives at stake – and there is nothing more Hawthorne than winning.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára