nedeľa 7. júla 2024

Osud všetkých Londýnov | Zaklínanie svetla

Autor: V. E. Schwab
Názov: Zaklínanie svetla (orig. A Conjuring of Light)
Séria: Odtiene mágie (orig. Shades of Magic)
Diel: tretí
Špecifikácia: epická fantasy o alternatívnych Londýnoch a o následkoch činov
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2024 (SR); Argo, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.31

 

„Život netvoria voľby. Tvoria ho obchody. Niektoré sú dobré, iné zlé, ale všetky niečo stoja.“

 

Postavy si po rušných udalostiach užili trochu domnelého pokoja. No ako to už býva, išlo len o ticho pred búrkou takou príšernou, že ju možno nikto z nich neprežije.

Americká spisovateľka V. E. Schwab čitateľa tretí raz berie na výlet do paralelných Londýnov. Druhý diel Stretnutie tieňov zafungoval ako mostík. Aktéri sa spamätávali z toho, čo sa stalo a opatrne pokračovali vo svojich životoch. Od prvej strany tretej knihy je však jasné, že ich žiadny zaslúžený pokoj ešte nečaká. Udalosti nasledujú v rýchlom slede za sebou. Srdcervúce straty, dychberúce naháňačky, ale aj vyostrené boje spôsobia, že dej veľmi rýchlo napreduje.

Tempo je vyslovene vražedné. Je jasné, že stačí málo, aby prišla neodvrátiteľná katastrofa. Aj keď po úvodnej tretine všetko predsa len spomalí, atmosféra je napätá. Pretože všetkým dochádza čas. Čitateľovu pozornosť opäť napomáha udržať aj časté striedanie rozprávačov. Z Bieleho Londýna do Sivého a naspäť do Červeného. Svoj priestor dostávajú hrdinovia, ale aj možní zloduchovia. Navyše sa bližšie predstavia aj tí, ktorí doteraz skôr postávali bokom so zvyškom komparzu.

Schwab sa teda aj v tejto časti zameriava hlavne na postavy. Preskúmava ich silné aj slabé stránky a predstavuje ich motivácie, takže nikto nie je len zlý alebo len dobrý. Uprostred toho všetkého stoja Kell, Lila, Rhy a s nimi Alucard a ďalší. Účasť niektorých na hlavných udalostiach je pritom prekvapivá. No práve vďaka tomu ešte väčšmi vyniknú všetky tie charakterové premeny. V porovnaní s prvým dielom Tmavší odtieň mágie niektorí zažili obrat doslova o stoosemdesiat stupňov. Avšak vďaka pozornosti, ktorú autorka venovala detailom a opisom, sú tieto zmeny uveriteľné.

„Arnézčania mali desiatku spôsobov, ako povedať vitaj, no ani jedno slovo vyjadrujúce zbohom. Keď sa mali cesty ľudí rozísť, niekedy si povedali vas ir, čo znamená v mieri, no častejšie sa lúčili slovom anoshe – do ďalšieho dňa. (…) Anoshe prinášalo útechu. A nádej. A silu nechať ísť.“

Podobne ako v predchádzajúcich dieloch, aj v tomto je silná dobrodružná linka. Aktéri sa musia spojiť a vybrať sa na ďalekú cestu, aby niečo dosiahli. Aj táto ich snaha je zatienená problémami a úkladmi, čo len pomáha gradovať napätie. Pretože v tom istom čase sledujeme boje na viacerých frontoch.

Schwab je voči svojim hrdinom vyslovene neúprosná. Skúša ich odhodlanie a nebojí sa ani zabíjať. Navyše dokáže viackrát prekvapiť. Celkové smerovanie deja je pomerne nepredvídateľné, keďže do pozície záchrancu posúva viacerých. Veľkolepé finále je teda nečakané, dramatické a má svoju cenu. Je totiž nielen výsledkom bojov, ale aj neľahkých rozhodnutí s nie vždy príjemnými následkami. Napriek istej horko-sladkej príchuti má však čitateľ v závere pocit, že jeho trpezlivosť bola odmenená.

Román Zaklínanie svetla je výborným zakončením dobre rozvrhnutej trilógie. Autorka strávila veľa času budovaním prostredia, ale hlavne aj charakterov postáv. V záverečnom diele dokázala vyvážiť akčné časti s tými pomalšími, opisnými. Vďaka svojej obratnosti navyše skvele gradovala napätie a až do posledných chvíľ nebolo jasné, ako to všetko dopadne. Napriek tomu stále platí, že trilógiu ocenia skôr tí trpezlivejší.

Recenzia napísaná pre Fandom.sk.

 

 

 

oficiálna anotácia:

Ríšu Mareshovcov zachvátila temnota a kedysi krehká rovnováha moci medzi štyrmi Londýnmi sa dostala do bodu zlomu.

Kell, ktorého doteraz považovali za posledného žijúceho Antariho, sa pod tlakom posledných udalostí nevie rozhodnúť, komu má ostať verný. Lila Bardová, kedysi bežná - ale rozhodne nie obyčajná - zlodejka, v novom svete prežila a úspešne zvládla aj sériu náročných magických skúšok. Teraz sa však musí mágiu naučiť ovládať, skôr než ju zabije.

Na scénu sa vracia dávny nepriateľ a plánuje si podmaniť mesto, zatiaľ čo padlý hrdina sa usiluje zachrániť rozpadajúce sa kráľovstvo. Medzičasom Alucard Emery, nevyspytateľný kapitán Nočnej veže, zhromaždí svoju posádku a snaží sa s časom opreteky získať nemožné.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára