utorok 9. júla 2024

Ak sa sny smú splniť | The Wishing Game

Autor: Meg Shaffer
Názov: The Wishing Game
Špecifikácia: príbeh o deťoch, ktoré snívajú a dospelých, ktorí snívať zabudli
Slovenské alebo české vydanie: v češtine Kontrast, v slovenčine Lindeni
Hodnotenie na GR: 4.08

 

“Life can only be understood backwards, but it must be lived forwards.”

 

Lucy nevyrástla práve v najšťastnejšom domove. No keď to najviac potrebovala, našla útechu v sérii detských knižiek o čarovnom ostrove, kde sa plnia želania. Ako dospelá vie, že nikto nikomu nedokáže splniť prianie, hoci by to veľmi chcela. Keď ju však autor tejto knižnej série pozve na svoj ostrov, kde spolu s ostatnými má súťažiť o neodolateľnú cenu, opatrne prijme. Lebo možno by sa jej život predsa mohol obrátiť k lepšiemu...

Americká spisovateľka Meg Shaffer stvorila svojmu debutu naozaj čarovné kulisy. Ostrov plný mágie, na ktorom odvážne deti dokážu nájsť niekoho, kto splní ich želania. Je možno vymyslený a súčasťou série detských kníh, no stále núka nádej a pochopenie. Lebo je to miesto, kde každý môže snívať a veriť, že svet môže byť krajší. Je teda jasné, že ide o miesto, ktoré najviac priťahuje ľudí, ktorí v živote zažili všeličo škaredé.

Takou osobou je aj hlavná hrdinka Lucy a ďalší, ktorí sa spolu s ňou majú zapojiť do tajomnej hry. Jej víťaz získa najnovší rukopis Jacka Mastersona. Teda autora tej významnej detskej série. Títo súťažiaci však majú svoje problémy a najviac to vidieť práve na Lucy. Na jednej strane ide o pomerne sympatickú hrdinku, ktorá má dobré srdce a zo všetkého najviac túži po tom, aby mohla adoptovať malého chlapca. Cíti s ním spojenie a verí, že v ňom našla svojho syna.

Lenže v jej tom bráni jej zlá finančná situácia. Do ktorej ju dostali v podstate jej rozhodnutia. Áno, takže je jednoduché s Lucy súcitiť a vnímať ju ako nejakú úbohú mučeníčku, ktorá v živote zažila veľa krívd. Na druhej strane je však Lucy občas otravná v tom, ako zanovito zotrváva vo svojej krivde. Je tvrdohlavá a vzťahovačná a správa sa až prehnane detinsky.

“Don’t give up, Lucy. Always remember that the only wishes ever granted are the wishes of brave children who keep on wishing even when it seems no one is listening because someone always is. Someone like me. Keep wishing. I’m listening.”

No aj tieto jej otravné nedostatky sú sympatické, pretože vďaka nim Lucy pôsobí ako reálna osoba. Ako niekto, kto si tak veľmi hovie vo vlastnej bolesti, až si neuvedomuje, že tým ubližuje len sama sebe. Je pravda, že dej nie je len o nej a spomínajú sa tu aj iní, ktorí zažili zlé veci a čítanie tej detskej sérii ich v mnohom zachránilo.

Všetko však spája tá istá téma. Že zo smutných a zranených detí vyrastú smutní a zranení dospelí. Tí neveria v plnenie želaní, utekajú pred vlastnými strachmi a veľakrát si neuvedomujú, že práve oni sú tou prekážkou na ceste ku šťastiu. Toto všetko tvorí výborný základ pre príbeh s niekoľkými morálnymi presahmi. Takisto sa tu ukrýva niekoľko ponaučení a pekných myšlienok. Časť z nich autorka čitateľovi pretŕča možno až príliš okato, iné ukryla trošku dômyselnejšie medzi riadky.

Navyše sa jej podarilo dosiahnuť, že sa čitateľské skúsenosti budú líšiť, lebo každý si z čítania odnesie možno niečo iné. Pod všetkým týmto sa však ukrýva čarovné rozprávanie. Nejde totiž len o kulisy zázračného ostrova. Nie je to tak, že by v tejto knihe bola mágia skutočná. No možno akoby bola. Lebo bez ohľadu na niektoré ťažké témy a emocionálnu „horskú dráhu“, je čítanie takmer ako objatie. Niekedy také trochu rozpačité, inokedy okato vrúcne, no zakaždým vítané. Možno aj preto, že hlavný posolstvom rozprávania je, že každý z nás dokáže zmeniť svoj život. Stačí mať dosť odvahy poprosiť o pomoc. Alebo ju prijať, keď nám ju ponúkajú.

Román The Wishing Game ponúka čarovné rozprávanie o ľuďoch a ich starostiach. A o tom, ako ešte v detstve našli útechu v sérii detských kníh. Postavy sú skôr realistické, než ultimátne sympatické a samotný príbeh preteká mnohými ponaučeniami. Ide teda skôr o hrejivé čítanie, ktoré má predovšetkým sprostredkovať nádej. A to sa knihe v plnej miere podarilo.


 

oficiálna anotácia:

During a childhood marked by neglect and loneliness, Lucy Hart found solace in books, especially Jack Masterson's Clock Island series. Now a twenty-six-year-old teacher's aide, she has shared her love of reading with bright, orphaned seven-year-old Christopher Lamb. Lucy would give anything to adopt Christopher, but even the idea of becoming a family seems like an impossible dream without proper funds and stability.

Just when Lucy is about to give up, Jack Masterson announces he's finally written a new book. Even better, he's holding a contest at his home on the real Clock Island, and Lucy is one of the four lucky contestants chosen to compete to win the one and only copy.

For Lucy, the chance of winning the most sought-after book in the world means everything to her and Christopher. But first she must contend with ruthless book collectors, wily opponents, and the distractingly handsome (and grumpy) Hugo Reese, the illustrator of the Clock Island books. Meanwhile, Jack "the Mastermind" Masterson is plotting the ultimate twist ending that could change all their lives forever.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára