pondelok 22. júla 2024

Hľadanie pravdy a šťastia | The Last of the Moon Girls

Autor: Barbara Davis
Názov: The Last of the Moon Girls (slov. Posledná žena z rodu Moonovcov)
Špecifikácia: román o rodine, starých krivdách a dôležitosti odopustenia
Slovenské alebo české vydanie: Aurora, 2021 (SR); Metafora, 2022 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.20

 

“Bridges can be built across the widest chasms, even when all we have to build with are broken pieces.”

 

Lizzy sa po mnohých rokoch vracia do rodného mesta. Po smrti babičky Althey dúfa, že dá čo najskôr dokopy starú rodinnú usadlosť, aby ju mohla predať a urobiť hrubú čiaru za minulosťou. Lenže stará mama svoju vnučku veľmi dobre pozná a zanechala jej preto knihu plnú rád a poučení. Pretože vedela, že Lizzy bude na neľahkej ceste k pravde potrebovať pomoc...

Americká spisovateľka Barbara Davis víta čitateľa v zapadnutom mestečku, kde každý pozná každého. Obyvatelia tu majú navyše pomerne dlhú pamäť a minimálne niektorí z nich nemajú radi ženy z rodu Moonovcov. Považujú ich totiž za výstredné a odlišné. Keď sa navyše objaví klebeta, že jedna z nich má niečo spoločné so smrťou dvoch dievčat, prijmú to ako pravdu. Ako ten dôvod, pre ktorý by tieto ženy nemali bývať v ich mestečku.

Do tohto zvláštne naladeného domova sa vracia hlavná hrdinka. Podľa tohto výpočtu by sa mala stretávať predovšetkým s predsudkami a hnevom. A v istom zmysle sa presne to aj dostane. Je teda ľahké pochopiť, prečo by Lizzy od toho všetkého najradšej utiekla. Ako niekto, kto zažil krušné časy, je Lizzy dokonalou rozprávačkou príbehu o odhaľovaní starej krivdy. Pretože presne o to ide. O zistenie pravdy a dokázanie, že sa ľudia mýlia.

Je jednoduché držať jej palce. Hoci jej neochota čeliť vlastnému strachu je občas frustrujúca. Nič to nemení na fakte, že Lizzy je vo všetkých smeroch možno až príliš realistická hrdinka a nejeden čitateľ sa s ňou stotožní. O to viac, že jej život je plný horkosti. Napriek tomu sa nedá hovoriť o tom, že by mala kniha obdobne nepríjemne temnú atmosféru. Autorka píše o nespravodlivosti a krivdách, ale zároveň sa jej darí držať príbeh v tej príjemnejšej rovine. Pretože nezabúda ani na tie krajšie a občas aj hrejivejšie okamihy.

“We plan our lives like we’re in charge, lay all the pieces end to end like we think they should go, and then zing! Something happens we never saw coming, and we end up somewhere else. Sometimes it’s right back where we started.”

Veľkú zásluhu má na tom aj čarovné prostredie obchodíka s domácimi prírodnými produktmi, ktoré celé roky pomáhali miestnym. Tento obchod a jeho tajomný sortiment s takmer až čarovnými účinkami zapôsobí ako ten kúsok šmrncu, ktorý príbeh dokáže ozvláštniť. K tomu sa pripoja aj prvky mágie v podobe zaujímavých magických schopností. Tými oplývajú práve ženy z rodu Moonovcov. Tie navyše svoje nadania využívali na pomoc iným.

Román je teda rovnakou mierou pretkaný tými horkejšími okamihmi. Keď Lizzy čelí hnevu, že vytiahla na svetlo starú bolesť. Ale takisto je plný krásne dojímavých chvíľ. Prevažne v podobe spomienok na všetko to dobré, čo vykonala stará mama. Práve Althea, hoci je celý čas mŕtva, stvorí neodmysliteľnú súčasť rozprávania. Občas sa zdá, že je tou hybnou silou, ktorá rozhoduje o tom, ktorým smerom sa Lizzy nakoniec vydá. K čomu jej má dopomôcť práve oná tajomná príručka, ktorú jej Althea zanechala.

Je teda jasné, že kniha ponúka aj mnohé zamyslenia a morálne presahy. Nič nie je úplne čierne alebo úplne biele. Všetko je predstavené ako ľudsky neutrálne. Všetky scény i motívy sa navzájom dopĺňajú. Samotné pátranie po pravde je občas skôr v pozadí, kde pôsobí ako nejaký hrozivý tieň, ktorý všetko prikrýva. Nedá sa hovoriť ani o nejako výraznom gradovaní napätia. Hoci sa tu objaví hneď niekoľko napínavých okamihov. A v niektorých ide doslova o život. No tieto okamihy predstavujú skôr ojedinelé mraky, ktoré zatieňujú inak jasný príbeh s príjemne čarovnou atmosférou.

Román The Last of the Moon Girls je o živote a hlavne zo života. Čitateľ stretáva sympatické a realisticky vykreslené postavy, ktorým je jednoduché držať palce. Nejde však o nejakú strhujúcu detektívku. Skôr o pomalšie rozprávanie o sile odpustenia, rodine a hľadaní šťastia a domova. S niekoľkými peknými posolstvami navyše. Celkový dojem kazí možno až príliš rýchlo odbitý koniec.





oficiálna anotácia:

Lizzy Moon never wanted Moon Girl Farm. Eight years ago, she left the land that nine generations of gifted healers had tended, determined to distance herself from the whispers about her family’s strange legacy. When her beloved Grandmother Althea dies, Lizzy must face the tragedy still hanging over the farm’s lavender fields: the unsolved murders of two young girls.

discovers a Book of Remembrances meant to help Lizzy embrace her own special gifts. When she reconnects with Andrew Greyson, one of the few in town who believed in Althea’s innocence, she resolves to clear her Grandmother’s name.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára