streda 31. júla 2024

Vesmírna záchranná misia | Paradox

Autor: Mark Lipsky
Názov: Paradox
Špecifikácia: sci-fi triler o vesmírnej záchrannej misii
Slovenské alebo české vydanie: Tatran, 2024 (SR)
Hodnotenie na GR: 3.75

 

„Nie je dôležité, čo chcem. Som len simuláciou ľudského myslenia, ktorá v reálnom čase počíta a vyhodnocuje niekoľko tisíc variantov. Konečné rozhodnutie musíš urobiť sám.“

 

Mechanika Marka cestujúceho vesmírom preberú z umelého spánku. Po chvíľkovej dezorientácii nasleduje aj rozčarovanie. Vedenie vesmírnej agentúry od neho žiada, aby vyriešil zdanlivo jednoduchú úlohu. Čoskoro sa však ukáže, že je všetko úplne inak. No a Mark bude na prežitie potrebovať viac ako vlastný dôvtip.

Slovenský spisovateľ Mark Lipsky berie čitateľa na strhujúce vesmírne dobrodružstvo. Od prvej strany je pritom jasné, že ide o výtvor niekoho skúsenejšieho. Zaujme totiž nielen uhladeným štýlom, ale aj výraznou hrou s jazykom. Tieto prednosti autor naplno využíva na polapenie čitateľovej pozornosti a tiež predstavenie hlavného hrdinu.

Autorov menovec je zároveň jediným rozprávačom. Náhodne vybraným na vyriešenie podivuhodnej úlohy. Na neistotu pritom reaguje nie vždy úplne vhodným humorom. Prinajmenšom niektoré pasáže sú vďaka tomuto jeho zlozvyku minimálne úsmevné. Nedá sa však hovoriť, že by kvôli tomu kniha získala parodické prvky. Skôr ide o niečo medzi šibeničným humorom a situačnou komikou.

Začiatok je napriek tomu zdĺhavejší. To môže mnohých odradiť, keďže rozsahovo sa v tomto prípade dá hovoriť maximálne o novele (vzhľadom na zápletku možno až o poviedke). Čitateľovou prvotnou skúsenosťou s príbehom bude skôr nechápavosť. Tento pocit čiastočne zrkadlí rozpoloženie protagonistu. Náhle prebudený, sám, uprostred vesmíru – to všetko môžeme prežiť spolu s ním.

Hneď na to sa dostavia aj iné otázky. Jednou z nich je to, akým jazykom vlastne postavy medzi sebou hovoria. Mark je Nemec, no komunikuje nielen s vedením vesmírnej agentúry, ale aj s pilotom inej lode. Buď teda všetci hovoria rovnakým jazykom, alebo si rozumejú vďaka nejakému jazykovému softvéru. Ak je to tak, prečo ten istý softvér nepreložil aj prepisy zo zariadenia kapsle?

„Začínam pochybovať, že by som mohol byť v nemocnici. Ale na druhej strane, nech už som kdekoľvek, niekto ma predsa musel pripútať. Premýšľam. Keby som ja niekoho priviazal k lôžku, asi by som tam chcel byť, keď sa preberie. Nuž, túto dedukciu som si mohol odpustiť, pretože podobne môže okrem nemocničného personálu uvažovať aj maniak alebo sériový vrah.“

Technické údaje, štatistiky, ale aj menu s možnosťami sú uvádzané výhradne v angličtine. Bez pridaného prekladu a väčšinou bez vysvetlenia, čo jednotlivé „položky“ znamenajú. Je jasné, že protagonista tomu rozumie. Nie každý čitateľ však angličtinu ovláda. Ak je hneď na začiatku knihy konfrontovaný s veľkou časťou textu, ktorej nemá šancu rozumieť, je možné, že to s čítaním skrátka vzdá. Nehovoriac o tom, že tieto cudzojazyčné vsuvky nie sú súčasťou rozprávania. Mark ich nerozoberá v mysli a málokedy ich akokoľvek komentuje. Občas to pôsobí dojmom, že ide o niečo, čo má ozvláštniť text, no zároveň stojí skôr samostatne.

Toto sú zásadné problémy, ktorým čitateľ čelí na začiatku čítania. Všetky navyše do veľkej miery spomaľujú tempo. To sa, našťastie, neskôr predsa len rozbehne. Scény sa striedajú svižnejšie. Tiež tu pribúdajú postavy, s ktorými Mark môže komunikovať. Až v tejto časti niektoré prvky zapadnú na svoje miesto. Napríklad aj humor postavený na tom, že jeden zo zúčastnených nerozumie určitej poznámke.

Nemenej zaujímavé je sledovať spoluprácu umelej inteligencie a človeka. Jedna strana má všetky informácie, ale bez kontextu tej druhej nevie, čo s nimi má robiť. K tomu sa pridruží aj hromadenie problémov. Tie sú opisované pomerne odborne a nie vždy ostane dostatok priestoru na vysvetlenie. V tomto bode ale nejde o výrazný nedostatok. Čitateľ nemusí porozumieť podstate krízy. Stačí, ak si uvedomí, že nastala. Teda sa môže sústrediť na otáčanie strán, aby sa dozvedel, či to Mark vyrieši. Napätie je totiž tiež dobre vygradované a záver veľkolepý. Hoc pre niekoho bude možno trochu otvorený.

Sci-fi triler Paradox láka čitateľa na divoké vesmírne dobrodružstvo. Hlavný hrdina Mark Lipsky musí vyriešiť jeden nástojčivý problém. Takpovediac sa z neho má stať hrdina. Lenže problémov pribúda a riešenia neprichádzajú. Vo výsledku ide o pomerne svižné oddychovejšie čítanie. Výraznejšie ho kazí pomalší úvod a hojné využitie anglického jazyka.

 

Recenzia napísaná pre Fandom.sk.

 

 

oficiálna anotácia:

Svojrázny mechanik raziacich strojov sa preberá z umelého spánku a zisťuje, že ho čaká úloha, ktorá je nad jeho schopnosti. Podarí sa mu zachrániť vesmírnu loď Carnival Sky?

Realistický survival sci-fi triler z blízkej budúcnosti poteší všetkých fanúšikov filmu Marťan. Rozprávačom príbehu je sympatický mechanik raziacich strojov Mark, ktorý sa na vesmírnej lodi preberá z umelého spánku aby zistil, že ho čaká úloha, ktorá je nad jeho schopnosti. Má úplne sám zachrániť vesmírnu loď Carnival Sky.

Tá neznámo prečo uviazla na konkrétnom bode vo vesmíre. Markovi tu však niečo nehrá. Prečo jedna z najmodernejších vesmírnych lodí potrebuje práve jeho pomoc? A ak sa pri nebezpečnej akcii niečo nepodarí, kto zachráni jeho? Kto sa nakoniec ocitne v najväčšom nebezpečenstve – Carnival Sky, Mark, alebo samotné ľudstvo?

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára