piatok 19. júla 2024

Zármutok nie je navždy | Krámek s fatanzií [audiokniha]

Autor: Tabitha Bird
Názov: Krámek s fantazií (orig. The Emporium of Imagination)
Dĺžka nahrávky: 11 hodín a 2 minúty
Interpreti: Helena Dvořáková, Jan Vlasák a Matyáš Valenta
Vydavateľstvo: OneHotBooks, 2024 (ČR; réžia: Zuzana Pitterová)
Hodnotenie na GR: 4.24

 

 

V malom austrálskom mestečku sa objavil záhadný obchodík. Jeho správca totiž prišiel hľadať svojho nástupcu. No okrem toho prináša aj mnohé dary. Ľudia, ktorí to potrebujú, dostanú zvláštne pozvánky. Kam? Na telefonát s milovaným zosnulým.

Austrálska spisovateľka Tabitha Birdová berie čitateľa na emotívnu jazdu. Pri tej ho sprevádza niekoľko obyčajných, no predsa svojím spôsobom nezabudnuteľných postáv. Dokopy ich spojí nenápadný obchodík. Objavuje sa nečakane a vyrastie takmer ako hríb po daždi. Priťahuje pozornosť okoloidúcich a vyvoláva otázky a zvedavosť. Pretože všetci chcú vedieť, čo sa ukrýva za jeho dverami.

Možno aj preto, že spolu s touto záhadou sa v mestečku Boonah začnú diať všakovaké zaujímavosti. Jednou z nich je objavenie sa hrdzavej mačky s podivuhodným menom. Nakladaná cibuľka prináša ľuďom mnohé predmety plné spomienok. Okrem toho je tu aj Vlastníkov sprievodca trúchlením. Knižočka, do ktorej domáci zapisujú svoje najtajnejšie myšlienky. Všetko to zavŕšia zvláštne živé pozvánky. Oznamujúce telefonáty od ľudí, o ktorých pozvaní prišli.

To spája aj trojicu hlavných hrdinov. Prežili veľké straty a snažia sa s nimi čo možno najlepšie vyrovnať. Earlatidge Hubert Umbrey sa o to pokúša už desať rokov. Tie strávil tým, že dohliadal na Obchodík s fantáziou. Desaťročný Enoch smúti za otcom a navyše skrýva tajomstvá. No a Ann, tej chýba možno až príliš veľa osôb, no pritom sa snaží tvrdiť opak.

Z vyššie spomenutého vyplýva, že rozprávanie je pretkané aj silným smútkom a pocitom straty. Autorka sa snažila sprostredkovať čo možno najrealistickejší emotívny zážitok. No zároveň neskúša čitateľa zbytočne citovo vydierať. Pretože napriek zármutku vo všetkých jeho podobách ponúka aj obrazy plné nádeje. Spomienky na tie lepšie dni a takisto presvedčenie, že tí, o ktorých sme prišli, s nami ostávajú.

Mnohé momenty teda vyvolajú aj úsmev, hoc občas cez slzy. Kniha navyše sprostredkúva nejedno silné posolstvo. Zároveň si však text udržiava istú komornosť. Z veľkej časti sú za to zodpovedné aj magické prvky roztrúsené na stránkach a nejde len o miznúci obchod a objavujúcu sa mačaciu spoločníčku.

Výrazným faktorom je aj námet telefonátov s mŕtvymi. Ten Birdová prevzala z tzv. „veterného telefónu“. Jeho podstatu tvorí telefónna búdka s nefunkčným telefónom. Itaru Sasaki ho pôvodne postavil, aby mohol viesť jednostranné rozhovory s milovanou osobou, o ktorú prišiel. Neskôr ho sprístupnil verejnosti, aby aj iní ľudia mohli nájsť útechu. Podobne ako postavy v tejto knihe. Aby si mohli spomenúť, že život nie je len o zármutku.

Túto myšlienku, ale i mnohé iné pomáha sprostredkovať aj audioknižné spracovanie. Trojicu hlavných hrdinov „načítali“ rôzni interpreti. Helena Dvořáková, Jan Vlasák a Matyáš Valenta sa pritom výborne dopĺňajú. Ich pasáže sa v texte pomerne rýchlo striedajú, no nepôsobí to rušivo. Hlasy im ladia, takže poslucháč zaujatý výrazne emotívnymi okamihmi občas ani nepostrehne, že niektorú časť číta zrazu niekto iný.

Umelecký zážitok tiež podporia rôzne hudobné vsuvky predznamenávajúce zmenu kapitoly alebo úvod novej sekcie. Niektoré z nich sú však oproti hovorenému slovu o niečo výraznejšie a hlasnejšie. Hlavne zo začiatku teda môžu niekoho prekvapiť. Okrem toho však ide o výbornú audioknihu bez nedostatkov. Jej počúvanie ešte o niečo prehĺbi zážitok z textu. Navyše vo výrazne emotívnych častiach môže čitateľ slziť bez toho, aby sa obával, že neuvidí, čo vlastne číta.

Román Krámek s fantazií je komorný a nevtieravo magický. Autorka popustila uzdu svojej predstavivosti a prišla s niekoľkými láskavými konceptmi. Do týchto kulís zasadila pomalšie rozprávanie silne orientované na citový zážitok. Hlavnou témou je totiž strata a vyrovnávanie sa s ňou. Čo odradí nejedného čitateľa. Tí odvážnejší však na stránkach nájdu aj útechu a nádej. Audioknižné spracovanie je potom už len čerešničkou na torte. Pretože ešte umocní emotívny vplyv textu.

Recenzia napísaná pre Fandom.sk.

 

 

 

oficiálna anotácia:

Naštěstí se na světě vždycky najde místo, kde se člověk domůže naděje…

Vítejte v Krámku s fantazií – obchůdku z říše přívětivého magického realismu, který kočuje světem a nabízí všem potřebným starožitné dárky na opravu poničených snů i telefonní aparáty pro kontakt se zesnulými blízkými. Když však jeho dlouholetý správce Earlatidge Hubert Umbray dorazí do australského městečka Boonah, zjistí šokující zprávu: zbývá mu pouhých jednadvacet dní na to, aby za sebe našel náhradu, neboť i jeho žití je sečteno…

Osud se koneckonců očividně nemazlil ani s jeho mladou zákaznicí Ann, ani s desetiletým Enochem a dalšími postavičkami, jež tváří v tvář těžkému rozhodnutí hledají v této zvláštní instituci útěchu. Budou však ochotni vykročit ze své komfortní zóny a uvěřit na zázrak? A svěřit se do tlapek Nakládané cibulky – kočky, která je tak trochu kouzelná a zná správnou cestu?

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára