utorok 20. augusta 2024

Ako to všetko skončí? | Greywaren

Autor: Maggie Stiefvater
Názov: Greywaren (orig. Greywaren)
Séria: Snová trilógia (orig. Dreamer Trilogy)
Diel: tretí z troch
Špecifikácia: magický realizmus o snoch, realite a všetkým medzitým
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2024 (SR)
Hodnotenie na GR: 4.29

 

„Bola si príbeh, ktorý som si vybral pre seba.“

 

Zdá sa, že kľúčový okamih nastal a keď prišlo na záchranu sveta, čosi sa pokazilo. Alebo to možno bolo pokazené už dávno. Čas však už takmer vypršal a ak chce Ronan nájsť odpovede, musí sa poponáhľať. Lenže zo všetkého najviac potrebuje nájsť sám seba a to nikdy nie je jednoduché. Pretože pohľad do zrkadla môže byť bolestný...

Americká spisovateľka Maggie Stiefvater v Snovej trilógii prestala len koketovať s magickým realizmom. Plnou mierou sa doň ponorila. Do všetkej tej snovosti, po ktorej čitateľovi v ústach ostáva akási horká pachuť. Pretože napriek všetkým metaforám a obrazom a lyrickosti, v sebe osudy postáv nesú občas až príliš desivú reálnosť. To sa netýka len Lynchovcov, ktorí sú hlavnými hrdinami tejto série, ale všetkých výraznejších aktérov.

Pravdou však ostáva, že u Ronana a Declana (a čiastočne aj u Matthewa) sú tieto prvky najvýraznejšie, keďže dostali najväčší priestor. Čitateľ tak dostáva možnosť vidieť, čo prežívajú a hlavne prečo to prežívajú. A že hoci okolo nich vybuchuje mágia a dejú sa všakovaké divnosti, stále musia čeliť svojim rozhodnutiam. Lebo pravda je rovnako dôležitá.

Aj toto je dôvod, pre ktorý autorkine knihy dokážu strhnúť. Doslova polapia niekoľkými slovami a nepustia, až kým z každého nevyžmýkajú poslednú kvapku. Až z nich ostane emocionálne vyschnutá citrónová šupka. No nejde len o vnútorné prežívanie a riešenie osobných problémov. Hoci to je asi najdôležitejšie. Stiefvater cez metafory zobrazuje skutočné prekážky a nedoriešené hlavolamy.

„Musela v tom byť akási čudná mágia, byť osobou, ktorá sa vinie k tomu druhému, aj keď ani ju už veľmi dlho nikto neobjal. A nezvyčajné kúzlo bolo aj v pochopení, že ste tak dlho využívali slová a mlčanie nesprávnym spôsobom.“

V tejto knihe totiž konečne ukazuje, ako to všetko mala od začiatku premyslené. A nielen v rámci Snovej trilógie, ale aj v tetralógii  Havraní cyklus. Hoci v druhom spomínanom ide len o akési doplnenie niektorých maličkostí. A na niektoré okamihy bolo vrhnuté nové svetlo. Zároveň sa pospájali aj všetky dejové odbočky a najavo vyšli aj dôvody, pre ktoré sa tu objavovali niektoré postavy. Pretože prišiel čas, aby všetko začalo dávať zmysel.

No pritom bola kniha stále rovnako snová a metaforická. Zároveň nikto čitateľa nevodil za ručičku a mnohé odhalenia si mal uvedomiť sám. Obdobne fungovali aj niektoré  morálne presahy ukryté medzi riadkami. Tie sú však záležitosťou vyslovene subjektívnou. Takže každý si môže z čítania odniesť niečo iné. No popritom si môže užívať len niekoľko pomalších okamihov a viac tých svižných.

Protagonisti totiž doslova visia nad priepasťou a kedykoľvek to môže pre nich skončiť zle. Pomedzi to sa ale odhaľuje aj vzdialená minulosť a najmä pôvod Lynchovcov. V každom smere je teda kniha solídnym zakončením. Problémy sú vyriešené, otázky zodpovedané. Všetko vo veľkolepom štýle a zabalené do jazyka takého krásneho, že vytvára nezabudnuteľnú, hoc občas trochu clivú atmosféru.

V románe Greywaren autorka zdarne uzatvára všetky dejové línie. Prvky, ktorých budovaním strávila veľkú časť prvej knihy trilógie, konečne zapadli na svoje miesto. Čitateľ tak má pocit, že jeho trpezlivosť niekto odmenil. Stále však ide o zážitok na rozhraní medzi snom a realitou, ktorý ocenia najmä milovníci magického realizmu.


Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.

 

 

 

oficiálna anotácia:

Finále série zo snového sveta Havraních chlapcov!

Toto je príbeh rodiny Lynchovcov.

Niall a Mór utiekli z vlasti, aby začali odznova, a stratili sa v tom, čo našli. Declan vyrástol ako zodpovedný syn, zodpovedný brat - len aby zistil, že neexistuje spôsob, ako udržať svoju rodinu v bezpečí. Ronan vždy žil na hranici medzi snami a bdením... Ale teraz je toto pomedzie preč a on padá do temnoty. Matthew bol šťastným dieťaťom, najjasnejším lúčom. Ale vzbura je lákavá, pretože to všetko teraz vyzerá ako ilúzia.

Tento svet nebol stvorený pre takú rodinu - rodinu s neobmedzenou silou tvoriť a ničiť. Ak nedokážu zachrániť jeden druhého alebo sami seba, všetci sme odsúdení na zánik.

Vojna medzi snami a realitou sa zintenzívňuje... s Ronanom v jej centre.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára