streda 28. augusta 2024

Všade samé úklady | Rise of Empire

Autor: Michael J Sullivan
Názov: Rise of Empire
Séria: The Riyria Revelations
Diel: druhý diel omnibusu
Špecifikácia: dobrodružná fantasy o politike, vraždách, úkladoch a dvoch zlodejoch
Slovenské alebo české vydanie: Argo, 2012 a 2014 (ČR, vydané ako dve knihy)
Hodnotenie na GR: 4.36

 

“That’s why you shouldn’t make vows. The moment you do, fate starts conspiring to shove them down your throat.”

 

Royce a Hadrian sa už všemožne podieľali na politike Melengaru, hoci vždy skôr náhodne, než na základe vlastného rozhodnutia. No zdá sa, že ich úloha vo väčších udalostiach ešte neskončila. Pretože sa vždy nájdu takí, ktorí potrebujú ich pomoc a vedia, ako týchto dvoch presvedčiť. V tomto prípade ide o prísľub odhalenia Hadrianovho pôvodu...

Americký autor Michael J Sullivan sa opäť vracia do svojho rozsiahleho sveta. Podobne ako v prvom omnibuse, aj tentoraz sa hojne spolieha na dobrodružnosť a akčnosť. Jeho postavy sa neustále niekam presúvajú a všeličo zažívajú. Navyše sú uhly ich pohľadov striedané vždy v strategických okamihoch a nezriedka aj uprostred vety. To všetko podporuje celkové svižné tempo.

Tomu dopomáhajú aj mnohé akčné vsuvky, nebezpečné úteky alebo krvavé útoky. Odhliadnuc od toho sú dejové linky stále skôr jednoduchšieho razenia. Čitateľ sa nemusí veľmi zamýšľať nad tým, čo sa deje a prečo. Všetko je pomerne jednoduché, no nie nutne servírované na striebornom podnose. Hoci je tu niekoľko príliš priamočiarych odhalení, napríklad kto je hlavný zlosyn a čo sa snaží dosiahnuť.

Hlavným ťahačom oboch príbehov je ale opäť neistota. Ani postavy totiž netušia, čo sa deje a ako to dopadne, čo podnecuje čitateľovu zvedavosť. Chce vedieť, ako to skončí. K tomu sa pridruží aj dobre gradované napätie a skôr oddychovejší fantasy román je na svete. No oproti prvému omnibusu sú tu predsa len isté zmeny. Je vidieť, že autor sa už čo-to naučil a je to citeľné najmä pri práci s postavami.

Tie, ktoré predtým pôsobili skôr ako pôvabné krovie, teraz získajú vlastný hlas a ten je pomerne výrazný. Hadrian a Royce sú stále v srdce všetkých udalostí, no tiež odhaľujú ďalšie svoje stránky a vlastnosti. Úmerne tomu, ako odhaľujú vlastnú minulosti a tiež motiváciu. Určitým prekvapením je princezná Arista a jej účasť na väčších udalostiach.

 

“‘It’s the same dagger,’ Royce explained, ‘but from where you sat it was light while I saw it as dark. So, who is right?’

‘Neither of us,’ Hadrian said.

‘No,’ Royce said. ‘That’s the mistake people always make, and they make it because they can’t grasp the truth.’

‘Which is?’

‘That we’re both right. One truth doesn’t refute another. Truth doesn’t lie in the object, but in how we see it.’”

 

Zo začiatku totiž pôsobila ako dokonalá bábka v rukách iných, no na stránkach sa ukazuje skôr opak. Je omnoho výraznejšia a aktívnejšia. Odhaľuje, čo sa stalo a vďaka tomu je pevnejšia v tom, čo robí a hlavne prečo. Jej prerod je zaujímavý a výrazný. Vzhľadom na okolité dianie aj uveriteľný. No na druhej strane sú tu postavy, ktoré prešli z hlavných úloh do komparzu.

Práve tieto zmeny ukazujú, že Sullivan je o niečo zručnejší. Jeho postavy pôsobia menej naivne a viac realisticky. Navyše je dostatočne kritický, aby dokázal rozhodnúť, koho prítomnosť je pre daný okamih dôležitejšia. Zaujímavé je aj to, ako sa politické zákulisné hry predierajú do popredia. Všakovaké intrigy a sivé eminencie prechádzajú zo sféry bubákov do príbehovej skutočnosti. Akoby si mal čitateľ uvedomiť, že viac nejde o boj s veternými mlynmi. Lebo proti aktérom naozaj stoja obri.

Mocenské hry a manipulácia sú teda o niečo výraznejšie, čo nakoniec len pridáva príbehu na napätí. Nakoniec všetky prvky pekne zapadnú na svoje miesto. Výsledný produkt sa číta dobre a navyše rýchlo odsýpa. Vyslovene neposadí na zadok, ale baví svojou dobrodružnosťou a chémiou, ktorú medzi sebou postavy majú. Už spomenutá neistota je výraznou pridanou hodnotou. Lebo napriek všetkému čitateľ nevie, ako presne to skončí a zvedavosť ho poháňa, aby otáčal stránky. A aby potom siahol aj po pokračovaní.

Román Rise of Empire ponúka predovšetkým dobrodružnú zábavu. V istom zmysle sa omnibus ponáša na ten predchádzajúci. Aspoň čo sa týka stavby príbehu a jeho vývoja. Naopak práca s postavami a ich charaktermi je výrazne lepšia. Obdobne sa zlepšilo aj intrigovanie. To všetko prispieva k prehĺbeniu čitateľského zážitku. Avšak viac ako veľmi príjemná oddychovka z toho asi nikdy nebude.



 

 

oficiálna anotácia:

A puppet is crowned. The true heir remains hidden. A rogue's secret could change everything.

War has come to Melengar and once more Royce and Hadrian are hired to make a desperate gamble and form an alliance with the Nationalists who are fighting the Imperialists in the south. But Royce has plans of his own and uses this opportunity to discover if an ancient wizard is using Riyria as pawns in his own bid for power.

To find the truth, he must unravel the secret of Hadrian's past – what he discovers may end their friendship and break Riyria in two. And so continues the next volume of treachery and adventure, sword fighting and magic, myth and legend.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára