pondelok 19. augusta 2024

Taje trójskej vojny | Trója [audiokniha]

Autor: Stephen Fry
Názov: Trója (orig. Troy)
Séria: Mýty (orig. Stephen Fry’s Great Mythology)
Diel: tretí
Dĺžka nahrávky: 11 hodín a 49 minút
Interpret: Otakar Brousek ml.
Vydavateľstvo: OneHotBooks, 2024 (ČR; réžia: Hynek Pekárek)
Hodnotenie na GR: 4.35

 

Mytológia opisuje mnohé šarvátky či bitky. Jednou z tých najznámejších je trójska vojna. Tento zložitý konflikt farbisto zaznamenal Homér. O prerozprávanie týchto udalostí sa pokúsili mnohí. V prípade recenzovanej knihy ide o zjednodušené opísanie diania.

Britský spisovateľ Stephen Fry sa na stránkach svojich kníh prejavuje aj ako komik. Kto by však očakával komédiu či nebodaj paródiu, ostal by mierne sklamaný. Humorná atmosféra textu je založená prevažne na satire, ktorá vychádza z toho, ako moderný človek nazerá na dávno minulé časy. Taktiež je tu mnoho uštipačných komentárov niekoho, kto vie, ako to všetko skončí. Tieto prvky ale nezaručujú čitateľovi smiech. Skôr pôsobia ako isté spestrenie, lebo trójska vojna je naozaj poriadne zamotaný konflikt.

Zasahujú doň mnohé národy, osoby, bokom nezostali ani božstvá z gréckeho panteónu. Nehovoriac o mnohých malých i väčších bitkách a aj nevojenských stretnutiach, ktoré mali vplyv na konečné udalosti. Pretože trójska vojna nie je len o Parisovi a Helene. Výhodou tejto knihy je, že autor sa nesnažil byť až príliš podrobný. Skôr sa pokúsil o čo najväčšiu stručnosť.

Predstavil takmer všetkých zúčastnených, osvetlil ich motiváciu a nezabudol priblížiť najkľúčovejšie momenty. To všetko s istým nadhľadom. Fry sa snažil predovšetkým zjednodušiť dianie do akejsi krátkej prednášky. Satirické vsuvky využil na to, aby si udržal čitateľovu pozornosť. Niektorými komentármi ho zase upozorňoval na dôležité okamihy či postavy.

Za zdroj si zvolil Homérove dielo, z ktorého vyberá to najpodstatnejšie. Tento fakt Fry v knihe niekoľkokrát zvýrazní. Výsledný produkt jeho snahy dokáže zaujať. Text je vyvážený a jeho dynamika podporená tým, že udalosti sú podávané v podobe kratších scén. Tiež veľakrát preskakuje z viacerých lokácií a neraz sa presúva aj v čase. Čitateľ napriek tomu nikdy nemá pocit, že by sa v tom všetkom mohol stratiť.

Autor má všetko pevne v rukách. Navyše sa neštíti ani kritiky. Tú namieril nielen na aktérov trójskej vojny, ale aj na Heinricha Schliemanna, neskoršieho objaviteľa Tróje. Toho spomína v záverečných kapitolách a úprimne hodnotí jeho archeologické snahy. Takéto prepojenie skutočného sveta a mytológie slúži ako zaujímavá bodka. Prostredníctvom tejto časti textu akoby Fry hovoril, že trójska vojna ovplyvnila mnohých, hoci sa stále debatuje o tom, v akej podobe a či vôbec sa vlastne odohrala.

Vďaka audioknižnému spracovaniu si poslucháč text vychutná o niečo viac. Kniha je síce krátka, no pomerne rozvetvená a zložitá. Navyše neobsahuje siahodlhé dialógy. Bolo teda nutné vybrať niekoho, kto by dokázal udržať poslucháčovu pozornosť. Otakar Brousek ml. sa ukázal byť výbornou voľnou. Skúsený dabingový herec má na konte aj niekoľko desiatok audiokníh. Čiže s ľahkosťou zvládne nielen zaujať, ale hlavne prehĺbiť zážitok z textu.

V jeho podaní dej plynie bez najmenších problémov. Navyše Brousek má príjemný hlas a práca s jeho melódiou či rytmom celkom postačí. Žiadne hry s prízvukmi alebo s farbou hlasu nie sú potrebné. Nehovoriac o tom, že dramatické odmlky podčiarkujú satirickosť či dramatickosť niektorých okamihov.

Podobne ako iné audioknihy z OneHotBook, aj táto je ozvláštnená o hudobné vsuvky. Aj tentoraz sú vybrané veľmi vhodne a tematicky. Oproti hovorenému slovu znejú väčšinou o niečo tichšie, takže nikdy nerušia. Aj v tomto prípade sa dá hovoriť o audioknižnom spracovaní, ktoré zdrojovej knihe vyslovene pristane. Zakrýva prípadné nedostatky a vytvára úplne iný druh zážitku. Síce oddychového, no takého príjemného, že sa k nemu poslucháč bude mať chuť opakovane vracať.

V románe Trója sa Stephen Fry pokúsil zjednodušene opísať udalosti trójskej vojny. Sebaisto a s nadhľadom predstavuje aktérov, ale aj kľúčové okamihy. Neraz sa uchyľuje k sarkazmu, aby podčiarkol niektorú pointu. Audiokniha kvality textu ešte zvýrazňuje a Otakar Brousek ml. z nej robí nezabudnuteľný zážitok.

Recenzia napísaná pre Fandom.sk.

 

 

 

oficiálna anotácia:

Taková mela kvůli jedné ženské… A i kdyby byla ve skutečnosti prozaičtější než u Homéra, co nám brání si ji trošku přibájit?

Sličný šikula Paris si coby arbitr marnivých olympských bohyň vyčíhl neméně hezkou Helenu, slovo dalo slovo a záhy byla ruka v rukávě, jakož i… ehm… pod suknicí. A pochopitelně též na sukovici, neboť pevninské i ostrovní Řecko kvůli jejímu únosu všeobecně mobilizovalo. O mečích, kudlách a krvežíznivosti nakrknuté Sparty nemluvě. Trójská válka o uloupenou krasavici – dosud řádně provdanou za borce Meneláa – trvala deset let a předvedla další hrdiny, vylomeniny i koniny na obou stranách fronty. A teď je nasnadě kontrolní otázka: co když všechno bylo daleko prozaičtější než v Homérových verších a šlo především o územní zisky rozmáhajících se Achájců? Tak či onak se na obhajobu antické invazní řežby zrodil božsky zauzlovaný příběh o nezkrotných vášních, neochvějném hrdinství a mazané lsti, krvavě zapsaný do písku maloasijského pobřeží. Předáváme si ho už tři tisíce let, avšak prvotřídní britský vtipálek ho svými poznámkami opět osobitě ozdobil tak, že by se bavil i objevitel Tróje: snílek Heinrich Schliemann.

Po úspěšném převyprávění starověkých Mýtů a dobrodružství, která prožívali řečtí Hrdinové, završuje Stephen Fry svou osvětově-žertéřskou výpravu do minulosti nejslavnějším antickým příběhem.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára