pondelok 13. júna 2016

Lucifer


Herecké obsadenie: Tom Ellis (Lucifer Morningstar), Lauren German (Chloe Decker), Rachael Harris (Linda Martin), Lesley-Ann Brandt (Mazikeen), Scarlett Estevez (Trixie), D.B. Woodside (Amenadiel), Kevin Alejandro (Dan Espinoza) a i. 
Producenti: Jerry Bruckheimer, Tom Kapinos, Len Wiseman, Nathan Hope 
Hudba: Marco Beltrami, Dennis Smith 
Hodnotenie ČSFD: 80% 
Hodnotenie IMDb: 8,4 z 10

Od začiatku roku 2016 zdobil obrazovky televízie Fox seriál Lucifer, ktorý sa zaoberal životom znudeného Pána pekiel. Ten sa jedného dňa rozhodol, že je pre neho peklo príliš malé a presťahoval sa do ľudského sveta. Zo všetkých miest si vybral práve Los Angeles a otvoril si tu bar s názvom Lux.
V trinástich epizódach môžeme sledovať, ako sa snaží zotrvať v ľudskom svete. Popritom nachádza aj novú vášeň v podobe naháňania zloduchov. Hlavnú úlohu si strihol Tom Ellis, z ktorého sa takpovediac cez noc stal veľmi slávny muž. Málokto však už vie, že tento seriál je natočený na motívy komiksu Lucifer, ktorého prvýkrát stvoril Neil Gaiman v komikse The Sandman.
Správa o natáčaní seriálu sa prvýkrát objavila niekedy v roku 2014 a v roku 2015 sa začalo vyberať hlavné obsadenie. V júli 2015 bol na Comic-Cone v San Diegu veľkolepo premietaný pôvodný Pilot prvej série. Avšak niektoré postavy tu hrali iní herci. V seriáli sa pôvodne mala objaviť Lina Esco, ale neskôr ju nahradila Lesley-Ann Brandt. Detektíva Dana mal hrať Nicholas Gonzalez, ale neskôr ho nahradil Kevin Alejandro.
Ešte v máji roku 2015 sa objavila petícia „American Family Association“, v ktorej podpísaní bojovali proti uvedeniu tohto seriálu, v ktorom mal Lucifer predstavovať sympatického a starostlivého človeka. Napriek vyše sto tridsiatim tisícom podpisov seriál aj tak zamieril na obrazovky. Neil Gaiman, pôvodný tvorca postavy Lucifera, len nad tým mávol rukou.
Podobné protesty zažil už pri písaní série The Sandman, kde ľudia protestovali voči výskytu homosexuálnych, bisexuálnych a transsexuálnych postáv. Na proteste proti seriálu Lucifer sa teda zasmial a prehlásil, že ani vtedy pred rokmi im protest nevyšiel a komiks The Sandman sa tešil veľkej obľube. Na druhej strane je nutné povedať, že nič neurobí seriálu väčšiu reklamu ako pokusy o jeho zrušenie.

Z väčšej časti je seriál postavený na tom, že ukazuje pokus o ľudský život úplne neľudskej postavy. Lucifer je vďaka Tomovi Ellisovi neskutočne charizmatickou postavou s osobitým druhom šarmu i humoru, ktorý sa na nič nehrá. Dokonca o sebe verejne prehlasuje, kým je v skutočnosti, avšak nikto mu neverí.
Na produkcii sa čiastočne podieľal aj Jerry Bruckheimer, ktorého si mnohí spájajú so sériami CSI krimináliek, v ktorých dokázal podať zločincom najvhodnejší spôsob ako zakryť svoje zločiny a navyše strovil najdebilnejšie napísanú geniálnu postavu Horatia Canea. Ten vynašiel nový spôsob, ktorým si dramaticky dokázal založiť a znovu zložiť slnečné okuliare.
Už len na základe toho je jasné, že seriál Lucifer bude mať aj kriminálny podtón a každá epizóda sa zaoberá svojim vlastným prípadom. No miesto forenzného tímu so všetkými skúmavkami vám postačí jediný Lucifer, ktorý dokáže kohokoľvek prinútiť len silou svojho hlasu prezradiť mu svoje najtajnejšie túžby. Teda, výnimku tvorí detektívka Chloe Decker, čo ho núti tráviť s ňou čas.
Našťastie však nejde o ďalšiu predpotopnú kriminálku a tvorcovia sa snažili pracovať aj s postavami. Lucifer nie je vnímaný ako ultimátne zlo, skôr ako postava, ktorá nedostala na výber. Ako keď rodičia nútia svoje dieťa, aby študovalo medicínu, hoci ono chce byť radšej husľovým virtuózom. Rovnako ultimátne dobro nepredstavuje ani Luciferov brat anjel. A rovnako by sa dalo pozastaviť nad všetkými postavami.
Vďaka tomu sa máte čím zabaviť aj mimo pátrania po páchateľovi, nakoľko niekedy vyšetrovanie až násilne zatláčajú do úzadia, aby oddialili nejakú tajomnú pointu. Alebo aby predstavili nejaký vnútorný boj tej-ktorej postavy.
Potom začne byť divák skutočne vďačný za také postavičky akými sú Maze, Luciferova barmanka a démonka, či Trixie, Chloina a Danova dcéra. Tieto dve majú od začiatku jasno v tom, ako sa majú správať. Maze so sebou prináša temnotu a trochu zvrátený zmysel pre povinnosť, no a Trixie je neodolateľne vtipné dievčatko, ktoré sa príšerne lepí na Lucifera, hoci on deti skutočne neznáša.
Akokoľvek sú však prvé asi štyri časti plné vtipu, dynamiky a vizuálne dokonale zahraných scén, ďalšie epizódy už výrazne zaostávajú. Ústredná časť celej série je výrazne slabšia ako jej úvod, vďaka čomu stratila mnoho fanúšikov a vyslúžila si skutočne zmiešané recenzie.
Lucifera postavili do pozície ťažnej sily všetkých epizód a k tomu mu výborne sekundovala detektívka Chloe, ale ani oni dvaja nestačili. Keď o niekoľko častí neskôr oznámili pripravovanie druhej série, bolo jasné, prečo dej tak veľmi naťahovali bez toho, aby sa tam skutočne niečo dialo.
Keďže potrebovali nalákať divákov na ďalšie časti, rozhodli sa odhaliť celkovú zápletku neskôr a keď sa im konečne podarilo vyriešiť ju za pomoci veľkolepého odhalenia a škrtov v scenároch, prišli s obrovským cliffhangerom. A ak sa chce niekto dozvedieť, ako to dopadne, proste si bude musieť počkať na druhú sériu.

Verdikt:
Komiksový seriál Lucifer je takou zvláštnou kombináciou mnohých populárnych prvkov. Nájdeme tu skutočne charizmatickú postavu stvárnenú úžasným Tomom Ellisom. Lucifer v jeho podaní má neodolateľný šarm, vtip a navyše vystupuje ako niekto, komu na ničom nezáleží a do všetkého sa vrhá po hlave. Okrem toho je príjemným osviežením stretnúť sa s postavou, ktorá nemá potrebu celý čas tajiť, kým je v skutočnosť. S detektívkou Chloe tvoria celkom schopnú dvojku a zaujímavým spôsobom sa prekárajú a podporujú. Prínosom je, že sa medzi nimi nerieši až také romantické napätie. Chloe to rieši skôr so svojim exmanželom.
Bohužiaľ sú mnohé prvky, ktoré tento seriál dosť ničia. Jedným z nich môže byť aj tá otrepaná detektívna zápletka v jednotlivých častiach. Akoby dobrý seriál nedokázali napísať bez toho, aby v ňom niekto neriešil nejaké vraždy alebo krádeže. Ale využili to aspoň tak, aby ukázali meniaceho sa Lucifera.
Napriek nudnejšej a rozvláčnejšej ústrednej časti série je prvá séria celkom slušným začiatkom, ktorý naláka na ďalšie pokračovania. Niečo v kombinácii postavy Lucifera, detektívky, jeho barmanky démonky, anjela a sexuchtivej psychologičky naozaj funguje. Prejavuje sa to v dialógoch, chémii postáv a niekedy aj v emocionálnych výbuchoch.
Len by to chcelo vybrať si zápletku, ktorá sa rozvíja v celej sérii spolu s inými problémami a na konci to všetko vybuchne. Niečo v tom, že zachraňujete sami sebe stoličku sa prejaví aj v tom, ako seriál lapá po dychu a hlavný problém sa odhalí až niekde za polovicou. Alebo je od toho momentu aspoň tak prezentovaný.
Čím v konečnom dôsledku neutrpí len sledovanosť, no najmä kvalita seriálu.

Trailer: 

8 komentárov:

  1. O seriálu jsem už slyšela, kamarádka mě pořád nutí se na něj podívat, tak třeba o prázdninách . :D
    Pěkná recenze! :)

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, či by som ho niekomu doslova nútila, ale je pravda, že ja som sa k nemu dostala tiež vďaka veľmi aktívnej kamarátke, ktorá o ňom stále básnila :D
      A nakoniec sa mi zapáčil :)

      Odstrániť
  2. Na Lucifera koukám :) Seriál jsem objevila teprve nedávno, ale moc mě baví :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pre mňa je to jeden z tých lepších seriálov, ktorých pozeranie si užívam :)

      Odstrániť
  3. Tento seriál mi doporučila spolužačka, byla z něho úplně nadšená, až jsem tedy porušila pravidlo - nezačít nový seriál, když budu maturovat. Prostě jsem neodolala a koukla se na první díl a hodně, opravdu hodně, se mi to líbilo. Vlastně až tak, že jsem všechny díly zhlédla za pár dní! Tak moc mě to chytlo, že když jsem se došla ke konci, byla jsem naštvaná, že je konec, a další série se dočkáme až za rok! Potřebuju vědět hned, jak to bude pokračovat..:D Hrozně moc se na tu druhou sérii těším, snad budu stejně dobrá jako ta první...:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je pravda, že tento seriál v sebe má niečo návykové, ja som sledovala tie časti postupne a niekedy neprešiel ten týždeň dostatočne rýchlo. A keď mali náhodou prestávku v natáčaní, skoro som si vlasy vytrhala :D
      Vyzerá to dokonca tak, že druhá séria bude ešte lepšia :)

      Odstrániť
  4. Odpovede
    1. Tak zatiaľ som videla len prvé tri série (štvrtá na mňa ešte stále čaká) a osobne si myslím, že s každou ďalšou sériou sa kvalita zvyšoval a práve tá tretia bola fakt výborne napísaná a natočená a oni sa rozhodli seriál zrušiť (našťastie sa ho chytil Netlix a tým pádom sa môžete tešiť na ďalšie pokračovania)

      Odstrániť