sobota 4. júna 2016

Otrok a pán | Naslouchač



Autor: Petra Stehlíková 
Názov: Naslouchač 
Séria: Naslouchač
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2016 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.33
Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit.
Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem.
Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveného vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea.
Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.

„Život se skládá ze vzpomínek. Z dobrých i ze špatných. Ty dobré si pamatovat chceme, ty špatné se připomínají samy.“
Petra Stehlíková sama charakterizuje knihu ako príbeh hlavne o priateľstve. V hlavnej hrdinke sa snažila stvoriť postavu, ktorú by dokázala doviesť k dospelosti, vidieť ju vyra stasť a s ňou aj všetci čitatelia. A Ilan, hlavná hrdinka tejto temnej fantasy, nám robí spoločnosť od útleho detstva a sprevádza nás na obhliadke jej nebezpečného, a niekedy aj smrtiaceho, domova.
Samotný úvod príbehu nás privíta do nového a miestami aj strašidelného sveta plného rôznych ťažkostí a dopodrobna premyslených maličkostí. Od prvej stránky ste presvedčení, že autorka si dala skutočne záležať nielen s vymyslením samotnej zápletky, ale aj svojho sveta. Strávila jeho vymýšľaním niekoľko rokov a odrazilo sa to v jeho uveriteľnosti, ktorá vás doslova oberie o dych.
Po pomerne akčnom prológu však nasleduje nutná úvodná časť, ktorá zaberá takmer polovicu celkového príbehu. V ňom nás hlavná hrdinka prostredníctvom rôznych spomienok, rozhovorov a vlastných zážitkov oboznamuje s históriou sveta, vysvetľuje dôvody jeho vzniku i všetko ostatné. Hoci je táto vysvetľovacia časť v mnohých ohľadoch netradične poňatá, stále ide v podstate o opis.
Táto časť knihy však dokonale rozdelila čitateľov, niektorí túto časť vnímajú ako nudnú, ktorá ich brzdila v čítaní. Pravdou však je, že aj takáto menej akčná polovica dokáže zaujať, minimálne svojou prepracovanosťou.
Svet postavený na troskách toho starého je fascinujúci a dych berúci, uveriteľnosť všetkého taká vysoká, až vám z toho miestami behá mráz po chrbte. Autorka vás týmito časťami dokáže dokonale pohltiť. Prinúti vás doslova dychtiť po ďalších nových dobrodružstvách nielen hlavnej hrdinky.
Druhá časť, ktorá nasleduje nutnému zoznámeniu sa so svetom, je omnoho akčnejšia a možno pre niektorých aj zaujímavejšia. Máme možnosť spoznať nielen ďalšie časti nového sveta, ale zoznámime sa aj s tým starým a s jeho hrozbami.
„Bojíme se darů, kterými jsou sklenaři obdarovaní, protože za celou tu dobu jsme nezjistili, jak vznikají a jak bychom si je mohli přisvojit. Jenomže bez vás by nebyl štít. Ilane... bez vás by nebyl život.“
Nevyhneme sa nutného porovnávaniu jednotlivých národov a takisto sa dozvedáme nové informácie o tom, ako to všetko vzniklo. Okrem toho získavame aj emocionálne výlevy jednotlivých postáv, ich kladné aj záporné stránky, ale predovšetkým sledujeme príbeh nielen o priateľstve, ale najmä o dôvere.
Postavy sú takisto veľmi zaujímavé a máme ich možnosť spoznať v niekoľkých situáciách. Samozrejme, dej sa sústreďuje najmä na Ilan, ktorá celý život prežíva v strachu, že raz niekto odhalí jej najväčšie tajomstvo. Nie je ukážkou odvahy, ale je neuveriteľne zvedavá a vďaka nej sa čitateľ dozvedá o všetkom, čo sa v príbehu odohráva.
Ostatné, vedľajšie postavy, sú vykreslené takisto veľmi živo so všetkými chybami i prednosťami bežného človeka, hoci ide o perfektne vycvičených bojovníkov. Nebudete len prežívať dospievanie jedného dieťaťa, ale aj strach, nádej, smiech, priateľstvo i zradu v ich najčistejšej forme. Dej je takisto zameraný na otroctvo a príčiny jeho vzniku v tomto svete i jeho dopady na fungovanie spoločnosti.
Naslouchač je skvele napísaná fantasy plná temnoty a záhad, ktoré sa čitateľ bude snažiť rozlúštiť. Len to samotné ho prinúti obracať stránky, a v spojení so všetkými dramatickými udalosťami ho možno oberie aj o dych. Nejde tu však len o dobrodružnú výpravu za novým životom, ale aj o pravom rozmere dôvery medzi priateľmi, o hraniciach odvahy, ale aj akú cenu si môže vypýtať život zasvätený povinnosti.
To všetko máme možnosť prežívať s postavami v novom svete vybudovanom na troskách toho starého. Každý detail je veľmi svedomito vymyslený a napriek trošku pomalšiemu úvodu vás príbeh dokáže pohltiť. Hoci je koniec viac otvorený než by ktokoľvek očakával, stále je možné domyslieť si, čo sa dialo neskôr.
Pravdou však ostáva, že táto kniha by bola skvelý začiatkom samostatnej trilógie a niektoré nezodpovedané, alebo skôr nedostatočne zodpovedané, otázky môžu pokaziť zážitok z čítania.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem online kníhkupectvu KNIHCENTRUM.SK

2 komentáre:

  1. Už obálka je veľmi lákavá. Trošku sa obávam toho opisu, ktorý spomínaš, ale myslím, že po nej siahnem raz. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je pravda, že autorka na začiatku, a vlastne v priebehu celého príbehu, veľa opisovala, ale mne to neprekážalo, keďže ma totálne fascinuje svet, ktorý vytvorila :)

      Odstrániť