štvrtok 14. marca 2019

Poraziť temnotu vo svojom vnútri | Zázraky padlých svätých

Autor: Maggie Stiefvater
Názov: Zázraky padlých svätých (angl. All the Crooked Saints)
Špecifikácia: YA magický realizmus o krotení démonov vo svojom vnútri
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2019 (SR)
Hodnotenie na GR: 3.86


„Ale všetci máme v sebe temnotu. Otázka znie, koľko máme v sebe svetla.“


Maggie Stiefvater je americká autorka, ktorú nie je potrebné predstavovať. Najskôr sa preslávila sériou o vlkoch z Mercy Falls a neskôr si svoje miesto nielen v rebríčkoch popularity, ale najmä v srdciach čitateľov, zabezpečila sériou Havraní cyklus, ktorý by sa mal už tento rok dočkať prvej knihy pripravovanej spin-off série. Okrem toho je Maggie autorkou aj ďalších samostatných kníh a z nich jedna je Zázraky padlých svätých, ktorá je posledným autorkiným románom.
Niektorí ľudia v sebe nosia temnotu a urobili by čokoľvek, aby sa jej zbavili, aj keby kvôli tomu mali cestovať celé stovky kilometrov. Uprostred coloradskej púšte, v malom zapadnutom mestečku Bicho Raro, totiž žijú svätci z rodiny Soriovcov, ktorí dokážu darovať utrápeným pútnikom zázrak – dokážu vytiahnuť temnotu z ich vnútra. Tá sa však potom zhmotní a väčšinou získava obrysy toho, čo daného človeka najviac desí. A aby sa tento človek svojej temnoty zbavil, musí zároveň prekonať aj svoj najväčší strach. Lenže to nie je také jednoduché.
Maggie je autorka, ktorá ma nikdy nemusí o ničom dlho presviedčať. Vždy si ma získa už prvými slovami a výnimkou nebola ani táto kniha. Avšak táto sa od jej predošlých prác predsa len líšila. Zatiaľ čo predtým vo svojich prácach s magickým realizmom v mnohých prípadoch skôr flirtovala, v tejto knihe sa ním doslova nechala ovládnuť. Vďaka tomu mi predstavila dokonale magické miesto, kde bolo možné stretnúť dvojčatá spútané dokopy hadom, mužov s rôznymi zvieracími hlavami, ale aj mužíkov obrastených machom a ďalšie iné postavičky, ktoré sa v deji objavovali, pretože tiež zápasili so svojou temnotou.
Neviem si predstaviť, že by téma krotenia vlastných démonov, mohla lepšie vyniknúť v inom prostredí. Vo svojej podstate bolo Bicho Raro obyčajným mestečkom, no v rukách skúseného rozprávača, ktorým Maggie rozhodne je, sa menilo na magické miesto, v ktorom bolo všetko možné. Aj to, aby sa púšť zamilovala do chlapca, ktorý sa len pár minút predtým zamiloval do nej.
Tieto prvky úzko súvisia s magickým realizmom, no ja som si počať čítania ani len neuvedomovala, že by niečo z toho mohlo byť potenciálne výstredné alebo čudné. Pristupovala som k tomu ako k niečomu reálnemu, čo je rozhodne plus. Možno aj preto, že autorka písala o skutočných problémoch, s ktorými sa pasujeme denne.
Niektorí ľudia sú poznačení nielen tragédiami, ale drieme v nich podivný nepokoj, snáď temnota. Niekedy sú to len každodenné problémy, no a inokedy čosi vážnejšie, čo si mnohokrát vyslúži aj niekoľko diagnóz. V tejto knihe sú však najhorší démoni ľudí zhmotňovaní úžasným metaforickým spôsobom. Vďaka tomu sa ku mne dostávalo mnoho podnetov a hlavne mnoho posolstiev a dovolím si tvrdiť, že pri každom ďalšom čítaní tejto knihy by som objavila čosi iné, o čom by som mohla premýšľať.
„Hĺbala nad tým, že pravou kolektívnou soriovskou temnotou bol ich zákaz pomáhať ostatným, lebo boli príliš vystrašení, že stratia jeden druhého. Tak veľmi sa báli otvorene a úprimne pristupovať k vlastnému strachu a temnote, až ich zatvorili do škatule a odmietali vôbec pripustiť, že aj oni môžu potrebovať uzdravenie. Čím dlhšie to držali pod zámkom, tým dlhšie blokovali aj samotných pútnikov. Nakoniec sa všetko len zhoršovalo, až pokiaľ sa manželia nerozišli, súrodenci nerozhádali a všetko sa nerozpadlo.“
Z tohto prvého čítania som si odniesla hlavne veľké množstvo vnemov, pretože Maggie je typ autorky píšucej neuveriteľne krásnym lyrickým štýlom, ktorý je tak trochu predurčený na to, aby v čitateľoch niečo nielen prebudil, ale v nich aj všeličo zanechal. Samozrejme, na podobný účel boli využité aj rôznorodé postavy, ktoré sa mi na stránkach predstavili.
Mnohé boli úplne obyčajné, iné o čosi viac nevšedné, no vo svojej podstate v nich boli metaforickým spôsobom zosobnené reálne problémy a predsudky, s ktorými sa mnohí ľudia dennodenne stretávajú. To len umocnilo môj zážitok z čítania. Táto kniha je plná mágie, vnemov a nádherných opisov, no vo svojej podstate je to hlavne mnohovrstevný príbeh, v ktorom autorka metaforickým spôsobom hovorí o dôležitých témach a vďaka tomu si v knihe rôzni čitatelia môžu nájsť niečo iné, čo ich osloví.
Zázraky padlých svätých je v prvom rade nesmierne nádherne napísaná kniha. Autorka sa na stránkach úplne ponorila do magického realizmu a využila na to nielen svoj nesmierne lyrický štýl, ale aj rôzne metafory. Oba tieto prvky sú pritom pre knihu kľúčové, ale je to práve tá metaforickosť, ktorá na mňa najviac zapôsobila. Tá sa nedotýka len prostredia a príbehu, ale aj samotných postáv. Tie sú niekedy úplne bežné a inokedy trochu výstredné, no každá z nich vo svojej podstate reprezentuje iný problém a ich prostredníctvom v príbehu ožívajú rôzne témy, akými sú napríklad aj predsudky, neschopnosť nájsť vlastný hlas, ale najmä strach v mnohých podobách.
Tieto témy sa do popredia dostávajú aj vďaka vykonaným zázrakom. Ľudia, ktorí prídu do mestečka Bicho Raro, hľadajú pokoj a uzdravenie. Niekto z rodiny Soriovcov z utrápeného človek vytiahne temnotu, čím vykoná prvý zázrak. Táto temnota sa však zhmotní vždy v nečakanej podobe, no v skutočnosti ide len o metaforu toho, čo dotyčného najviac desí alebo trápi. Ale uzdraviť sa môže len tak, že túto svoju temnotu porazí, pričom niekedy je tento zápas dlhý a náročný, pretože podstatou často býva prijať samého seba v celej svojej nedokonalosti.
Táto kniha teda nie je len nádherne napísaná, ale má aj rovnako krásny obsah a mnohovrstevné posolstvo. To zabezpečuje, že každý čitateľ si v knihe nájde niečo iné, čo ho osloví. Ja osobne som hltala každé slovo, užívala som si ten výnimočný poetický štýl a pritom som sa zamýšľala niekedy nad každodennými problémami, a inokedy zase nad oveľa pálčivejšími témami. A hoci som si čítanie nesmierne užila, obávam sa, že slovami aj tak nikdy nebudem schopná vyjadriť skutočnú krásu tejto knihy. 



Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.



oficiálna anotácia:
Všetci hľadajú zázrak. Lenže zázraky z Bicho Raro nikdy nie sú také, ako čakáte.
Rodina Soriovcov z coloradského mestečka ponúka naozaj nezvyčajné zázraky – dokážu z vás vytiahnuť smútok či temnotu. Háčik je v tom, že aby ste sa „uzdravili“, musíte čeliť presne tomu, čo vás vždy mátalo. Ak sa vám to podarí, môžete odísť slobodní, s ľahkou dušou. Ak si trúfate na takýto zázrak, potom je púštna krajina temných svätcov, zakázaných lások a rozbláznených sov presne to, čo hľadáte.
Maggie Stiefvater, ktorej Havraní cyklus si získal srdcia čitateľov po celom svete, prináša ďalšiu knihu plnú snovej mágie, osudovosti a nečakaných zvratov.

4 komentáre:

  1. Wau, tak táto kniha vyzerá veľmi dobre! :) Mám rada knihy s posolstvom...:)
    What A Fancy World

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to naozaj vynikajúca kniha a tých posolstiev sa v nej ukrýva hneď niekoľko. ;)

      Odstrániť
  2. Maggie je fantastická! jej štýl písania ma každou jednou jej knihou stále dostane viac a viac. Neviem sa dočkať, kedy si ju prečítam, ale jedno viem, že sa na ňu veľmi teším :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Poviem ti, máš sa na čo tešiť. :) Dúfam, že si knihu užiješ.

      Odstrániť