streda 6. marca 2019

Ťažoba rodinného poslania | The Twisted Tree

Autor: Rachel Burge
Názov: The Twisted Tree
Špecifikácia: YA fantasy gotický román o mytológii, osude, o boji s temnotou a prijatí vlastných schopností
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.02


“Don’t be afraid of the dark. I know you’re afraid, but the darkness is your friend.”


Rachel Burge je debutujúca anglická spisovateľka, ktorá si získala publikum temným rozprávaním inšpirovaným nórskou mytológiou. V osobnom živote je autorkou reklamných textov a po nociach pri svetle sviečok a obklopená soundtrackmi z hororov píše podivné príbehy. Miluje nórsku mytológiu a tvrdí, že na vlastné oči videla ducha.
Martha je puberťáčka ako každá iná. Jej rodičia sú rozvedení a tak trávi čas striedavo s obomi, hoci častejšie je u mamy. Teda až na letá, ktoré trávi pri starej mame v Nórsku. Tá jej rozpráva staré príbehy o tajomných schopnostiach a strašidelných príšerách, no nepovažuje to za nič iné, iba za staré rozprávky, ktoré majú za úlohu premeniť starý strom v záhrade na čosi podivné a zázračné. Jej názor sa však zmení, keď z tohto stromu spadne a následkom toho oslepne na ľavé oko.
Od toho dňa jej život nie je úplne obyčajný, keďže zrazu dokáže čítať ľudské emócie len tým, že sa dotkne ich oblečenia. Vystrašená a zmätená sa so svojimi obavami a novými schopnosťami zdôverí starej mame. Keď jej však na listy dlho neprichádzajú odpovede, rozhodne sa na vlastnú päsť vybrať do Nórska. Tam sa dozvie nielen o náhlej tragédii, ale tiež ju privíta desivá temnota, ktorá nejako súvisí s tým starým stromom. Zdá sa, že len Martha má moc to napraviť – problémom však je, že o dedičstve svojej rodiny toho veľa nevie a čas sa kráti.
Tento príbeh je pomerne komornejší, ale to je jeho hlavnou výhodou. Autorka tento malý priestor využila naplno a rozpovedala mi v ňom jednoduchý no na druhej strane hrozne zložitý príbeh o Marthe a jej živote. Martha ako hrdinka bola sympatická, nakoľko bola niekedy ešte naivná a neistá, ale o to s väčšou radosťou som čítala o tom, ako dospievala, ako sa menila a ako postupne prišla na to, že nie je taká, ako o nej hovoria ostatní. Pretože len ona sama môže rozhodnúť o tom, kým vlastne bude.
Vývoj charakteru hlavnej hrdinky dáva tušiť, že toto bude kniha nielen o dospievaní, ale vzhľadom na fantastické kulisy aj o prijatí vlastného osudu a schopností. V tom Marthe pomáha aj jeden chlapec, ktorý sa zrazu objaví v jej živote. Vo svojej podstate sú si obaja veľmi podobní a vlastne väčšinu svojho života len pred niečím utekali – Stig pred minulosťou a Martha nielen pres svojimi schopnosťami, ale aj pred svojim zjazveným výzorom.
Ako dvojica ma bavili a ich vzťah bol taký krásne nevinný a jeho rozvíjanie v knihe ma bavilo, aj keď sa títo dvaja v skutočnosti poznali len niekoľko dní. Ale zase nečudujem sa, že sa museli zblížiť. To, čo sa dialo v ich okolí, bolo prinajmenšom podivné. Táto kniha je totiž asi prvá zo zástupu všetkých tých kníh, ktoré sa mi snažili nahovoriť, že sú desivé, ktorá aj bola desivá.
“No one can tell the story of you, but you. Some people are gifted with a gilded tongue. They will tell you who you are with such conviction that you may actually believe them, but this is a reflection, not the truth, for the story of you is not yet written.”
She leans back. “You will find these voices in your head also. You will tell yourself how you are a poor victim. Pay no heed and instead look to your soul, for that is where you originate. You write the story of you every day with your thoughts, words and deeds. You create yourself. You get to decide your story. No one else. You.”
Prostredie nórskej zimy prinášalo istú pochmúrnosť, ale potom tu boli duchovia, podivné bytosti a nevysvetliteľné nebezpečenstvo, ktoré ma presvedčili, že by som túto knihu naozaj nemala čítať večer, v tme a v rozhodne nie v čase, keď vonku zavýja vietor. Autorke sa podarilo dokonale vystihnúť atmosféru a použila na to aj veľmi dobrý námet, ktorý si požičala z nórskej mytológie. Predstava pokrúteného stromu, ktorého korene siahali až do ríše Hel, ktorý museli ženy z Marthinej rodiny polievať, aby nezhnil a nevpustil do sveta ľudí temnotu, sa mi veľmi páčila a jej spracovanie bolo napriek všetkému nesmierne realistické.
Pretože vďaka tomu všetkému Martha ako postava nachádzala nielen odpovede na svoje otázky, ale aj dorastala do svojho dedičstva a nielen vďaka tomu mi dopriala mnohé námety na zamyslenie. Táto kniha je tak výborne vyváženým príbehom o dospievaní, osude, ale aj priateľstve, odhodlaní a sebaobetovaní. Všetky prvky navyše dopĺňa perfektne vykreslená pochmúrna atmosféra, ktorá z príbehu robí niečo na hranici medzi gotickým románom a severským trilerom.
The Twisted Tree je vskutku zaujímavým debutom. Autorke sa na pomerne malom priestore podarilo vytvoriť fantáziou dýchajúci príbeh, ktorý bol zároveň temný, no takisto napínavý a tajomný. Hlavná hrdinka Martha to vďaka nedávnej nehode nemala ľahké, no napriek tomu sa nevzdáva, čo z nej robí odhodlanú a sympatickú hrdinku, ktorú som mala možnosť sledovať pri dospievaní a v čase, keď prijala nielen vlastný osud, ale aj to, kým je a ako vyzerá. S tým jej do istej miery pomohol aj Stig, nový kamarát a tak trochu aj spolubývajúci, ktorý je Marthe veľmi podobný a vďaka tomu sa medzi nimi rozvíja naozaj krásne a citlivé puto.
Okrem toho autorka do deja vložila aj mnoho fantazijných prvkov, ktoré boli inšpirované mytológiou a do príbehu s podobne strašidelnou atmosférou sa vynikajúco hodili. Keďže kniha nemala veľký rozsah, vysvetľovanie je jednoduché a svižne zakomponované do deja, takže je za každých okolností zachovaná dynamika. Najdôležitejšie však na celej knihe bolo asi jej posolstvo a tým sa stalo rozpovedanie príbehu dievčaťa, ktoré sa musí naučiť prijať nielen svoje schopnosti, ale takisto sa musí vymaniť z predstáv, ktoré o nej majú ostatní.
To sa autorke rozhodne podarilo a vo výsledku mi ponúkla knihu, ktorá bola pochmúrna, temná a miestami strašidelná a aj vďaka tomu som sa do nej dokázala úplne ponoriť. Na stránkach mi navyše predstavila sympatické postavy, do ktorých som sa vedela vcítiť. V neposlednom rade mi Rachel Burge ponúkla prepojenie mytológie so súčasným svetom, ktoré nebolo tak úplne prerozprávaním, ako skôr pokračovaním starých ság a vďaka tomu každé jedno slovo pôsobilo absolútne realisticky.




oficiálna anotácia:
Martha can tell things about a person just by touching their clothes, as if their emotions and memories have been absorbed into the material. It started the day she fell from the tree at her grandma's cabin and became blind in one eye.
Determined to understand her strange ability, Martha sets off to visit her grandmother, Mormor - only to discover Mormor is dead, a peculiar boy is in her cabin and a terrifying creature is on the loose.
Then the spinning wheel starts creaking, books move around and terror creeps in...


2 komentáre:

  1. Tá obálka je dokonalá! A znie to veľmi zaujímavo, takže si to pridávam rovno do wish listu. A asi si to aj rovno objednám, keď vidím tú cenu na BD :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa tiež najskôr zamilovala do obálky. Ale aj príbeh je super, tak dúfam, že sa ti bude páčiť. ;)

      Odstrániť