utorok 26. marca 2019

Byť hráčom, nie nástrojom | Truthwitch

Autor: Susan Dennard
Názov: Truthwitch
Séria: The Witchlands
Diel: prvý
Špecifikácia: YA fantasy o mágoch, ich večných bojoch, intrigách a vysnívaných spasiteľoch
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.91


“Those who win wars are those who write history.” 


Susan Dennard je americká autorka, ktorá sa po vyštudovaní morskej biológie rozhodla stať spisovateľkou na plný úväzok. Hoci v našich končinách je jej meno skôr neznáme, v zahraničí je veľmi obľúbená. Na konte má dve série. Z toho jedna je trilógia o zombie Something Strange and Deadly a tá druhá momentálne rozpracovaná pravdepodobne päťdielna série The Wicthlands. Keď nepíše, venuje sa hraniu hier na Xboxe a cvičeniu bojových umení.
Witchlands, čiže doslova zem čarodejníc, je kraj ako každý iný. Existuje v ňom veľa menších i väčších kráľovstiev, ale sú to práve tie väčšie, ktoré určujú plynutie sveta. V týchto krajoch navyše bývajú všakovakí mágovia nadaní mnohými schopnosťami, niektorí ovládajú živly, iní liečia, niektorí pracujú so sklom a iní dokážu vytvoriť dokonalé ilúzie.
Ako to však už býva, títo mágovia spolu veľmi dlho bojovali, až sa nakoniec rozhodli podpísať očarovanú zmluvu, ktorá ich zaviazala k dvadsaťročnému mieru. Pričom ak by ktokoľvek toto prímerie akýmkoľvek spôsobom porušil, zmluva by automaticky prestala platiť. Vo tomto svete plnom nenávisti, predsudkov a mocenských hier teda nie je veľmi ľahké žiť, ale najlepšie priateľky a „vláknové sestry“ Safi a Iseult to vždy dokážu. Až kým sa všetko nepokašle ešte viac a ony sú nútené utekať doslova o život.
Mágia v tejto sérii nie je vo svojej podstate ničím výnimočná, nakoľko som tu narazila na schopnosti, aké je možné vidieť v iných svetoch. Autorka sa len rozhodla, niektoré z nich použiť trošku netradičným spôsobom, ako keď napríklad mágovia so schopnosťou ovládať piesok toto nadanie využívajú na výrobu skla a veterní mágovia sú zase výborní námorníci schopní prekonať dlhé úseky cesty za pomerne krátky čas.
Okrem toho však v tomto svete existujú akési vlákna – v podstate všetko, čo sa nejakým spôsobom spája s danou osobou, nie len jej schopnosti, ale aj emócie a väzby k ostatným ľuďom, nakoľko sú to tieto vlákna, ktoré ich život určujú. Spájajú ich s rôznymi ľuďmi, z ktorých sa stávajú ich vláknoví súrodenci alebo romantickí partneri. Tieto vlákna však vidia len vláknové čarodejnice, alebo tiež Threadwitches.
Toto je však len časť informácií, ktoré som v knihe vyčítala, avšak takmer žiadnu z nich mi autorka nevysvetľovala. Rozhodla sa, že najlepšie bude čitateľov hodiť rovno do centra diania. Čím síce nespomaľovala dej, ale takisto úplne všetkých poplietla, takže veľa ľudí tento príbeh odpísalo ešte skôr, ako si stihli uvedomiť, že má potenciál zaujať. Hoci okúzľujúcim výkladom fungovania nielen sveta, ale aj mágie, to naozaj nebude.
Nosným kameňom celého príbehu sú postavy. Hlavnou dvojicou sú Safi a Isoult, jedna je nadaná mágiou pravdy a tá druhá vidí vlákna života. Do ich príbehu ale výdatne zasahujú aj princ Merik, schopný ovládať vietor, a žoldnier Aeduan ovládajúci veľmi ojedinelý druh mágie, ktorý mu umožňuje stopovať ostatné čarodejnice podľa pachu. Všetci štyria sú pri tom vo svojom rozprávaní rovnocenní, dostávajú zhruba rovnako veľký priestor a hoci sú všetci mladí ľudia, ktorí sa stávajú len nástrojom v rukách ostatných, tam ich podobnosť končí.
“I don’t like this,“ Safi said, really having to yell now. “In fact, I hate this – the storm and the plan. Why does it have to be ‘we’? Why not just ‘me’?"
“Because ‘just me’ isn’t who we are,” Iseult hollered back. “I’ll always follow you, Safi, and you’ll always follow me. Threadsisters to the end.” 
Autorke skladám poklonu, že sa jej podarilo vytvoriť naozaj rôznorodých hrdinov, ktorých som nikdy nemala problém rozoznať, nakoľko všetci boli úplne iní a takisto sa inak správali. Okrem toho však každý z nich napredoval iným spôsobom a ich charaktery sa niekedy vyvíjali smermi, ktoré som nedokázala odhadnúť. No niekedy zase bolo ich správanie až príliš prehľadné, ale na tom až tak nezáleží. Najviac ma asi bavili ich vzťahy a interakcie, nakoľko v knihe bola veľmi dôležitá aj téma priateľstva, od ktorej sa asi všetko odvíjalo.
Čo sa týka deja, ten nebol extrémne zložitý. Vo svojej podstate bol lineárny a odsýpal skutočne rýchlo a bez väčších zádrhelov. To je výsledok toho, keď vám príbeh rozprávajú postavy, ktoré sú pre ostatných len figúrkami a vlastne ani netušia, čo sa deje a prečo. Preto mal dej v sebe zaujímavú tajomnosť, ktorá ma neustále nútila pokračovať v čítaní.
Hoci niektoré scény boli na môj vkus zbytočne rozvláčne opísané, čo spôsobilo, že autorka sa v niektorých momentoch tak trošku opakovala, dynamika bola zachovaná. Bavili ma emócie, bavili ma postavy i samotný príbeh a aj to posolstvo, keď som mala sledovať mladých ľudí, ktorí sa postupne rozhodnú, že ich už nebaví byť len figúrkami v rukách ostatných. Škoda len toho mätúceho začiatku. V niektorých knihách síce vysvetľovanie zdržuje, v prípade tejto knihy však bolo potrebné.
Truthwitch je zaujímavým úvodom do série s niekoľkými dejovými líniami. Hlavnými hrdinami sú štyria mladí mágovia, dve blízke kamarátky Safi a Iseult, princ Merik a nájomný mních Aeduan, pričom každý z nich dostáva vlastný priestor na predstavenie. Ako postavy ma nesmierne bavili, nakoľko autorka ich stvorila ako tieto zložité osobnosti, ktoré však boli dostatočne iné, takže som nikdy nemala problém ich rozoznať. Vďaka tomu ma bavilo o nich čítať a ešte viac ma bavili ich vzájomné interakcie, ktoré boli občas naozaj zábavné.
Dej je vo svojej podstate jednoduchý, no ukrýva sa v ňom mnoho neznámych. Keďže príbeh rozprávajú postavy, ktoré sú len figúrkami v hrách ostatných, ako čitateľ viem len toľko, čo oni a toho naozaj nie je veľa. O to tajomnejšie potom pôsobí celý dej a o to viac ma pri čítaní zožierala zvedavosť, keď som si potrebovala overiť svoje teórie a odpovedí sa mi skrátka nedostávalo. Výborným doplnením je aj samotná mágia, tá je rôznorodá a naozaj zložitá a je neoddeliteľnou súčasťou života všetkých postáv.
Okolo nej sa vlastne odvíja aj ústredná zápletka. Okrem toho je však dej bohatý na zvraty, nechýba akcia, ale ani pomalšie opisné časti plné emócií a zamyslení a práca s postavami je naozaj ukážková. Navyše niektoré intrigánske schémy sú naozaj brilantné. Jediným nedostatkom tak ostáva začiatok knihy, ktorý je mätúci a bohužiaľ v ňom chýba základné vysvetlenie fungovanie mágie autorkinho sveta, takže som si musela všetko domyslieť a niečomu ešte stále nerozumiem. Napriek tomu táto kniha otvára táto kniha potenciál celej série a ja sa neviem dočkať, aby som videla, čo s ním autorka urobí.




oficiálna anotácia:
In a continent on the edge of war, two witches hold its fate in their hands.
Young witches Safiya and Iseult have a habit of finding trouble. After clashing with a powerful Guildmaster and his ruthless Bloodwitch bodyguard, the friends are forced to flee their home.
Safi must avoid capture at all costs as she's a rare Truthwitch, able to discern truth from lies. Many would kill for her magic, so Safi must keep it hidden - lest she be used in the struggle between empires. And Iseult's true powers are hidden even from herself.

In a chance encounter at Court, Safi meets Prince Merik and makes him a reluctant ally. However, his help may not slow down the Bloodwitch now hot on the girls' heels. All Safi and Iseult want is their freedom, but danger lies ahead. With war coming, treaties breaking and a magical contagion sweeping the land, the friends will have to fight emperors and mercenaries alike. For some will stop at nothing to get their hands on a Truthwitch.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára