sobota 30. marca 2019

Knižná mágia #6: Ovládanie živlov


Mesiac ubehol ako voda a ja sa opäť vraciam s ďalším článkom o knižnej mágii. Váhala som, o čom vlastne chcem písať, ale nakoniec som sa rozhodla celkom spontánne. Uvidím, k čomu sa dostanem nabudúce, ale tentoraz postačia aj živly, nakoľko som o nich v poslednom čase pomerne často čítala...



Živelná mágia, ovládanie živlov (angl. elemental manipulation)
Ovládanie živlov patrí k najfrekventovanejším a zároveň asi najjednoduchším druhom mágie. Jej fungovanie je veľmi jednoduché vysvetliť a neriadi sa podľa žiadnych presne určených pravidiel a je vlastne limitovaná len tým, kto živly ovláda a čiastočne potom aj fantáziou toho, kto o danej mágii píše.
V živelnej mágii poznáme dve základné skupiny mágov. Tí, čo živly len používajú a tí, ktorí ich dokážu aj nejakým spôsobom vytvoriť. Môžeme teda hovoriť o ovládaní živlov a o živlovej mágii. Ovládanie živlov je podmienené tým, že v blízkosti mága daný element existuje, zdrojom sú napríklad oheň z faklí, tečúca voda v rieke alebo dážď a ďalšie iné. Takéto ovládanie má však aj iné obmedzenia.
Kľúčové sú hlavne sebaovládanie a disciplína. V mnohých prípadoch mágovia musia pri živlovej mágii používať rôzne druhy špecifických pohybov, ktoré v určitej kombinácii vyvolávajú rôzne druhy efektov od útoku až po obranu. Niekedy tieto pohyby nie sú kľúčové a disciplína sa zameriava len na myseľ.
Vo všeobecnosti platí, že živly sú poháňané emóciami a teda čím väčšmi je mág emocionálne nevyrovnaný, tým je nebezpečnejší (a v niektorých momentoch aj silnejší). Avšak emocionálna nerovnováha môže byť fatálna nielen pre súpera, ale aj samotného mága. Problém je takisto, že ovládanie živlov je veľmi náročná a vyčerpávajúca činnosť, čiže mága skôr alebo neskôr vyradia z boja. Pričom vyčerpanie môže súvisieť s fyzickou a psychickou únavou, ale takisto s vyčerpaním magickej moci, alebo tzv. many, ktorá je známa skôr z počítačových hier.
Živlový mágovia sú naproti „používateľom“ živlov väčšinou omnoho mocnejší, pričom častým úkazom je, že používateľ sa pod vplyvom disciplíny, skúsenosti a aj vrodených schopností nakoniec vypracoval až na mága. Mágovia dokážu väčšinou živly aj vytvárať, hoci nie všetci dokážu niečo stvoriť len tak z ničoho. Sú to napríklad prípady, kedy slnečné lúče dokážu premeniť na oheň alebo využijú vlhkosť vzduchu na vytvorenie prúdu vody.
Okrem toho sú však takí mágovia, ktorí za pomoci zaklínadiel dokážu vytvoriť svoj živel, alebo dokonca vytvárajú tzv. elementálov, zosobnenie daných živlov, ktorí slúžia ako zdroj moci pre mága, no zároveň majú dostatok vedomia na to, aby mohli bojovať po mágovom boku. Títo elementáli sú okrem toho súčasťou alchymistického učenia, v ktorom sa hovorí o štyroch elementáloch, ktorí sú zosobnením štyroch živlov.
Prvým z nich sú škriatkovia (bytosti zeme); potom rusalky, resp. nymfy (bytosti vody); vzdušné víly, v angličtine sylph (bytosti vzduchu) a tzv. hltač ohňa, v angličtine známejší ako salamander (bytosť ohňa). Tieto základné živlové stvorenia sa často objavujú v blízkosti živlových mágov, pričom druh stvorenia sa často mení, napríklad pre oheň sú príznační aj draci, pre vzduch akýkoľvek operenec, pre zem krtkovia alebo iné hrabavé zvieratká, no a pre vodu akýkoľvek druh ryby. Pričom nie vždy to musí byť zviera, inokedy to môže byť aj magická bytosť.
Čo sa týka živlov, väčšinou hovoríme o štyroch základných, ktorými sú oheň, voda, zem a vzduch, ktoré sú si navzájom protikladné (teda voda a oheň; zem a vzduch). Ďalej je frekventovaný aj piaty živel, akási energia, ktorá je v mnohých prípadoch označovaná za éter. Z týchto základných živlov sa odštiepili aj ďalšie, napríklad sú mágovia schopní ovládať drevo a tým pádom aj prírodu, kovy, horúcu lávu, elektrinu, svetlo a temnotu, tiene, ale napríklad aj sneh alebo ľad (pričom tieto dva posledné bývajú súčasťou schopností tých, ktorí ovládajú vodu).
Doplnením ovládania živlov a živlovej mágie bývajú aj iné druhy schopností, ktoré vychádzajú zo živlov. Napríklad pre vodu alebo oheň býva príznačné liečenie, pre stromy potom schopnosť komunikovať so zvieratami a pre vzduch niekedy až nadprirodzene dobrý sluch. Tieto schopnosti sa však často menia a nie všetci živloví mágovia nimi vládnu.
Živlová mágia je väčšinou vizuálne veľmi príťažlivá a preto je frekventovaná nielen v knihách, ale aj v seriáloch, filmoch a počítačových hrách, ale pomerne často sa objavuje aj v komiksoch. Vypísať zoznam len niekoľkých týchto kategórií by trvalo veľmi dlho, preto ako príklad uvediem animované seriály akými sú W.I.T.C.H. (natočený na motívy rovnomenného komiksu), Avatar: The Last Airbender a jeho voľné pokračovanie Legend of Korra. Z filmov potom napríklad aj animovaný film Frozen, ale živlová mágia sa objavuje napríklad aj vo filmoch o X-menoch (rovnako ako aj v pôvodných komiksoch). Výnimkou nie sú ani počítačové hry. Ovládanie živlov sa objavilo napríklad aj vo Warcrafte.


Knihy so živlami v hlavných a vedľajších úlohách:

knihy Sary J. Maas
V oboch sériách tejto autorky, či už hovoríme o Tróne zo skla alebo Na dvore z tŕňov a ruží, sa objavujú postavy schopné ovládať rôznorodé živly. Buď hovoríme o féroch nadaných rôznymi druhmi mágie, alebo tieto schopnosti majú aj obdarení smrteľníci. Postavy živly nielen ovládajú, ale často aj vytvárajú.

Richelle Mead – séria Vampýrska akademie
Upíri z kníh Richelle Mead dokážu ovládať živly. Teda, len niektorí z nich, tí dokonalejší Moroji. Najfrekventovanejšie sú štyri základné živly, čiže oheň, zem, vzduch a voda, ale v tejto sérii sa objaví aj ten spomínaní piaty prvok alebo aj éter.

Susan Dennard – séria The Witchlands
Autorka vytvorila svet, v ktorom žijú mocní mágovia ovládajúci všakovaké druhy mágie, však väčšina z nich vychádza práve zo živlovej mágie. Tie sú rozštiepené na ďalšie kategórie, napríklad sú mágovia schopní ovládať sklo alebo poháňať lode na mori, ale aj ďalší iní.


Okrem toho sa živlová mágia objavila v ďalších desiatkach kníh a sérií. Medzi nimi napríklad aj v sérii Škola noci od P. C. Cast a Kristin Cast alebo aj v sérii All Souls Trilogy, kde hlavná hrdinka Diana ovláda všetky živly. Živloví mágovia sú takisto súčasťou sveta Griše Leigh Bardugo. Okrem toho sa živly objavili napríklad aj v sérii Tajomstvá nesmrteľného Nicholasa Flamela alebo v knihách Ricka Riordana.


Poznáte iné knihy/série, v ktorých majú živly hlavné slovo?


2 komentáre:

  1. Tri temné koruny - Mirabella ako elementalistka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dopekla, jasné, ako som mohla zabudnúť na Mirabellu? Veď tú sériu čítam. Och, ja hlava deravá. :D Ďakujem za pripomenutie.

      Odstrániť