pondelok 11. marca 2019

Služba bohu v obložení intríg | Grave Mercy

Autor: Robin LaFevers
Názov: Grave Mercy
Séria: His Fair Assassin
Diel: prvý
Špecifikácia: historická fikcia s prímesou fantasy o božských schopnostiach a politických hrách
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.91


“One heart cannot serve two masters.” 


Robin LaFevers je úspešná americká autorka, ktorá sa podpísala pod úspešnú trilógiu His Fair Assassin určenú pre mladých čitateľov. Jej dej sa odohráva vo Francúzsku 15. storočia, konkrétne v oblasti Bretónska, a opisuje v nej skutočné udalosti. Okrem toho je autorkou hneď niekoľkých detských kníh, na ktoré sa však podpisuje menom R. L. LaFevers. Za svoje knihy získala mnoho ocenení a ešte viac nominácií.
Bretónsko 15. storočia je veľmi zaujímavým krajom. Ľudia tu žijú nie veľmi pokojným životom, nakoľko Francúzsko si uzurpuje nadvládu nad týmto územím, zatiaľ čo bretónske kniežatá bojujú o samostatnosť. A hoci sa obyvatelia žijúci na tomto území rozhodli prijať novú kresťanskú vieru, nezabúdajú ani na svojich pôvodných bohov. Z deviatich kedysi bohato uctievaných božstiev sa však postupne stali len akýsi svätí, ktorých si pripomínajú a práve v Bretónsku má viera v nich hlboko zakorenenú tradíciu. Jedným z týchto bohov je aj Mortain, boh smrti, ktorý so smrteľnými ženami splodil mnoho dcér.
Tie obdaril svojimi magickými schopnosťami, ktoré sa môžu rôzniť a byť kdekoľvek v škále od imunity voči jednom a predpovedanie budúcnosti, cez rýchlejšie hojenie rán až po vycítenie mŕtvych duší a komunikáciu s nimi. Ženy narodené z Mortainovej krvi to však nemajú ľahké, nakoľko ľudia k nim pristupujú s predsudkami i strachom a ich život pripomína skôr nočnú moru. Inak na tom nie je ani Ismae, hlavná hrdinka, ktorej sa náhodou poradí dostať až do kláštora, kde sú ženy zasvätené službe bohu smrti, stávajú sa jeho takzvanými slúžkami, a kde v jeho mene zabíjajú a slúžia zámerom Bretónska. Ale v klbku nekonečných intríg to nie je také, ako Ismae učili.
Historické fikcie sú síce veľmi frekventovaným žánrom, ale vo svojej podstate sú niekedy monotematické, nakoľko mnohé z nich sa nejakým spôsobom viažu k anglickým dejinám. Táto séria je však svetlou výnimkou, nakoľko dej sa viaže predovšetkým k Bretónsku a tým pádom aj neodmysliteľne k Francúzsku. Autorka pri písaní robila naozaj obšírny výskum a historickým udalostiam je verná naozaj do veľkej miery, akýmsi prídavkom sú len postavy, ktoré sama vytvorila. No napriek tomu sa do deja hodia.
Výnimkou rozhodne nie sú ani hlavní hrdinovia. Ismae nie je úplne obyčajným dievčaťom, ale na druhej strane je sympatická vo svojej snahe nebyť opäť zraniteľnou, vďaka čomu neustále padá do nikdy nekončiaceho zápasu o vlastnú nezávislosť. Pretože hoci by mala poslúchať abatišu kláštora, uvedomuje si, že je toho veľa, čomu úplne nerozumie a ja ako čitateľ som tak mala možnosť sledovať jej dlhú a tŕnistú cestu k jej vlastnej vnútornej sile a rozhodnosti.
Čo bolo výborné, pretože mi to pripomenulo knihy o oveľa mladších hrdinoch, ktorých som mala možnosť vidieť vyrastať a podobne na mňa pôsobil rast Ismae. Samozrejme, čo by to bolo za romantiku bez výrazného mužského hrdinu a musím povedať, že Gavriel Duval bol vo všetkých smerom tým dokonalým a úžasným hrdinom, akých autorky bežne vkladajú do historických romancí a ktorých jediným dôvodom existencie je nútiť ženské pokolenie vzdychať. Nuž, milá Robin LaFevers, misia splnená. Veľmi som nad ním slintala.
“The body on the ground is nothing more than a shell, a husk, and I am filled with a sense of peace. Yes, I think. Yes. This is what I want to be. An instrument of mercy, not vengeance.” 
Odhliadnuc od toho som si však čítanie veľmi užila. Dej bol veľmi pomalý, no to však neznamenalo, že by ma nebodaj nudil, to rozhodne nie. Príbeh sa odohrával v srdci politických a mocenských hier, v časoch, keď sa manželstvá uzatvárali predovšetkým kvôli získaniu nejakej výhody. Preto som ani neočakávala, že táto kniha bude výrazne akčná, že v nej budú prelievané potoky krvi a takisto som vedela, že sa všetko nevyrieši hneď v tejto knihe.
Čo sa týka politických hier a intríg, skladám autorke poklonu, nakoľko v niektorých momentoch som naozaj netušila, čo na mňa čaká na ďalšej strane. To všetko navyše výborne dotvárala aj mágia bohov a všetky fantasy prvky, ktoré pôsobili naozaj reálne a ako súčasť úplne všetkého, čo sa dialo. Okrem toho autorka do deja vložila aj emócie, ktoré mi ponúkala skrz postavy, ktoré ma nútili súcitiť, smiať sa alebo ich rovno nenávidieť a priať im veľmi škaredú a bolestivú smrť.
Jediné, čo by sa jej dalo vytknúť, je isté „nenaplnenie očakávania“. Celý čas som mala pocit akejsi nevedomosti, keď som vedela, že sa niečo deje, ale netušila som, čo presne. To výborným spôsobom gradovalo napätie. Keď však prišlo k vyvrcholeniu, pripadalo mi, že postavy sa správali akosi stiesnene, akoby ani len netušili, čo by mali robiť. To nakoniec spôsobilo, že miesto veľkolepého výbuchu došlo len k dramatickému vyfučaniu balóna. Aj napriek tomu sa však táto kniha radí k tomu najkvalitnejšiemu, čo môže žáner historickej fikcie ponúknuť.
Grave Mercy je zaujímavým začiatkom novej série. Príťažlivosť knihy zvyšuje aj fakt, že ide o historickú fikciu, v ktorej autorka mapuje dôležitý úsek v dejinách Bretónska a okrajovo aj Francúzska a niektorých susedných krajín. Oceňujem, že autorka sa rozhodla nevkladať do deja cudzojazyčné slová, k čomu majú sklony iní autori, ktorí sa domnievajú, že ak do anglicky písaného textu vložia niekoľko slov v jazyku krajiny, o ktorej píšu, zvýšia tým tak autenticitu, ale v skutočnosti to pôsobí skôr smiešne. (Hlavne v dialógoch.)
Čítanie mi spríjemňovali aj rôznorodé postavy, ale predovšetkým hlavná hrdinka, ktorej cestu som sledovala a mala som možnosť vidieť ju rásť a dospievať, ako tomu býva napríklad v knihách o oveľa mladších hrdinoch. Okrem toho bola veľmi sympatická vo svojej neistote a takisto nedokonalosti. O to viac bol jej prerod uveriteľnejší. Na druhej strane jej mužský spoluhrdina bol poznačený snáď všetkými žánrovými klišé, aké je možné nájsť v historických romancách. Bol úplne dokonalý, až na niekoľko jaziev z hrdinských bojov, ktoré z neho v konečnom dôsledku robia o to viac romantického hrdinu. Srdcia všetkých romantičiek určite zaplesajú.
Napriek tomuto očividnému nedostatku je však kniha naozaj vynikajúco napísaná. Autorka v nej bravúrne približuje nielen históriu Bretónska, ale aj náturu miestnych ľudí. Len pomaličky odvíja a opäť motá klbko nikdy nekončiacich politických bojov a intríg. Tieto machinácie navyše výborným spôsobom dopĺňajú fantastické prvky. Vďaka tomu som po celý čas čítania mala pocit, že sa deje niečo veľké, ale nevedela som, čo presne, vďaka čomu výborným spôsobom gradovalo napätie. Bohužiaľ sa už autorke nepodarilo zakončiť toto stupňovanie aj veľkolepých vyvrcholením. Ale aj napriek tomu je táto kniha vynikajúcim čítaním. Perfektne ho vystihujú nielen mocenské boje, ale aj váhanie neskúsenej dievčiny, ktorú by mnohí chceli ovládať.





oficiálna anotácia:
Seventeen-year-old Ismae escapes from the brutality of an arranged marriage into the sanctuary of the convent of St. Mortain, where the sisters still serve the gods of old. Here she learns that the god of Death Himself has blessed her with dangerous gifts and a violent destiny. If she chooses to stay at the convent, she will be trained as an assassin and serve as a handmaiden to Death. To claim her new life, she must destroy the lives of others.
Ismae's most important assignment takes her straight into the high court of Brittany where she finds herself woefully under prepared not only for the deadly games of intrigue and treason, but for the impossible choices she must make. For how can she deliver Death's vengeance upon a target who, against her will, has stolen her heart?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára