piatok 24. mája 2019

Keď sú šance čoraz menšie | Katastrofa

Autor: Brandon Sanderson
Názov: Katastrofa (angl. Calamity)
Séria: Pomstitelia (angl. The Reckoners)
Diel: tretí
Špecifikácia: YA sci-fi o svete plnom zlých superhrdinov
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, SR (2019); Talpress, 2016 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.19


„Fajn,“ prikývla. „Svet totiž načisto zošalel a jediné riešenie je nasledovať ho.“


Brandon Sanderson je celosvetovo známy a úspešný spisovateľ. Na konte má niekoho ocenených kníh, hoci na výslnie ho dostalo hlavne rozhodnutie epickú ságu Kolo času Roberta Jordana. Odvtedy Sanderson napísal mnohé príbehy, niektoré pre dospelých, iné pre mládež, ktoré sú zakaždým niečím jedinečné. Výnimkou nie je ani trilógia Pomstitelia.
Sandersonov svet je na jednej strane nesmierne pochmúrnym miestom. Postapokalyptické prostredie, v ktorom neostal kmeň na kameni, kde sa ľudia museli prispôsobiť naozaj extrémnym situáciám, nie je miesto, kde by ste hľadali spokojnosť. Túto bezútešnosť ešte zhoršujú epici, ktorí sú síce nadaní úžasnými schopnosťami, ale vo svojej podstate sú to zlí a skazení ľudia sledujúci len vlastné ciele.
Napriek tomu je však tento svet svojim spôsobom aj úžasný, nakoľko je možné v ňom nájsť nevšedné krásne zákutia a vynálezy ako vystrihnuté zo šialených snov priemerného génia. V tomto smere sa prostredie ani v najmenšom nezmenilo a ak niečo, autor ma len opäť ohúril novými objavmi a vynálezmi, z ktorých sa mi miestami až krútila hlava.
Dej bol však v prípade tejto knihy o čosi odlišnejší. Iste, stále bol rovnako akčný a tým pádom aj svižný. Strany odsýpali jedna radosť a ja som niekedy nedokázala čítať dostatočne rýchlo. Napriek tomu sa dej občas akoby nikam neposúval. Spôsobené to bolo tým, že po krutých udalostiach predchádzajúcej knihy z Pomstiteľov ostalo doslova len torzo. David má teda k dispozícii len niekoľko ľudí a svoje zúfalé plány.
Vďaka tomu bola celá kniha ešte o niečo ponurejšia, pretože teraz nebolo pochýb o tom, že ide skutočne o všetko. Čo ešte podčiarkoval fakt, že na strane dobra zrazu akoby nikto nebojoval. Niektoré udalosti teda boli rozvláčne, pretože všetci museli robiť všetko a nakoniec nikto nerobil nič, pretože ako sa ukázalo, David má síce dobré nápady, ale do úlohy vodcu nie je práve najvhodnejším kandidátom.
„Východ slnka nemožno zachytiť, pretože sa stále mení – slnko sa medzi žmurknutiami pohybuje, oblaky víria. Stále sa ukazuje niečo nové. A my, Megan, ja a ty, takisto nie sme momenty. Sme udalosti. Vravíš, že možno nebudeš tá istá osoba, ktorou si bola pred rokom? A kto sa nemení?“
Predpokladám, že za to môže tá jeho neznesiteľná naivita, ktorá mi ešte stále lezie na nervy. Našťastie mal pri sebe Megan, ktorá bola za každých okolností racionálna, a preto sa im darilo niektoré Davidove šialenejšie kúsky v zdraví prežiť. Zo všetkého najviac som ale rada, že v tejto knihe končene všetko začalo dávať zmysel. Dočkala som sa uspokojivých vysvetlení a objasnení, každá udalosť zapadla na svoje miesto.
Kniha teda bola na jednej strane ponurá a záhadná, ale aj poriadne napínavá a akčná. Navyše bolo úžasné, ako sa autor neustále vracal k tematike ľudského strachu a skúmal ho z rôznych uhlov bez toho, aby kvôli tomu ešte viac spomaľoval dej. (To hravo zvládal David a zvyšní Pomstitelia, ktorí naozaj netušili, čo presne by mali robiť.) Gradácia však bola úžasná a keď prišlo vyvrcholenie, len som naprázdno otvárala ústa.
Katastrofa je dobrým zakončením jednej úžasnej trilógie. Pomstitelia od začiatku ponúkali nielen ponuré prostredie a temných zákerných superhrdinov, ale aj tonu akcie a dej, vďaka ktorému som sa nikdy nenudila. V poslednej časti to nebolo inak, hoci je pravda, že tentoraz bolo rozprávanie ešte o čosi temnejšie a hlavne zúfalejšie. Z Pomstiteľov totiž ostalo len torzo a David má k dispozícii príliš málo ľudí na to, aby dokázal uskutočniť svoje šialené plány. Takže aj keď bol dej plný akcie, niektoré scény pôsobili hrozne rozvláčne, keďže postavy väčšinu času netušili, čo presne by mali robiť.
Viem, že mnohých fanúšikov práve toto sklamalo, ale ja som občas bola za tieto momenty vďačná, pretože som vďaka nim mohla oceniť iné témy, ku ktorým sa autor opakovane vracal. Najvýraznejšie sú určite otázky spojené so strachom, čo je jeho podstatou a ako čo najlepšie poraziť svojich démonov. Navyše to bola práve táto téma, ktorá sa nakoniec stala kľúčom k úspechu pomstiteľskej misie.
Kniha sa vďaka tomu všetkému čítala takmer sama, dej bol svižný a plný akcie, hoci niektoré scény boli dlhšie, aby postavy pôsobili ešte zúfalejšie. Čo je výborná emócia pre posledný diel trilógie, keď ide do tuhého, všetko je ponuré, nádej takmer zomrela a postavy by si najradšej vytrhali vlasy, lebo nevedia, čo majú robiť. A okolo nich všetko vybuchuje, graduje napätie a prichádza ohromne akčné vyvrcholenie. Záver trilógie je teda poriadne veľkolepý, ale aj tak mi tento svet bude chýbať (čo je len dôkaz toho, aký parádny tento príbeh bol).


Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.


oficiálna anotácia:
Keď Katastrofa rozžiarila oblohu, zrodili sa Epici. Od tej historickej noci bol Davidov osud s nimi nerozlučne spätý. Metalurg zabil jeho otca. Pyro ukradla jeho srdce. A teraz Regalia premenila Profesora, jeho najbližšieho spojenca, na nebezpečného nepriateľa.
David poznal Profesorovo tajomstvo a neprezradil ho ani vtedy, keď Profesor zápasil s následkami svojich schopností. Avšak boj s Deštruktorom v Novom Babylone sa mal stať tou poslednou kvapkou. Hoci bol Profesor kedysi vodcom Pomstiteľov, napokon prijal svoj osud Vysokého Epika a zdá sa, že už niet cesty späť...
Ale čo ak sa všetci mýlia a vykúpenie je možné aj pre Epikov? Megan by mohla byť toho dôkazom. A nádejou, že nie všetko je stratené. Práve David je dostatočne šialený na to, aby sa postavil najmocnejšiemu Epikovi a získal späť svojho priateľa.

4 komentáre:

  1. Ja mám od neho zmáknutého Ritmatika a ten bol veru dokonalý, škoda, že pracuje na iných knihách a nie radšej na pokračku. A hrozne sa mi páčia jeho videá na youtube! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na Ritmatika sa dlho pripravujem, ale veľmi sa neponáhľam, keďže pokračovanie je v nedohľadne. Teraz sa na tú knihu budem tešiť asi ešte viac. :D

      Odstrániť
  2. Skvělá recenze :) Mám moc ráda knihy do Sandersona takže si určitě musím přečísti tuhle :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že sa ti bude séria páčiť. :)
      A ďakujem :)

      Odstrániť