štvrtok 30. mája 2019

Knižná mágia #7: Krvná mágia

Áno, vlastne ani ja tomu nemôžem uveriť, ale nakoniec sa mi podarilo dokončiť ďalší článok o knižnej mágii. Nie, že by som nemala námet, tých mám práveže toľko, že občas netuším, o čom by som mala písať skôr. Problémom bol nielen čas, ale aj moja lenivosť. Keďže len nedávno som mala štátnice, asi si viete domyslieť, že čokoľvek vzdialene pripomínajúce prácu som zo svojho života na čas vylúčila. Ale teraz som späť.



Krvná mágia (angl. blood magic, hemomancy)
Mágia spojená s najdôležitejšou tekutinou v ľudskom tele je v istom ohľade veľmi špecifická. O krvi v ľudskom tele vieme viac a ešte viac sa o ľudskom tele dozvieme práve z krvi, ako ukazujú mnohé rozbory a testy u lekárov. Preto nie je prekvapivé, že vo svete čarodejníc je krv ešte dôležitejšia, nakoľko je nositeľom sily danej bytosti. To znamená, že mágia je detekovateľná v krvi a tým pádom ak chcete vládnuť väčšou mocou, mali by ste sa zamerať na konzumáciu krvi iných čarodejníkov.
Doteraz ale niečo podobné dokázali len upíri a niektorí z nich sa začali riadiť heslom „si tým, čo ješ“ a túto teóriu doviedol do dokonalosti jeden konkrétny upír z konkrétnej série (ak chcete, bola to séria Mercy Thompson z pera Patricie Briggs), ktorý dokázal nadobudnúť schopnosti tých, z ktorých sa kŕmil. Ale je logické, že tento proces trval dlhé roky, nakoľko každá bytosť je jedinečná a moc, ktorá je pre niekoho druhou prirodzenosťou, môže iného úplne odmietnuť.
No v prípade, že chcete niekomu ukradnúť moc, je jednoduchšie využiť na to nejaký druh rituálu, pretože pitie krvi je pomalý a zdĺhavý proces, nehovoriac o tom, že aj nechutný. Čarodejnice majú teda skôr vo zvyku krv používať na rituály, zaklínanie, výrobu nápojov a iné druhy kúziel od výmyslu sveta. Aj preto je krvná mágia neoddeliteľne prepojená s inými druhmi mágie a je náročné úplne ju izolovať.
Čo sa týka rituálov, čarodejnice majú vo zvyku používať len veľmi malé množstvo krvi, ktorá je vo veľa prípadov ich vlastná. Pretože krv obsahuje mágiu a podstatou krvnej mágie je práve využitie tejto moci. Samozrejme, kúzla bývajú účinnejšie niekedy v závislosti od toho, koľko krvi daná čarodejnica použije, ale zase na druhej strane len vo veľmi málo prípadoch je krvná mágia spojená aj s obetovaním.
Čiže krvní mágovia nevykonávajú obety týmto spôsobom, nezabíjajú ľudí, len využívajú ich krv. Ich alebo iných strovení, nakoľko rôzne typy kúziel si vyžadujú iný typ krvi – a teraz nemám na mysli krvné skupiny. Niekedy stačí krv čarodejnice, inokedy je potrebná krv istého druhu stvorenia, ktoré vládne práve tou konkrétnou mocou kľúčovou pre úspech kúzla. Tiež sa môže typ krvi líšiť podľa toho, pre koho je dané kúzlo určené.
V prípade, že je potrebné niekoho zakliať, je často potrebná aj kvapka krvi dotyčného. Najčastejšie sa ale objavujú prípady kúziel, pri ktorých je potrebná napríklad krv panny, dieťaťa alebo člena kráľovskej rodiny. Takáto krv sa taktiež stáva súčasťou rôznych kúziel, niekedy nápojov, inokedy sa krv používa na kreslenie znakov alebo rún spojených so zariekavaním. V iných prípadoch veštice používajú krv (väčšinou len niekoľko kvapiek), aby vďaka tomu dokázali predpovedať budúcnosť.
Krvná mágia je však len v málo prípadoch považovaná za ochrannú, skôr je zaraďovaná k temnejším druhom, nakoľko prostredníctvom krvi je možné niekoho zakliať, resp. prekliať, ale takisto aj ovládať. Práve preto je niekedy kľúčové, koho krv pri čarovaní používate. Samostatným druhom krvných mágov sú potom takí, ktorí krv dokážu ovládať a pracovať s ňou mimo telo jeho majiteľa.
Títo mágovia väčšinou používajú vlastnú krv a vlastne ovládajú mágiu v nej ukrytú, čo znie ale oveľa menej ohromujúco ako keď niekto prehlási, že dokáže „ovládať krv“. Vďaka týmto trikom dokážu vytvárať dokonca aj pevné predmety, akými sú zbrane ako kusy brnenia, ktoré sú väčšinou vďaka mágii oveľa odolnejšie a smrtonosnejšie. Vďaka mágii v krvi dokážu mágovia ovládať aj iných ľudí, avšak takáto schopnosť je skôr výnimočná a ovládanie iných bytostí prebieha skôr za pomoci zaklínadiel a prekliatí.
Krvná mágia je okrem toho aj súčasťou folklóru a rôznych povier. Napríklad krv hrala istú úlohu aj v manželskom živote. Ak si manželka chcela zabezpečiť manželovu lásku a náklonnosť a ubezpečiť sa, že ju bude vždy a za každých okolností považovať za príťažlivú, stačilo aby mu do vína pridala jednu kvapku vlastnej menštruačnej krvi.
V poslednom čase je krvná mágia stále populárnejšia najmä v literárnom svete, avšak ešte viac je frekventovaná v kinematografii. Objavila sa vo veľkom množstve seriálov, z nich najznámejšie Upírske denníky, Čarodejnice alebo Supernatural. Z filmov to bolo napríklad v sérii Blade. Okrem toho sa objavila vo veľkom počte máng a anime, ale aj v hrách.

Knihy s krvou v hlavných a vedľajších úlohách:

séria Something Dark and Holly od Emily A Duncan
Táto kniha je ešte stále pomerne čerstvou novinkou (keďže vyšla len pred necelými dvoma mesiacmi) a k tomu ešte aj zaujímavou. Dej sa sústreďuje na osudy dvoch proti sebe bojujúcich národov, z ktorých jeden vyznáva krvnú mágiu. Takže áno, táto séria je od začiatku poriadne temná.

séria Pieseň ľadu a ohňa od Georgea R. R. Martina
Táto séria skôr ako epickú fantasy pripomína skôr historickú ságu s prvkami fantasy. Tie sa do série dostali aj vďaka krvnej mágii, ktorú niektoré postavy používajú, napríklad na predpovedanie budúcnosti, na získanie moci a myslím, že sem-tam aj na niekoho vraždu.

séria Nástroje smrteľníkov od Cassandry Clare
V tejto sérii je možné nájsť viaceré prejavy mágie a mnoho z nich sa spája práve s krvou. Najvýraznejšie sú však v tejto konkrétnej sérii z univerza Tieňolovcov pokusy jedného konkrétneho šialenca s krvou, ktorá mala zabezpečiť nárast moci a získanie rozhodujúcej výhody.

Okrem toho je možné nájsť krvnú mágiu v ďalších knihách a sériách, spomína sa napríklad aj v Harrym Potterovi alebo v sérii Kate Daniels od dua Ilona Andrews, takisto sa spomína napríklad v Sandersonovej sérii Mistborn.


Poznáte iné knihy/série, v ktorých má krvná mágia hlavné slovo?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára