štvrtok 16. mája 2019

Eva, Spasiteľka ľudstva? | Dcéra ľudstva

Autor: Giovanna & Tom Fletcher
Názov: Dcéra ľudstva (angl. Eve of Man)
Séria: Dcéra ľudstva (angl. Eve of Man Trilogy)
Diel: prvý
Špecifikácia: YA dystópia o dievčati, ktoré sa narodilo do sveta plného chlapcov (a mužov)
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2019 (SR aj ČR)
Hodnotenie na GR: 4.17


„A možno existuje možnosť, len maličká možnosť, že v prvom rade ich experimentovanie a zasahovanie spôsobili, že sa nás matka príroda rozhodla vyhubiť.“


GiovannaTom nie sú len manželia, ale aj úspešní spisovatelia. Giovanna sa venuje písaniu literatúre pre ženy a hoci je v domovskom Anglicku považovaná za hviezdu, u nás nebola zatiaľ preložená ani jedna jej kniha. Tom je nemenej úspešný, hoci píše skôr rozprávky pre deti, z ktorých VrzgošiSantasaurus vyšli v slovenskom preklade. Dcéra ľudstva nie je len ich prvou spoločnou knihou, ale takisto prvým románom s nálepkou YA.
Svet sa zbláznil – alebo aspoň tak to vyzerá, keď sa zrazu z nevysvetliteľných dôvodov začnú rodiť chlapci. Nikto tomu neprikladá dôležitosť, až kým sa neukáže, že podobný fenomén sa opakuje všade na svete. Ľudia začnú hľadať riešenie, no žiadne nenachádzajú. Vyzerá to tak, že sa príroda skrátka rozhodla ľudské pokolenie vyhubiť. Až kým sa zrazu po rokoch úplne nečakane nenarodí dievčatko. Pomenujú ho Eva a chcú, aby svet zachránila. No môže niečo podobné dokázať jediná osoba?
Dystópie s podobným príbehom, v ktorých osud sveta leží v rukách jedného mocného tínedžera, boli populárne pred niekoľkými rokmi. Avšak teraz sa zdá, že sa po prestávke vracajú s novým dychom, hoci je otázne, či vôbec dokážu prísť s niečím, čo sme v tomto žánri ešte nečítali v tých iných xy knihách a sériách. Dôležité však je uvedomiť si, že stovka autorov dokáže k tej istej téme pristupovať inak a výnimkou pravdepodobne nebude ani táto séria.
Svet opäť skončil. Alebo aspoň tak to vyzerá, kým sa nenarodí Eva. Prezentuje sa ako obyčajná šestnásťročná dievčina, ktorá má hneď niekoľko Matiek, najlepšiu priateľku hologram a žije v dokonale nasimulovanom prostredí, ktoré sa skutočnosti ani nepribližuje. Eva je spokojná, šťastná a zdravá a navyše si je vedomá, že na jej pleciach sedí obrovská zodpovednosť.
Lebo s čím najlepším prišli vedci? Jasné, posrali sme to, zničili sme svet a príroda sa nám za to pomstila a fakt nevieme, čo robiť. Tak si zoberieme toho za posledných päťdesiat rokov prvé dievča a povieme jej, že naše chyby musí napraviť ona, lebo je to jej povinnosť, ale pre istotu jej nepovieme, čo presne sme my sami posrali. Lebo tak pre nás bude jednoduchšie ovládať ju.
Možno to niekomu pripadá choré, ale presne takto je Eva vychovávaná a na toto je pripravovaná. Nie je živou bytosťou, skôr len objektom. Prostriedkom, ako získať moc a prestíž a ako zatvoriť ústa nespokojným masám. Osobne mi z podobného prístupu bolo miestami až zle, ale to je asi znamenie, že autori odviedli svoju prácu dobre.
„Prečo by mal byť môj život dôležitejší ako jej?“ opýtam sa a v hrdle sa mi tvorí hrča.

„Nevolajú ťa Spasiteľka len tak pre nič za nič. Čo vôbec nedávaš pozor na hodinách dejepisu?“ vtipkuje.

„A ja že som len blbé koliesko.“
Napriek tomu bola Eva veľmi príjemná hrdinka, bola ale veľmi mladučká, no sledovať jej cestu a to, ako postupne otvára oči a zisťuje pravdy nielen o sebe, ale aj o svete, je na jednej strane krásne a na druhej žalostné. V takom prenesenom zmysle som vlastne sledovala dieťa, ktoré zrazu prichádzalo o nevinnosť a svoje ideály tým najkrutejším možným spôsobom.
Navyše v tom nebola sama. Podobne bol na tom aj Bram, ktorý bol jedným z pilotov riadiacich hologram Evinej najlepšej priateľky. On bol takisto úplné zlatíčko, no takisto nesmierne naivný a jeho prebudenie je ešte o čosi surovejšie ako Evine.
Hoci táto kniha mala byť primárne romantickou dystópiou (a ona bola vážne niekedy až rozkošne romantická), autorom sa v skutočnosti podarilo vcelku jasne pomenovať hneď niekoľko dôležitých tém a tiež emócií, ktoré však vkladali skôr medzi riadky. Pretože Eva a Bram si ich neuvedomovali, no ja som z nich ako čitateľ bola niekedy naozaj znechutená. Navyše príbehu mohlo aj to, že mal pomerne jednoduchý dej a výborne sa čítal.
V konečnom dôsledku táto kniha nepriniesla zložité zápletky a neriešiteľné situácie a jej dej bol jednoduchý a v mnohých prípadoch veľmi ľahko predvídateľný. Postavy boli zaujímavé a niekedy bolo zarážajúce sledovať, ako čelia náročným situáciám, hoci sú v podstate ešte deti (teda, Eva tuším bola o niekoľko rokov mladšia ako Bram). Napriek tomu však nemôžem povedať, že by sa mi kniha nepáčila, skôr naopak.
Dcéra ľudstva je v istom ponímaní typickou romantickou dystópiou. Sledujeme osudy dvoch mladých ľudí, Evy a Brama, ktorí by medzi sebou nemali mať žiadny vzťah, no napriek tomu si nedokážu pomôcť. Ich osud je o to žalostnejší, že žijú v zbedačenom svete, ktorý na kolená definitívne zrazili genetické pokusy vedcov pokúšajúcich sa nájsť odpoveď na vážnu otázku – prečo sa prestali rodiť dievčatá a máme len chlapcov. Sebeckosť ľudí je ešte vybičovaná do závratných výšok, keď sa rozhodnú mladučkú Evu vychovať v nevedomosti a presvedčia ju, že to práve ona musí svet zachrániť.
Práve takéto správanie postáv prináša do príbehu až žalostnú reálnosť, pretože presne takto nechutne sa my ľudia dokážeme správať. Dej je napriek tomu jednoduchší a v niektorých prípadoch ľahko predvídateľný. Sčasti je to spôsobené faktom, že Bram aj Eva sú v mnohých ohľadoch ešte deti a ja som na stránkach mala možnosť sledovať ich prebudenie a to, ako si postupne uvedomujú problémy svojho sveta.
Autori síce v knihe dosť jasne pomenúvajú niektoré závažné témy a mnohé morálne otázky, avšak všetko toto som vnímala skôr len medzi riadkami. Nakoľko Eva a Bram si to ešte neuvedomovali a neskôr len okrajovo, ale je jasné, že s tým všetkým budú konfrontovaní v pokračovaniach. Kniha sa teda čítala dobre, dej bol svižný, avšak nepriniesol nič, čo by som predtým nevidela v iných dystópiách. Napriek tomu som si čítanie užila, nakoľko autori vo mne vyvolali veľa pocitov a dali mi veľa námetov na premýšľanie. Čo, predpokladám, bolo ich zámerom.


Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.


oficiálna anotácia:
Svet postihla pohroma, keď sa doň prestali rodiť dievčatá. Celých dlhých päťdesiat rokov sa ľudia snažia prísť na to, čo je za tým. Vedci robia pokusy, veriaci sa modlia. Až sa napokon predsa len dočkajú zázraku, v ktorý už pomaly nik nedúfal. Narodí sa Eva, odpoveď na ich modlitby, ich posledná nádej.
Evu držia celý život izolovanú od opačného pohlavia. O svojej minulosti nevie všetko. O svojej budúcnosti až priveľa. Až dovŕši šestnásť rokov, vyberú pre ňu troch vhodných kandidátov, pričom s jedným z nich má zabezpečiť pokračovanie ľudského pokolenia. Nie práve najľahšia úloha... Eva však tento svoj osud prijala, je s ním zmierená. Aspoň kým sa do jej života nepripletie Bram a Spasiteľka ľudstva odrazu nezatúži po slobode.
Ako si však vybrať medzi láskou a budúcnosťou ľudskej rasy?

2 komentáre:

  1. No tak ted nevim. Dalsi prumernou knihu v podstate o lasce cist nechci :D. Mam ji na seznamu ke koupi, ale vidim to spis na ebook.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ona sa tá kniha ani nesnaží nejako klamať, že je o niečom, o čom nie je. Už anotácia naznačuje, že to bude predovšetkým romantická kniha. :)

      Odstrániť