nedeľa 5. mája 2019

V zajatí strachu a intríg | Dark Triumph

Autor: Robin LaFevers
Názov: Dark Triumph
Séria: His Fair Assassin
Diel: druhý
Špecifikácia: historická fikcia s prímesou fantasy o božských schopnostiach a politických hrách
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.14


“Hate cannot be fought with hate. Evil cannot be conquered by darkness. Only love has the power to conquer them both.” 


Robin LaFevers je úspešná americká autorka, ktorá sa podpísala pod úspešnú trilógiu His Fair Assassin určenú pre mladých čitateľov. Jej dej sa odohráva vo Francúzsku 15. storočia, konkrétne v oblasti Bretónska, a opisuje v nej skutočné udalosti. Okrem toho je autorkou hneď niekoľkých detských kníh, na ktoré sa však podpisuje menom R. L. LaFevers. Za svoje knihy získala mnoho ocenení a ešte viac nominácií.
Tam, kde dej predchádzajúcej knihy Grave Mercy skončil, tam pokračuje Dark Triumph. Príbeh sa stále odohráva na konci 15. storočia na území nazývanom Bretónsko. Ľudia v tomto kraji sú hrdí a hoci väčšinou prijali kresťanstvo, okrem toho sa klaňajú aj svojim starým bohom, z ktorých sa stalo deväť svätých. Jedným z nich je aj Mortain, boh smrti, ktorý má veľkú moc a niečo z nej nadelil aj svojim dcéram, ktoré sú nazývané aj služobnice smrti. Jednou z nich je aj Sybella, ktorá vo svojom živote privítala viac temnoty, než svetla.
Na tejto sérii ma bavilo hlavne to, že jej dej je skôr pomalší. Autorka v nej totiž píše o dôležitých historických udalostiach, no okrem toho mi opisuje všetky intrigy, úskoky a tajné plány a to si vyžaduje najmä čas. Rovnako ako si ho vyžaduje opis všetkých bohov a ich atribútov a hlavne tých, ktorí sú týmto bohom verní. Vedela som teda, že aj táto kniha bude v podobnom duchu ako tá predchádzajúca, no tak trochu som sa mýlila. Pretože rozprávačkou je Sybella a tá je úplne iná ako Ismae.
Ako samotná autorka priznala v poznámke na konci knihy, táto kniha sa oveľa menej zaoberá historickými udalosťami, ale sústreďuje sa najmä na Sybellu. Predtým bola skôr takou tajomnou osobnou, nakoľko som ju mala možnosť stretnúť len niekoľkokrát a rozhodne na mňa nerobila dojem. To sa však našťastie zmenilo, nakoľko Sybella je veľmi príjemná a občas aj zložitá hrdinka. Veľa si toho prežila, čo z nej urobilo možno trochu pochmúrnu osobu, no predovšetkým to v nej zachovalo ľudskosť, čo je veľmi dôležitá vlastnosť.
V jej prípade ma ale najviac bavilo to, v akom neustálom konflikte vlastne žila, ako veľmi bojovala sama so sebou a ako veľmi sa musela ovládať, aby nakoniec urobila presne to, čo je správne. To z nej urobilo veľmi silnú hrdinku. Rovnako ako v predchádzajúcej knihe, aj v tejto bol jej mužský náprotivok dotknutý klasickými klišé romantickej literatúry, lebo hoci nebol fyzicky dokonalý (som si istá, že Sybella hneď niekoľkokrát spomenula, že jeho tvár je naozaj škaredá), jeho povahové vlastnosti bol viac ako len vyhovujúce.
“Every death I have witnessed, every horror I have endured, has forged me to be who I am - Death's justice. If I had not experienced these things firsthand, then the desire to protect the innocent would not burn so brightly within me.
There in the darkness, shielded by my father's grace, I bow my head and weep. I weep for all that I have lost, but also for what I have found, for there are tears of joy mixed in with those of sorrow. I let the light of His great love fill me, burning away all the tendrils and traces of d'Albret's darkness, until I am clean, and whole, and new.”
Keďže som mala možnosť skúmať skôr Sybelline vnútro a ťažké rozhodnutia, pred ktoré bola často postavená, nedostali všetky tie ingrigy a mocenské hry rovnako veľký priestor ako tomu bolo v predchádzajúcej knihe. Dôvodom je aj to, že dobu, ktorú teraz autorka opisuje, je skôr „nudnejšia“ v zmysle, že sa nedeje nič skutočne významné. Čo autorka vyriešila tak, že niektoré historické udalosti trochu posunula v čase – odohrali sa tak, ako mali, ale v trochu iný rok.
Všetko pre to, aby mohla Sybella prejsť svoju cestu od začiatku až po koniec a aby z nej vyšla úplne zmenená. Príbeh bol vďaka tomu o čosi hĺbavejší a temnejší, ale takisto v ňom bolo aj viac napätia, nebezpečenstva a dobrodružstva. No zároveň nestrácal nič zo svojej krásy a takisto bol plný zaujímavých myšlienok a emócií. A hoci mi autorka stále rozprávala ten istý príbeh na pozadí pokračujúcich udalostí, charakter knihy bol úplne odlišný, čo je jednoznačne výhoda. Vďaka tomu som si čítanie len viac užila.
Dark Triumph je výborným pokračovaním, ktoré vlastne nadväzuje na udalosti opísané v predchádzajúcej knihe Grave Mercy, len s tým rozdielom, že rozprávačkou je Sybella. Táto hrdinka je úplne iná ako Ismae a hoci som aj Sybellu videla svojim spôsobom dospievať, bolo to v úplne inom smere, než Ismae. Sybella mala o čosi temnejší život, čo sa prejavuje najmä jej neutíchajúcimi pochybnosťami a strachom, čo do príbehu vnášalo nielen temnotu, ale aj istú hĺbavosť a nebezpečenstvo.
Avšak rovnako ako v predchádzajúcej knihe, aj v tejto je mužský hrdina Beast poznačený asi všetkými žánrovými klišé vybičovanými do absurdnej dokonalosti faktom, že o ňom Sybella niekoľkokrát vyhlási, že je skutočne škaredý. No jeho charakter je úplne bez chyby, takže všetky romantické srdcia určite budú krvácať. Našťastie rovnaké klišé nepoznačili aj samotný dej. Ten bol stále plný intríg a mocenských hier, ale tie boli opisované skôr okrajovo. Čiastočne za to môže fakt, že toto konkrétne historické obdobie nie je až také búrlivé.
Oveľa dôležitejšie však je, že v tejto knihe som mala sledovať najmä Sybellu a jej prerod a tú neovplyvňovali tieto mocenské hry, nakoľko v ich područí vlastne vyrástla. Kniha vďaka tomu bola o čosi temnejšia, ale nemenej zaujímavá. Priniesla so sebou mnohé námety na premýšľanie i emócie, ale takisto napätie, temnotu a isté dobrodružstvo. Kvalitatívne je tak táto kniha o čosi lepšie ako Grave Mercy a už teraz sa neviem dočkať, čo si autorka prichystala pre Annith.



oficiálna anotácia:
When Sybella arrived at the doorstep of St Mortain half mad with grief and despair, the convent was only too happy to offer her refuge - but at a price. The sisters of this convent serve Death, and with Sybella naturally skilled in both the arts of death and seduction, she could become one of their most dangerous weapons yet.
But her assassin's skills are little comfort when the convent returns her to the life that nearly drove her mad. Her father’s rage and brutality is terrifying, and her brother’s love is equally monstrous. But when Sybella discovers an unexpected ally she discovers that a daughter of Death may find something other than vengeance to live for...

2 komentáre:

  1. Príbeh vyzerá naozaj super a k tomu taká parádna obálka :D Ešte keby tak bolo slovenské alebo české vydanie a už by som bola spokojná :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono to nielenže vyzerá dobre, ono to aj je dobré. Len neviem, či sa niekedy nejaký preklad objaví. Toto nie je práve mainstream. Čo je rozhodne škoda. Ale tak vždy je tu šanca - aj keď je niekedy mizivá. :)

      Odstrániť