utorok 21. januára 2020

Návrat do sveta Prachu | La Belle Sauvage

Autor: Philip Pullman
Názov: La Belle Sauvage
Séria: The Book of Dust (slov. a čs. Kniha prachu)
Diel: prvý
Špecifikácia: návrat do milovaného fantasy sveta, avšak s o čosi hrdzavejšou slávou
Slovenské alebo české vydanie: Ikar, 2018 (SR); Argo, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.17


“War asks many people to do unreasonable things.”


Vo svete podobnom tomu nášmu, v ktorom má však ľudská duša zvieraciu podobu a je možné ju vidieť, žije mladý chlapec Malcom Polstead. Je to šikovný mladík, bystrý a zvedavý, ktorý si rýchlo dokáže získať dôveru ostatných, vďaka čomu sa mu darí odhaľovať ich tajomstvá. Veľmi živo vníma svet okolo seba, dokonca aj isté problémy, ktoré spoločnosť má. Zo všetkého najviac sa však túla na palube svojej loďky, ktorú pomenoval La Belle Sauvage.
Jedného dňa sa však Malcolm náhodne dozvie o tom, že v miestnom priorstve, ktoré často navštevuje a jeho obyvateľky si veľmi váži, by malo byť umiestnené malé dievčatko, Lyra. O tú by sa mali mníšky čo najlepšie starať a držať jej prítomnosť v tajnosti, hoci je to verejným tajomstvom. Čoskoro sa však okolo maličkého dievčatka začnú zlietavať supy a zdá sa, že Malcolm je jediný, kto ju dokáže ochrániť.
Na návrat do tohto sveta som sa veľmi tešila, hoci si po rokoch z neho veľa nepamätám. Táto kniha však udalosťami predchádza pôvodnú trilógiu. Je to vlastne príbeh o tom, ako sa Lyra dostala do Jordanu, z ktorého neskôr sama vyrazila na dobrodružnú cestu. Námet je to veľmi zaujímavý a vyvolal vo mne zvedavosť. Avšak myslím si, že autor ho spracoval na zbytočne veľkom priestore.
Lyra sa dostala tam, kam sa dostala a tento príbeh mohol byť rozsahom pokojne poviedkou alebo novelou, ak by autor dokázal byť stručný. Lenže niekde pri čítaní som si uvedomila, že táto kniha sa len okrajovo venuje tomu, ako sa Lyra dostala do Jordanu. V skutočnosti sa autor rozhodol predstaviť mi ďalšie postavy a pripraviť si pôdu na dlho očakávané pokračovanie (ak si dobre spomínam, tak už v čase, keď som čítala pôvodnú trilógiu prvýkrát, pred možno nejakými cca 15 rokmi, sa pošuškávalo o tom, že autor sa plánuje do tohto sveta a k Lyre vrátiť).
Najdôležitejšou postavou bol v tomto prípade Malcolm, jedenásťročný chlapec. A hoci je hlavný hrdina dieťaťom, bolo by chybou považovať knihu za detskú literatúru, pretože akékoľvek dieťa by sa po úvodných stranách začalo nudiť, nakoľko v prvej polovici sa vlastne nič nedeje. Hlavne je mi predstavený Malcolm, ako sa správa, ako koná a aký je múdry a občas aj prešibaný. Za to, že je uveriteľný, skladám autorovi poklonu, pretože deti vždy svet vnímajú inak ako dospelí.
Malcolm sa stretával s rôznymi osobami, doktormi, náhodnými cestovateľmi, dokonca aj so špiónmi svojho vlastného druhu a od nich sa všeličo dozvedel a ja s ním. O tom, ako funguje alethiometer a kde sa vlastne vzal, o Prachu, ktorý sa neskôr stane taký veľmi dôležitý, ale najmä zisťuje, čoho všetkého sú schopní ľudia, keď sú naozaj zúfalí. No a toto všetko vypĺňalo prvú polovicu knihy, takže som si až neskoro uvedomila, že sa v deji absolútne nič nedeje.
“This is a deep and uncomfortable paradox, which will not have escaped you; we can only defend democracy by being undemocratic. Every secret service knows this paradox.”
Autor sa snažil vybudovať napätie a pripraviť ma na blížiacu sa búrku (ktorá prišla aj doslovne a s ňou aj záplavy). Lenže to nič menení na tom, že to všetko bolo len zbytočnou vatou, ktorá často ani príbeh nijako neovplyvňovala. O tých istých udalostiach som počula z úst hneď niekoľkých postáv, predpokladám, že preto, aby som mohla skúmať správanie týchto postáv a ich motiváciu.
Čo sa však tej motivácie týka, obávam sa, že niekedy ako vysvetlenie dôvodu niečieho konania zúfalstvo skrátka nestačí. Chýbalo mi to niečo hlbšie, čo ľudí niekedy poháňa, preto to občas pôsobilo, akoby správanie niektorých jedincov skrátka nedávalo zmysel. Okrem toho je tiež nutné dodať, že autor sa veľmi rád babre vo všetkom náboženskom, kritizuje cirkev a niekedy aj samotnú vieru, čo by mi až tak neprekážalo, ale je pravda, že sa v tom niekedy až zbytočne motá a až príliš zdôrazňuje nielen strach, ktorý šíri Magistérium.
V druhej polovici sa našťastie zaoberal takmer výlučne Malcolmovými dobrodružstvami po vode rozbúrenej a povodňou vyliatej rieky, keď sa snaží ochrániť Lyru, pričom až v tejto časti sa dej niekam aj skutočne pohne (aby sa vlastne mohol vrátiť na začiatok, keď sa postavy doslova vrátia na miesto, z ktorého Malcolm vyrazil, takže tá jeho cesta pôsobila akosi zbytočne).
Ak by som mala knihu hodnotiť len na základe jej druhej polovice, bola by som očarená. Bohužiaľ tu však ostáva nie veľmi záživná prvá polovica plná často zbytočných informácií a neustále sa opakujúcich scén. Možno sa dobre čítala, ale nijako ma neobohatila, nakoľko to občas vyzeralo, že autor sa mi snaží povedať príliš veľa a úplne zbytočne. Je to škoda, ale zase na druhej strane nemôžem povedať, že by som sa na pokračovanie netešila. Chcem totiž vedieť, ako skončí Lyrin príbeh – a teraz už aj Malcolmov.
La Belle Sauvage je síce príjemným návratom do obľúbeného sveta, ale na druhej strane je to tiež zbytočne dlhá kniha, ktorá vo výsledku pôsobí až zarážajúco priemerne. Autor mi predstavil predovšetkým nové (a niektoré staré) postavy, aby si tým pripravil pôdu na ďalšie pokračovania. Bohužiaľ sa však príliš zaoberal kritizovaním náboženstva a nie motiváciou postáv, takže mi v ich konaní chýbala akákoľvek logika. Tiež ma zahltil množstvom informácií, ktoré však pre pochopenia deja tejto konkrétnej knihy vôbec neboli dôležité. Knihu tak zachraňuje len oveľa dobrodružnejšia a akčnejšia druhá polovica, ktorá bola napínavá a skutočne mi ukázala, čoho všetkého sú schopní zúfalí ľudia.



oficiálna anotácia:
Malcolm Polstead's Oxford life has been one of routine, ordinary even.
He is happiest playing with his daemon, Asta, in their canoe, La Belle Sauvage. But now as the rain builds, the world around Malcolm and Asta it seems is set to become increasingly far from ordinary.
Finding himself linked to a baby by the name of Lyra Belacqua, Malcolm is forced to undertake the challenge of his life and to make a dangerous journey that will change him and Lyra for ever...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára