štvrtok 23. januára 2020

Rôzne druhy podivnosti | Every Heart a Doorway

Autor: Seanan McGuire
Názov: Every Heart a Doorway (čes. Každé srdce je bránou)
Séria: Wayward Children
Diel: prvý
Špecifikácia: temná fantasy detektívka pretkaná podivnosťou ukrytých svetov
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2020 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.83


“Their love wanted to fix her, and refused to see that she wasn't broken.”


Predstavte si, že v našom svete existuje hneď niekoľko desiatok, ba možno aj stoviek, rôznych dvier, ktoré vedú do iných svetov. Tieto prechody sa odhalia len tým, ktorí ich najviac potrebujú, aby ich tak mohli privítať nové svety čakajúce len na ich príchod. No a predstavte si, že v tomto dokonalom svete by sa rozhodli týchto vyvolených raz vykopnúť. A keďže takýchto deciek nie je právo málo, bola pre nich založená internátna škola – pretože všetci podivní by mali držať spolu.
Nonsensová literatúra má svoje pevné miesto v čitateľských srdciach. Rovnako aj príbehy o rôznych svetoch, do ktorých sa hrdinovia dostávajú napríklad aj tak, že prepadnú cez zrkadlo alebo sa ukryjú v tej správnej skrini. V týchto krajoch potom vystupujú ako tí vyvolení, tí hrdinovia, ktorí majú všetkých obyvateľov zachrániť. Čo sa však stane potom, keď splnia svoje poslanie? Nuž, o tom sa snažila autorka zamyslieť v tejto knihe.
Námet je úžasný. Je plný fantázie, nonsensu i logiky, čo je pre mňa nesmierne príťažlivé. Je to práve ten typ podivnosti, ktorý obdivujem a v knihách aktívne vyhľadávam, avšak máloktorým autorom sa darí niečo podobné písať tak, aby ma dokázali zaujať od prvej vety až po poslednú. Pritom jediné, čo musia urobiť, je naplno popustiť uzdu svojej fantázii a to sa darí len málokomu. S radosťou môžem povedať, že Seanan McGuire sa to podarilo, vďaka čomu vznikol miestami síce trochu znepokojivý príbeh, no o to viac ma bavil.
Nosným kameňom sú postavy. Tie sú rôznorodé a pre niekoho výstredné, plné podivností, pretože sa na svet pozerajú úplne inými očami. Sú to vlastne tí podivíni, na ktorých si ľudia vždy ukazovali, o ktorých vždy hovorili poza ich chrbát, pretože si nedokázali nájsť miesto v tom skutočnom svete. Skrátka boli iní a až keď sa dostali do svojich svetov, uvedomili si, že celý ten čas boli normálni, len nežili niekde, kde by si to ostatní skutočne všimli. A je vždy dôležité žiť niekde, kde vám rozumejú, aj keby tam mali z neba padať lízanky a tráva bola z kostí.
Rozprávačkou tohto konkrétneho príbehu je Nancy, ktorá práve prišla do internátnej školy plnej deciek, ako je ona. Tie takisto našli svoju cestičku do iných svetov, a keď sa vrátili späť, ich rodičia sa rozhodli premeniť ich na rovnako nudných a stereotypných ľudí, akými je preplnený celý svet.
Takže táto kniha vlastne spracováva asi ten najstarší a najstereotypnejší námet vôbec o tom, že rodičia zásadne nerozumejú svojim pubertálnym potomkom. V tejto knihe mi to však ani v najmenšom neprekážalo, nakoľko autorka sa s námetom popasovala dosť zdarne. Všetko totiž zaobalila do nevšedného nonsensového šatu.
“For us, places we went were home. We didn't care if they were good or evil or neutral or what. We cared about the fact that for the first time, we didn't have to pretend to be something we weren't. We just got to be. That made all the difference in the world.”
Skladám poklonu fantázii, s ktorou vytvorila nielen postavy, ale predovšetkým ich domovské svety. Krajiny plné nezmyslov, ale i logiky, s duchmi miesto obyvateľov, alebo kostlivcami, kde sa nemohli zastaviť alebo naopak museli byť neustále pevní a nehybní ako okolité sochy.
Vyžadovalo si to vytvoriť postavy, ktoré boli veľmi živé, nesmierne zaujímavé, ale predovšetkým bolo fascinujúce sledovať ich snahu dostať sa späť do svojich svetov. Tie boli rovnako rôznorodé, prispôsobovali sa ich najtajnejším prianiam a vlastne boli dokonalou odpoveďou na neustále hľadanie nás všetkých – aby sme dokázali nájsť miesto, v ktorom by sme moli byť sami sebou.
K celkovej príjemnosti čítania tiež prispievala istá svižnosť, nakoľko tento príbeh je na pomery fanstasy literatúry dosť krátky, čo je však jeho výhodou – hoci v mnohých momentoch dej pripomína skôr epizódu zo seriálu, než samotných príbeh zo série. Osobne sa mi tiež páčilo, že autorka sa nesnažila nijako sa obmedzovať. V jej svete jestvovali len tie prekážky, ktoré si do cesty postavili postavy, s tých veru nebolo veľa, čiže mnohé scény boli viac ako len trochu znepokojivé a tiež krvavé.
Ono totiž táto kniha je tak trochu aj detektívkou, nakoľko niekto začne obyvateľov internátnej školy dosť nechutným spôsobom zabíjať. Vo výsledku je to však predovšetkým vynikajúce čítanie plné fantázie a zázrakov, až som sa pri čítaní cítila doslova ako Alica v Krajine zázrakov. Ak to bol autorkin zámer, tlieskam jej snahe a hovorím, že sa jej to podarilo zrealizovať tak dobre, že som miestami vlastne ani nedýchala.
Every Heart a Doorway je pomerne útlym príbehom plným podivností, čo znamená, že to nie je kniha, ktorá by dokázala zaujať obrovské publikum. Ak však máte radi fantáziu, nonsensy a svety dokonale krásne i nebezpečné zároveň, budete z knihy rovnako nadšení ako ja. Okrem toho, že tu nájdete rôznorodé svety, nájdete tu aj postavy dokonale prispôsobené životu v nich. Budete sledovať temný a miestami znepokojivý dej o hľadaní šťastia a spokojnosti, ale najmä o tom, že byť iný neznamená nič zlé. Pretože ak objímeme svoju inakosť, nájdeme aj sami seba, rovnako ako deti prechádzajúce do svojich vlastných svetov.


oficiálna anotácia:
Children have always disappeared under the right conditions; slipping through the shadows under a bed or at the back of a wardrobe, tumbling down rabbit holes and into old wells, and emerging somewhere... else.
But magical lands have little need for used-up miracle children.
Nancy tumbled once, but now she’s back. The things she’s experienced... they change a person. The children under Miss West’s care understand all too well. And each of them is seeking a way back to their own fantasy world.
But Nancy’s arrival marks a change at the Home. There’s a darkness just around each corner, and when tragedy strikes, it’s up to Nancy and her new-found schoolmates to get to the heart of the matter.
No matter the cost.


2 komentáre:

  1. Wau tak toto vyzerá ako naozaj super príbeh, ďakujem za tip :-)

    OdpovedaťOdstrániť