streda 15. januára 2020

Čo je to ľudskosť? | Dev1at3

Autor: Jay Kristoff
Názov: Dev1at3
Séria: Lifelike
Diel: druhý
Špecifikácia: sci-fi dystopická jazda o tom, čo skutočne znamená byť človekom
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.26


“Sometimes you don't know you've crossed the line till you're on the other side.”


Po udalostiach predchádzajúcej knihy postavy ostali na úplne opačných koncoch barikády. Zatiaľ čo Lemon odišla v sprievode Ezekiela a Cricketa, Eve ostala takmer úplne sama. Hoci ma to veľmi netešilo, svojim spôsobom to bolo dobré rozhodnutie, nakoľko so mohla vidieť postavy zase v iných situáciách.
Predchádzajúca kniha bola dobrá len vďaka postavám a aj v tomto prípade je tomu tak. Dej nebol extrémne zložitý a v niektorých momentoch bol až žalostne predvídateľný, až som sa čudovala, že toto naozaj napísal Jay Kristoff, lebo viem, že to vie aj lepšie. Čiže príbeh, alebo jeho plynutie, nie sú v prípade tejto série to hlavné, inak by si dal autor o niečo viac záležať. Na čom si však záležať dal, bolo vytvorenie sveta a postáv.
Svet je stále rovnako pochmúrny. Ide o istú verziu budúcnosti, v ktorej ľudstvo spolunažíva s rôznymi androidmi a robotmi, modernými počítačmi a inými zariadeniami, skrátka, pre milovníkov techniky je to niečo ako raj na zemi. Lenže táto zem je vlastne jej dystopická verzia, v ktorej sa to všetko pokašlalo, ľudstvo bolo zdecimované, istá časť skončila všakovako poupravovaná, no a tí zvyšní sa snažia z toho všetkého vyťažiť čo najviac.
Poviem vám, miestami je to poriadne desivý svet, nakoľko si viem predstaviť, že takto nejako by to mohlo vyzerať. Veď ono to takto nejako vlastne aj vyzerá, čo je ešte smutnejšie, a kedykoľvek som si to uvedomila, len ma z toho pri čítaní zamrazilo. A v tomto doslova hnusnom prostredí som sledovala pokračovanie osudov rôznych postáv.
“My friends need me,” she said. “Sorry.”
The Major heaved a sigh. Slowly, he nodded.
“I understand. We’ll be very sorry to see you go. But in truth, I have to admire your loyalty.” He looked to a photograph on his desk, and Lemon caught a hint of sorrow in his voice. “Friends are family in a world like this. And family is more important than anything under heaven.”
Vďaka tomu, že dej nebol zložitý a nemusela som premýšľať nad schémami a taktikami, nehľadala som odpovede na náročné otázky, ani som nehádala, kto presne je väčší zloduch, mohla som sa sústrediť na postavy a tie sú tým, o čo v tejto sérii skutočne ide. O skupinu rôznych osôb, ktoré majú svoju minulosť i bezútešnú prítomnosť a hľadajú svoju budúcnosť.
No okrem toho veľa premýšľajú a hodnotia, rozhodujú sa, sklamávajú a zakopávajú a niekde medzi týmto všetkým sa snažia zistiť, čo to znamená byť skutočným človekom. Je to niečo, čo do nás možno vložiť a rodíme sa s tým, alebo to nachádzame vďaka tomu, čo prežívame a ako sa rozhodneme k týmto udalostiam postaviť? Tieto a mnohé ďalšie otázky si postavy pokladajú a ja som, niekedy s radosťou, inokedy so znechutením, obavami, strachom, smútkom i žiaľom, sledovala, ako hľadajú odpovede, ktoré nikdy neboli jednoznačné.
Táto kniha mi teda ponúkla to najlepšie i to najhoršie, čo ľudstvo dokáže ponúknuť, od náboženských fanatikov, cez priateľov schopných obetovať čokoľvek, aby si navzájom pomohli, až po pomstychtivých idiotov schopných ísť cez mŕtvoly v snahe dosiahnuť svoje. Pričom kniha bola o to mrazivejšia, že mi v niektorých momentoch pripadala len ako opis sveta, v ktorom všetci žijeme a nebol to veru lichotivý pohľad. O to výraznejšie na mňa čítanie zapôsobilo.
Dev1at3 je kniha predovšetkým o postavách. Dej je preto jednoduchší a vysoko predvídateľný, avšak nemôžem povedať, že by som si čítanie neužívala. Pretože rôzne pocity od radosti, cez smútok, až po znechutenie, vo mne vyvolávali nielen rôznorodé, ale predovšetkým za každých okolností reálne postavy. Tie sa snažili hľadať ľudskosť, pričom ju nachádzali na prekvapivých miestach, a potom o ňu zase veľmi rýchlo prišli. Kniha sa tak stala predovšetkým morálnym posolstvom, ktoré ma prinútilo sa zamyslieť a hľadať odpoveď na otázku, čo robí človeka človekom?


oficiálna anotácia:
Lemon Fresh has seen better days.
After the climactic battle in Babel, she finds herself separated from Ezekiel and Cricket in the wastelands. Lemon’s abilities to manipulate electricity mark her as a deviate, and deadly corporate operatives are hunting her to use as a weapon in the war between BioMaas Incorporated and Daedelus Technologies. Instead, Lemon finds herself falling in with a group of fellow deviates—a band of teenagers with astonishing abilities, led by an enigmatic figure known as the Major, who may hold the secrets to Lemon’s past.
Meanwhile, Cricket finds himself in possession of the puritanical Brotherhood, a religious cult set for a head-on collision with the Major and his band. Searching for Lemon, Ezekiel finds a strange ally in an old enemy, and uncovers a plot that may see him reunited with his beloved Ana.
And inside Babel, a remade Eve hatches a plan to bring an end to the world.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára