streda 22. januára 2020

Komiksové okienko, vol. 9

V poslednom čase som sa opäť viac venovala čítaniu komiksov, väčšinou tým, ktoré som mala v pláne čítať už pred nejakým časom, niektoré z nich dokonca len tak zapadali prachom na mojej poličke. Aj tentoraz teda ponúkam doslova zmes rôznych štýlov a žánrov, ale to je krásne na komiksoch – tá rôznorodosť.



Joe Keatinge – Morbius: The Living Vampire: The Man Called Morbius
Takisto ako mnoho ďalších potenciálnych divákov, aj ja som sledovala trailer na pripravovaný film o upírovi z univerza Marvel. Zatiaľ čo trailer ma ešte úplne nepresvedčil, vďaka jednému človeku, ktorého sledujem na GR, som sa dozvedela, že je k dispozícii aj niekoľko komiksov. Našťastie ich nie je toľko, ako v prípade napríklad Spider-mana, ale stačí to na to, aby som si mohla urobiť obraz o tom, kto je Morbius a či chcem o ňom vedieť viac. Čo sa týka jeho pôvodu, je predovšetkým súčasťou pavúčieho sveta, avšak viac ako to ma zaujalo, aký typ postavy to je. On je to totiž presne ten zložitý typ takmer záporáka. Nie je to úplne zlosyn, ale je dostatočne zúfalý a možno aj nešikovný na to, aby jeho pokusy o dobré skutky skončili katastrofou. Ja som čítala jeho príbeh z roku 2013 (pričom sú ešte dva príbehy z rokov 1992 a 2019, ktorý ešte nie je dokončený) a poviem vám, je to dosť zaujímavé. Je to tak trochu vytrhnuté z univerza, akoby som čítala nejakú fantasy sériu a toto bola doplnková poviedka, ale možno preto sa mi to tak dobre čítalo. Nemusela som sa zaoberať zložitým originom a inými somarinami, skrátka som si užívala príbeh. Osobne si myslím, že s dejom sa dalo pracovať ešte o niečo lepšie, ale ako príjemná oddychovka to potešilo. (A ktovie, vďaka tomuto komiksu si ten film o Morbiovi možno aj pozriem.)

Debbie Tung – Quiet Girl in a Noisy World
Sarah Andresen a jej čmáranice sú pomerne známe a dočkali sa prekladov do niekoľkých jazykov. Debbie Tung sa venuje niečomu podobnému, ale o niečo lepšie. Príbeh predstavuje niekoľko desiatok situácií, ktoré bežne zažívame, možno aj dennodenne. Hlavná postava je Debbie, predpokladám teda, že samotná autorka, ktorá je však introvertka, a tak žije v neustálom strachu zo spoločnosti a žije v zajatí pochybností. Komiks je vlastne záznamom jej života a opisuje rôzne udalosti, napríklad aj jej dospievanie. Zo začiatku je tento komiks dosť vtipný. Kresba je jednoduchá, hlášky úplne trefné a ktokoľvek, kto je aspoň čiastočne introvert, sa v tých obrázkoch zaručene nájde a bude si hovoriť „toto sa stalo aj mne“. Lenže potom sa ukáže, že tento komiks nemá len zabaviť, ale aj pripomenúť, že introverti to nemajú s tými pochybnosťami a neistotami jednoduché, a tiež ukazuje, že si decká, kým si uvedomia, že introvertizmus nie je niečo zlé a nákazlivé, prejdú rôznymi pekelnými situáciami. Netvrdím, že tento komiks zmenil moje nazeranie na svet alebo niečo podobné, ale myslím si, že je dôležitý ako pripomienka všetkým introvertom a ľuďom trpiacim rôznymi úzkosťami, že v tom nie sú sami.

Faith Erin Hicks & Peter Wartman – Avatar: The Last Airbender: Imbalance
O komiksoch z univerza Avatarov som už písala, avšak tento najnovší počin je trochu iný. Kreatívny tím stojaci za predchádzajúcimi príbehmi sa zmenil, takže máme takpovediac nováčikov nielen na stoličke scenáristu, ale aj dvorného kresliča. Čo sa týka grafiky, je krásna a doslova vyžaruje takú tú iskru, ktorú som videla už v animáku a neskôr ju obdivovala v komiksových pokračovaniach. Po tejto stránke nemám čo vyčítať. Vlastne nemám čo vyčítať ani príbehu. Faith Erin Hicks je pre mňa meno absolútne neznáme, hoci v skutočnosti ide o skúsenú scenáristku, ktorá sa podieľala napríklad aj na komiksoch Lumberjanes (ktorý vytvorila Noelle Stevenson, mama Nimony) alebo mladej Buffy. Je vidno, že vie pracovať s okienkovými príbehmi a dokázala celkom slušne pracovať nielen s námetom, ale napríklad aj s napätím a emóciami. Okrem toho bol príbeh aj o otázkach diskriminácie a celkovej neznášanlivosti, avšak to sú témy, ktorými sa otcovia Avatara vždy zaoberali, čiže ma to neprekvapuje. Jedinú výčitku tam mám len k tomu, že tieto príbehy sa dlhodobo vlastne nikam nehýbu a pripomínajú mi skôr státie na mieste. Tak som zvedavá, ako to bude pokračovať.

Kaiu Širai & Posuka Demizu – Zaslíbená Země Nezemě
Minulý rok som sa vrátila aj k čítaniu mangy, pričom ma dosť oslovil edičák vydavateľstva Crew, ktorý môžem jednoznačne odporučiť. Najskôr som začala s Čarodějovou nevěstou, ktorá ma oslovila o niečo viac, no neskôr ma zaujala aj Zaslíbená Země Nezemě. V presvedčení, že to bude také oddychové čítanie, som si kúpila prvé dve knihy, a tie mi dlho-predlho sedeli na poličke. Až kým som sa nezaťala a do čítania sa konečne nepustila. Poviem vám, na túto mangu som sa mala pripraviť. Na prvý pohľad sa to tvári ako idylické rozprávanie o skupine deciek, ktoré žijú v sirotinci kdesi na samote u lesa, kde sú dobre živené, šatené a svojim spôsobom šťastné, nakoľko sú ako jedna veľká rodina, pričom jej hlavou je na prvý pohľad láskavá opatrovateľka Mamá. Lenže potom dve z troch najstarších deciek zistia, že v skutočnosti nie sú sirotinec, ale farma pre démonov a deti sú ich potravou. Zrazu celkom oddychové čítanie sa zmenilo na veľmi schopný triler, ktorý sa postupom času len viac zamotával a zamotával. Bolo to temné, napínavé a o to viac úžasné, že hrdinovia sú len deti. Takže to pôsobí ako špionážny triler, len namiesto úžasne neporaziteľných agentov sledujem osudy malých detí, čo je tak trochu absurdné, ale neskutočne dobré. Rozhodne odporúčam, ale rozhodne nie ako oddychové čítanie.

Juraj Čorba & Dávid Marcin – Všetky tie svety
Tento slovenský komiks ma zaujal na prvý pohľad. Dej odohrajúci sa v budúcnosti, ľudstvo profitujúce s rôznych výdobytkov modernej doby, a potenciálne nebezpečné pátranie po niekom, kto v tomto svete spokojný nie je a podnecuje podobné pocity aj v iných jedincoch. Námet podobný množstvu sci-fi románov, niekoľkým filmom a možno aj komiksom, avšak toto spracovanie má čo ponúknuť. Kresba je krásna a jednoduchá a neodvádza pozornosť od deja. Ten je pomerne jednoduchý a priamočiary, ale predovšetkým je plný hlbokých zamyslení a rôznych morálnych otázok. Je to príbeh, ktorý ma prinútil premýšľať a hlavne si rôzne detaily domýšľať. Až nadmieru som si jeho čítanie užívala a skrátka ma na ňom bavilo mnoho. Pritom je možno pre niekoho až neuveriteľné, že ide o beletristický debut. Myslím si, že tento komiks sa kvalitou hravo vyrovná čomukoľvek zahraničnému, čo sa mi dostalo do rúk, čo ma nesmierne teší.



Máte nejaké obľúbené komiksy?
Určite sa so mnou podeľte, rada si rozšírim obzory.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára