utorok 7. januára 2020

Nie až také dokonalé mesto | Město lží

Autor: Sam Hawke
Názov: Město lží (angl. City of Lies)
Séria: Poison Wars
Diel: prvý
Špecifikácia: fantasy o meste, ktoré nie je také dokonalé, ako si mali všetci myslieť
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.88


„Jestli to máme zastavit, musíme přijít na to, jak jsme sem vůbec dospěli.“


Súrodenci Jovan a Kalina celý život prežili v meste Silasta. Boli vychovaní určitým spôsobom a pripravovali sa pre svoje budúce úlohy. Z Jovana sa mal stať tajný ochutnávač budúceho kancelára, najmocnejšieho muža v meste, no a z jeho sestry je pre chabé zdravie skôr učenec. Žijú si svojimi životmi, no zrazu sa všetko obráti hore nohami. Najskôr zomrie ich strýko, muž ktorý ich vychoval a pripravoval na ich budúce povolania.
Okrem toho sa zdá, že bol otrávený, rovnako ako kancelár, pričom jed to bol veľmi silný, no neznámy dokonca aj pre váženého ochutnávača. Aby toho však nebolo málo, čoskoro sa mesto stane terčom obliehania, pričom nie je jasné, kto presne na nich útočí a prečo. Každý deň je o niečo náročnejší ako predchádzajúci, pretože nielenže musia bojovať, na čo doteraz neboli zvyknutí, ale tiež musia rozpliesť veľa lží, ktorými je opradený ich domov. Pričom na tejto pravde závisia nielen ich životy, ale aj osud celého mesta.
Mnohé epické fantasy sú postavené na tom, že autori vytvoria vlastný svet, niektorí dokonca celé planéty, kde existuje vedľa seba niekoľko odlišných krajín, najlepšie s inými politickými zriadeniami, inými zvykmi aj náboženstvom. Autorka tejto knihy urobila niečo podobné, hoci o jej svete som sa toho veľa nedozvedela. Len základné informácie, ktoré mi úplne postačili.
Pretože napriek tomu, že jej svet je rozľahlý, jej na tento príbeh stačilo jediné mesto. Silasta pritom pripomína skôr mestský štát, ktorý vedie kancelár a celá rada tvorená tými najmocnejšími a najbohatšími, no a potom ešte cechmajstrami. Toto mesto je veľkým a zároveň malým priestorom na podobný príbeh, ale autorke sa podarilo všetko mi opísať tak, aby ma to zaujalo a bavilo.
Silasta je totiž mesto s mnohými vrstvami. Nevnímala som len to, čo mi o nej hovorili jej obyvatelia, ale čo som aj videla prostredníctvom hlavných hrdinov, a tieto dve podoby mesta sa od seba vždy nejako líšili. Začínalo byť jasné, že spočiatku dokonalo vyzerajúce miesto na život oblo prelezené nielen korupciou, ale hlavne nenávisťou a tajomstvami. S postupujúcimi stránkami som sa čoraz väčšmi ponárala do Silasty a hovorila som si, že ani vlastne nepotrebujem vedieť, ako vyzerá zvyšok autorkinho sveta. Hoci je pravda, že v niektorých momentoch som si želala, aby som mala k dispozícii aj nejakú mapu Silasty.
„Potřeboval jsem se zbavit představy dokonalé Silasty, výspy civilizace a pokroku. Vedle mnoha silných stránek jsme někde měli i klíčovou slabinu a té se někdo rozhodl zneužít. Naše Rada se nedržela zásad, které měla zastupovat. Čest měla být odrazem našich hodnot, ne privilegiem. Hlavní představitelé naší společnosti, kultury údajně vybudované na cti, upřednostňovali vlastní zájmy, zatímco lidé bez zastoupení trpěli. V uších mi zněly naduté hlasy radních. Považovali se za pupek světa, a přitom se dokázali jen hašteřit, skuhrat a intrikovat.“
Na tejto knihe ma však bavilo oveľa viac, nie len samotné prostredie. K môjmu nadšeniu dosť prispievali aj postavy. Príbeh mi striedavo rozprávali Jovan a Kalina, pričom ostatné postavy som spoznávala len prostredníctvom ich opisov, čiže som sa najviac dozvedela práve o súrodencoch. Boli to veľmi sympatickí hrdinovia, výborne opísaní, so svojimi silnými a slabými stránkami, no predovšetkým boli ľudskí.
Jovan bol hlavne lojálny, no mal aj rôzne nutkania (nebola to pomenovaná diagnóza, ale istým spôsobom mi to pripomínalo obsedantno-kompulzívnu poruchu) a Kalina bola odhodlaná a odvážna, ale tiež mala aj podlomené zdravie (opäť nepomenovaná diagnóza, ale miestami mi to pripomínalo nejakú vrodenú chybu srdca v kombinácii s astmou). Skrátka, boli to hrdinovia, ktorí boli naivní, omylní a hlavne ľudsky nedokonalí, čo je aj dôvod, prečo boli takí sympatickí. Navyše som mala možnosť sledovať ako sa menia a dospievajú.
Tiež ma dosť nadchli náznaky starej mágie a taký ten možno trochu klasický kontrast. Mala som možnosť vidieť ľudí z mesta, ktorých zaujíma len zisk, a potom vidiečanov, ktorí držiavajú staré tradície, zvyky a vedia, že o mágiu, a hlavne krajinu, v ktorej žijú, sa treba starať trochu inak. Celkovo som mala pocit reálnosti, nakoľko mi to pripomenulo smutnú realitu toho, ako sú staré zvyky zabúdané.
Vďaka tomuto všetkému som si teda čítanie užívala. Kniha ma bavila aj napriek tomu, že samotný dej napredoval len veľmi pomaly, miestami sa dokonca nič nedialo, aby sa nakoniec všetko mohlo odohrať v závere a vybuchnúť v krásnom epickom ohňostroji. Čo mi však zážitok z čítania kazilo, bola autorkina očividná neskúsenosť.
Sú knihy, pri ktorých si uvedomujete, že sú debutom, a toto je jedna z nich. Autorka mala možno zápletky dobre premyslené a dokázala ma občas aj prekvapiť, ale na druhej strane ma zahlcovala zbytočnosťami a tie zbytočnosti dokonca aj často opakovala. Takže to občas vyzeralo, že jej postavy vlastne premýšľajú stále o tom istom. Tak dúfam, že s ďalšími knihami uvidím zlepšenie. (A pokračovania určite budú, nakoľko niektoré dejové línie ostali až okato neukončené.)
Město lží je zaujímavým fantasy debutom. Autorke sa podarilo stvoriť nielen zaujímavé prostredie, ale aj vcelku reálne pôsobiaci konflikt medzi mešťanmi, ktorí zneužívajú svoje postavenie, a vidiečanmi, ktorí sú dlhé roky utláčaní. V tomto dlhotrvajúcom boji navyše predstavila sympatické a veľmi ľudské postavy. Zážitok z čítania tak môže pokaziť len autorkina tendencia neustále sa vracať k tomu istému, až to občas pôsobilo, že jej postavy vlastne stále premýšľajú o tom istom. Napriek tomu je to kniha, ktorej čítanie som si väčšinovo užila a som zvedavá, čo autorka chystá do pokračovania.


oficiálna anotácia:
Jovan navenek působí jako tichý, nenápadný mladík, který se od ostatních liší jen celoživotním přátelstvím s kancléřovým okouzlujícím, lehkomyslným následníkem. Ve skutečnosti je však mistrem jedů a bylin, vycvičeným ochutnávačem, který má za úkol chránit vládnoucí rodinu. I jeho sestra Kalina za maskou vyrovnanosti a klidu ukrývá život plný lží a tajemství — z nichž některá nezná dokonce ani sám Jovan.
Když kancléř nečekaně podlehne neznámému jedu a hlavní město se ocitne v obležení, musejí Jovan s Kalinou vytáhnout do boje proti neznámému nepříteli a zachránit nejen následníka, ale také celé město a zemi. Postupně však zjišťují, že společnost, do níž se narodili a v níž vyrůstali, má dvě tváře a vedle krásy a civilizovanosti vládne jejich světu také tyranie a zrada.
Nebezpečí číhá na každém kroku a starodávní duchové země se probouzejí… a velmi se zlobí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára