utorok 14. apríla 2020

Dobro a zlo v odvekom zápase | Kodex Apokalypsy

Autor: Jesús B. Vilcher (kresba: Luis & Romulo Royo)
Názov: Kodex Apokalypsy (špan. Codex Apocalypse)
Špecifikácia: dystopická fantasy o odvekom boji dobra so zlom
Slovenské alebo české vydanie: FANTOM Print, 2016 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.79


„Měl si někdy strach? Opravdový strach? Takový, který ti rozechvěl celé tělo a zadusil každou myšlenku kromě zoufalé touhy utéct?“


Tento príbeh som čítala už miliónkrát predtým. Narodí sa záhadné mocné dieťa, ktorého príchod je prorokovaný a mnohí sa ho snažia zabiť – dokonca aj za cenu, že si kvôli tomu vymyslia záhadný mor novorodencov, a tak ich pre istotu začnú zabíjať ešte pred narodením, aby tak zabezpečili, že sa vyvolená nikdy nenarodí.
Lenže jej sa podarí uniknúť, teda skôr jej matke sa to podarí, a ona sa narodí a je vychovávaná záhadným tajomným opatrovníkom bez toho, aby vedela, kým je v skutočnosti. Tento opatrovník jej však necháva nápovede a navyše ju trénuje. Až neskôr, keď ostatne sama, sa dozvie, že je vyvolenou bojovníčkou, ktorá môže zvrátiť výsledok odvekého boja dobra proti zlu, tým pádom ju na svoju stranu chcú získať obe frakcie a ani jedna jej nepovie celú pravdu o tom, kým v skutočnosti je.
Uznávam, je to motív, ktorý som videla toľkokrát, že úplne zovšednel, pritom ide o základný kameň klasickej fantasy. V tomto prípade je však okorenený niektorými prvkami – prostredím, spracovaním a hlavne spôsobom vyrozprávania. Prostredie je klasicky pochmúrne, pravé dystopické, kde nemôžete veriť nikomu, kde ľudia požierajú ľudí, vraždia sa, boja a vlastne nič nefunguje. Všetko je o to horšie, že vlastne nikto nevie, čo tento stav spôsobilo, prečo zrazu svet vyzerá ako niečo medzi smetiskom a zhoreniskom.

Podobne temné kulisy vytvárajú aj nemenej temnú atmosféru, čo podčiarkujú aj kresby a tiež predstava hrdinky ako smutnej stratenej dievčinky plačúcej krv. Ak som si niekedy predstavovala gotický román vo svojej čistej podobe, vyzeral by presne takto, tentoraz povýšený na vyššiu úroveň práve vydarenými no zároveň pochmúrnymi kresbami.
Kniha tiež ponúka zaujímavé spracovanie námetu. Čo čiastočne súvisí aj s tým, ako je príbeh rozprávaný. Uprostred stoja frakcie dobra a zla, pričom každý ich označuje za niečo iné, ale dosť často sa pretriasajú aj slová ako anjeli, pretože tie bytosti majú krídla. Dosť ma však nadchlo, že sa autori rozhodli pre myšlienku prepojiť mytológie. Pretože mytologické príbehy, božstvá a príšery sa na seba dosť podobajú bez ohľadu na to, z ktorého kontinentu alebo éry v skutočnosti pochádzajú, pričom sa líšia len maličkosťami.
Páčila sa mi myšlienka všetko to prepojiť do jednej obrovskej mytológie a nezrovnalosti a jednostranné rozprávanie o tých „dobrých“ a „zlých“ vysvetliť faktom, že história je písaná víťazmi. Podobne prepojený je aj celý príbeh, avšak pri jeho čítaní som musela dávať neustále pozor. Striedali sa uhly pohľadu a rozprávači, ale takisto sa premiešavali časové línie, čo znamenalo, že zatiaľ čo jedna postava mi rozprávala, čo sa deje v ten konkrétny moment, druhá mi opisovala, čo tej situácii predchádzalo, alebo čo sa dialo v tom istom čase na inom mieste. Občas bolo teda náročné sústrediť sa, ale moja námaha bola ocenená naozaj dobrým zážitkom.
Tento príbeh je pochmúrny, temný, krvavý a tak prísne gotický, že tam chýbajú už len lolity. Je to skôr klasickejší príbeh napriek tomu, že sa v ňom tvorcovia pokúsili predstaviť niečo inovatívne. Považujem to za vynikajúci úvod do komiksového sveta. Pretože Malefic Time je síce rozsiahle univerzum, ale začalo ako trojdielna séria grafických noviel, pričom tento Kódex by mal predstavovať novelizáciu udalostí opisovaných v prvom komiksovom zväzku (teda, skôr vysvetľuje aj udalosti pred začatím opisovaných udalostí). Táto kniha je teda veľkolepá a ambiciózna, asi ako celý tento prevažne grafický projekt, avšak miestami jej ubližuje to, ako sa zbytočne násilne snaží zmiasť čitateľa.


oficiálna anotácia:
V Moskvě řádí neznámý mor jako novodobý Herodes. Stejně jako kdysi v případě Mesiáše dojde i nyní k záchraně, avšak kdo bude novodobým spasitelem a proč je ho třeba? Odpovědi by mohly být nalezeny za pár let poté, roku 2038, na druhé straně oceánu, ve zpustlých ulicích Manhattanu, kde nebezpečí číhá na nebi i na zemi. Nastává Čas Prokletých. Luz, bělovlasá dívka s krvavými slzami, se bude zmítat mezi silami dobra a zla, jež se o ni přetahují ve světě, který se pomalu obrací v prach a kde není jisté, kdo je vlastně anděl a kdo démon.

4 komentáre:

  1. Uuuu tak toto vyzerá naozaj dobre, pridávam si na zoznam, vďaka za tip 👍😁

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že ti nebude trvať štyri roky, kým sa ku knihe dostaneš - ako mne. :D Navyše by tento rok mal vyjsť aj prvý diel komiksu. Dobrá motivácia. :D :D

      Odstrániť
  2. Prepojenie mytológií znie super a som rada, že sa ti kniha napokon páčila, keď už je taká osudová.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, osudová kniha. :D Ale nebudem klamať, pri čítaní sa objavili momenty, keď som to chcela vzdať a knihu niekam zahodiť, ale nakoniec som vytrvala a som za to rada.

      Odstrániť