pondelok 20. apríla 2020

Nájsť si svoju vlastnú cestu | The Winter of the Witch

Autor: Katherine Arden
Názov: The Winter of the Witch
Séria: Winternight Trilogy (čes. Winternight Trilogie)
Diel: tretí
Špecifikácia: historická fikcia odohrávajúca sa v srdi zasneženého Ruska, plná mágie a mytológie
Slovenské alebo české vydanie: v češtine vydáva King Cool
Hodnotenie na GR: 4.51


“Love is for those who know the griefs of time, for it goes hand in hand with loss.


Vasilisa Petrovna mi neustále ukazuje, že je hrdinka, ktorá sa odmieta prispôsobovať predstavám ostatných. Už ako malé dieťa brodiace sa snehom krutej ruskej zimy vedela, že úlohy, ktoré jej pripisujú v rodine i mimo nej, nie sú pre ňu. Pretože ona je odhodlaná vydobyť si svoje miesto sama. Vďaka tomu sa dostáva do nebezpečenstva, je odsudzovaná, nenávidená a nepochopená. Ale napriek tomu pokračuje ďalej, až sa nakoniec konečne dostáva do cieľa. A aj o tom je posledný diel veľkolepej trilógie Winternight.
Už od samého začiatku tejto trilógie mi autorka ukazuje, že dokáže vyťažiť to absolútne najlepšie zo svojho príbehu. Poradilo sa jej zozbierať a navyše veľmi presvedčivo spracovať tie útržky, ktoré ostali zo slovanskej mytológie a navyše ich pretkať so životom ľudí, z ktorých niektoré sú reálne historické osoby. Doslova magickým spôsobom vytvorila nádherný svet plný nielen fantázie a mágie, ale aj strachu a predsudkov.
Úplne ma polapila a ja som sa od jej knihy nedokázala odtrhnúť. A to sa po dejovej stránke toho veľa neudialo. Čítala som novely, ktoré boli dejovo bohatšie, no nemôžem tvrdiť, že mi to vadilo. To ani v najmenšom. Autorka totiž dokázala aj to málo opísať krásne, uveriteľne a tých niekoľko výraznejšie akčných scén dokonca aj veľkolepo. Stále som však mala na pamäti jedno – táto séria bola vždy predovšetkým o postavách a až potom o príbehu.
srdci toho všetkého po celý čas stála práve Vasilisa, hrdinka, ktorú som videla nielen vyrastať, ale najmä rásť. Za každých okolností bola ľudská, mala svoje silné i slabé stránky, mnohokrát zakopla, alebo sa pomýlila, či urobila nesprávne rozhodnutie, no zakaždým sa z toho snažila poučiť a napraviť to. Vďaka tomu rástla a menila sa, až sa z nej nakoniec stala hrdinka s vlastným názorom a vlastnou cestou, po ktorej sa vybrala. Bez ohľadu na to, kto sa ju snažil odhovoriť alebo zastaviť.
“There are no monsters in the world, and no saints. Only infinite shades woven into the same tapestry, light and dark. One man’s monster is another man’s beloved. The wise know that.”
“Are you my monster then, devil?”
“I am. And your beloved too. You are not one to distinguish.”
Obdobne realistické však boli aj ostatné postavy. Autorka dokonale poznala ich motiváciu a ich charaktery a nikdy sa nebála ukazovať mi ich také, aké boli v skutočnosti. Takže aj keď niekedy urobili nejakú hlúposť alebo boli ich rozhodnutia vybičované do extrémov okolnosťami, nikdy som nemala problém uveriť im, uveriť v to, že tie postavy skutočne veria v to, čo robia. A to je nesmierne dôležité.
Čiže táto kniha, rovnako ako celá trilógia, bola hlavne o postavách. O tom, ako rozhodnutia ovplyvňujú nielen fungovanie krajiny, ale aj životy jednotlivcov. Ale aj o tom, akí sme v skutočnosti. Kto je dobrý a kto zlý, a že v skutočnosti sú obe tieto charakteristiky tým, pre čo sa rozhodnú ľudia, pretože vždy záleží predovšetkým na uhle pohľadu. Autorka mi teda ponúkla naozaj výživné čítanie, pretože som sa vždy mala nad čím premýšľať, mala som čo prežívať a čo si predstavovať.
Slovami vlastne ani neviem vyjadriť, aká nádherná a iná je táto kniha a ako veľmi na mňa zapôsobila. A to všetko vďaka tomu, že autorke sa podarilo dokonale preniknúť do myslenia nielen jednotlivca, ale aj más v čase, keď sa o slovo prihlasovalo nové náboženstvo a ľudia skôr zo strachu než z presvedčenia zanechávali staré zvyklosti. Skrátka, táto kniha je krásna vo všetkých ohľadoch a to dokonca aj vtedy, keď sa mi z nej tisli slzy do očí.
The Winter of the Witch je nádherným a veľkolepým zakončením rovnako krásnej trilógie. Autorka opäť dokázala, že si zaslúži pozornosť, nakoľko so slovami dokáže doslova čarovať. Podarilo sa jej zozbierať útržkovité predstavy zo slovanskej mytológie a prepliesť ich so skutočnými historickými udalosťami. Všetko to spájajú predovšetkým postavy, ktoré sú také realistické, až je náročné uveriť, že niektoré z nich v skutočnosti nikdy nežili. Ide o silné, emotívne a aj napínavé čítanie odohrávajúce sa v nádherne vytvorenom svete, ktoré ma chytilo od prvého slova a nepustilo ani dlho po dočítaní toho posledného. Kiežby bolo viac takýchto kníh.


oficiálna anotácia:
The Winternight Trilogy introduced an unforgettable heroine, Vasilisa Petrovna, a girl determined to forge her own path in a world that would rather lock her away. Her gifts and her courage have drawn the attention of Morozko, the winter-king, but it is too soon to know if this connection will prove a blessing or a curse.
Now Moscow has been struck by disaster. Its people are searching for answers—and for someone to blame. Vasya finds herself alone, beset on all sides. The Grand Prince is in a rage, choosing allies that will lead him on a path to war and ruin. A wicked demon returns, stronger than ever and determined to spread chaos. Caught at the center of the conflict is Vasya, who finds the fate of two worlds resting on her shoulders. Her destiny uncertain, Vasya will uncover surprising truths about herself and her history as she desperately tries to save Russia, Morozko, and the magical world she treasures. But she may not be able to save them all.



2 komentáre:

  1. Och, som rada, že sú takéto krásne a kvalitné knihy, mňa uchvátili obálky tejto trilógie a vďaka tomu ostávajú niekde v pozadí môjho registrovania príbehov :-) :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto je ten prípad, keď je úchvatná nielen obálka, ale aj celá kniha. :)

      Odstrániť