utorok 28. apríla 2020

Knižná mágia #9: Vúdú


Potom, ako som sa minulý mesiac dosť veľkolepo vrátila k tejto rubrike, som sa na ňu tento mesiac takmer vykašlala. Nevedela som sa totiž rozhodnúť, o čom budem písať. Už predtým som sa síce rozhodla pre vúdú, ale potom som si uvedomila, že je to príliš náročné na to, aby sa mi tým chcelo zaoberať. Ale nakoniec som sa prinútila pozrieť sa na tento druh mágie a tak vám teda prinášam aj ďalší článok...




Vúdú (poprípade voodoo alebo vodou)
Tento druh mágie sa v mysliach väčšiny čitateľov podvedome spája so zabíjaním kurčiat (alebo iného alternatívneho, vo väčšine prípadov opereného, živočícha) a s malými vúdú bábikami, do ktorých mág zapichá špendlíky, aby tým svojej nevinnej (alebo aj vinnej, záleží na uhle pohľadu) obeti spôsobil nejaké nepríjemnosti, bolesti alebo rovno smrť. Pritom obety sa používajú v rôznych druhoch mágie a tradičné bábiky sú takisto súčasťou hneď niekoľkých kultúr.
Podstatou tohto druhu mágie, je používanie moci vúdú, ktorá dokážu sprostredkovať prístup k silám nadprirodzena a s ich pomocou je možné zlepšiť každodenný život alebo dosiahnuť úspech (v očiach niektorých akési šťastie) v mnohých oblastiach od zamestnania, finančnej situácie až po lásku a zdravie. Keďže vúdú je považované za spirituálnu mágiu, rovnako ako iné jej druhy (ako napríklad aj už spomínaný šamanizmus) používa pri obradoch napríklad rôzne byliny, kamene, časti zvieracích tiel, ale taktiež telesné tekutiny alebo iné veci osobného vlastníctva. Využitie vúdú je aj vďaka tomu nesmierne široké, najviac sa spája s nekromantiou, čiže ovládaním mŕtvych (tým pádom aj s vytváraním zombie) a neslávne slávnymi bábikami.
Mágia vúdú pritom funguje na princípe „mágie zhody“ a tá má dve náležitosti. Jedna sa volá aj „zákon zhody“ a vychádza z teórie, že podobné, respektíve rovnaké objekty majú tendenciu sa ovplyvňovať. V tomto bode prichádzajú na scénu slávne bábiky predstavujúce telo obete, ktorému dokážete polámať kosti alebo ho zabiť tým, že sa budete hrať s bábikou, ktorá túto osobu predstavuje (v tomto prípade je nutné získať napríklad vlasy, krv alebo sliny obete, či niečo z jej osobného vlastníctva). Podobne by fungovala „zhoda“ aj v prípade napríklad miniatúrnej mapy nejakého mesta alebo celého glóbusu, pričom platí, že čím väčší objekt miniatúra pred vami predstavuje, tým musíte byť opatrnejší.
Druhým zákonom tejto mágie je „kontakt/škodlivý vplyv“, ktorý funguje na princípe, že medzi osobou a niečím, čo tá osoba vlastní alebo používa, vzniká isté puto, ktoré dokáže skúsený mág využiť vo svoj prospech a tejto osobe napríklad škodiť. Preto sú vúdú mágovia takí nebezpeční, pretože k poškodeniu niekoho môžu použiť aj niečo, čo ich obete vlastnili pred dávnymi rokmi a teraz to už nepoužívajú, ale takisto využívajú vlasy, sliny, krv alebo dokonca aj nechty.
Vúdú mágovia tiež získavajú moc na základe dohôd z vúdú božstvami, ktoré sa nazývajú aj loa. Mág môže uzatvoriť dohody s viacerými takýmito božstvami, ktoré im za tú správnu odmenu dokážu prepožičať svoju moc. Avšak každý loa má inú moc a iné obmedzenia, tým pádom je nimi limitovaný aj samotný mág. Tí, ktorí používajú mágiu vúdú samých seba často označujú ako kňazov alebo kňažky.
V súčasnosti sa vúdú delí na niekoľko kategórií podľa toho, v ktorej krajine sa praktizuje. Väčšina vychádza z pôvodného afrického náboženstva, pričom si pridali vlastné charakteristiky, takže v súčasnosti môžete naraziť na africké vodun, haitské vodou, dominikánske vudú alebo brazílske vodum (tiež známe ako candomblé jejé). K tým komerčne známejším určite patrí luisianské vúdú, ktoré preslávilo predovšetkým mesto New Orleans. V týchto končinách je vúdú také rozšírené, že dokonca v rámci kultu hovoríme aj o rôznych kráľovnách.
Práve z New Orleans pochádzajú aj talizmany gris-gris. V minulosti to mohli byť bábiky, v súčasnosti sú to väčšinou plátnové vrecúška, v ktorých je zmes byliniek a ďalších iných objektov, pričom tieto talizmany majú slúžiť ako „kúzlo šťastia“. Môžu plniť dobrý alebo zlý úmysel, pričom „schopnosť“ týchto talizmanov sa líši v závislosti od toho, čo je v nich a s akým úmyslom boli vytvorené. (Napríklad v jednej z kníh zo série Mercy Thompson od Patricie Briggs jeden upír nosí talizman gris-gris, ktorý mu umožňuje pohybovať sa cez deň, čiže v čase, kedy by mal spať.) Talizmany gris-gris sú výsledkom „mágie zhody“.
Ďalšou súčasťou mágie vúdú sú aj praktiky označované ako hoodoo alebo ľudová mágia. Náplňou tejto mágie je používať silu na zlepšenie vlastného alebo cudzieho života, no takisto komunikovanie s mŕtvymi predkami. Súčasťou sú napríklad aj stromy z fliaš, konkrétne sklenených. Tie by mali byť schopné uväzniť zlých duchov a tých potom následne zničí vychádzajúce slnko. Hoci hoodoo a vúdú majú rovnaký základ, v mnohých ohľadoch ide o odlišné praktiky.
Vúdú je zhlukom rôznych praktík z rôznych kútov sveta. Ďalšou súčasťou sú napríklad aj rôzne rituály sprevádzané tancom a spevom. Vúdú ako mágiu vyformovali predovšetkým filmy, vďaka ktorým napríklad vúdú kňazi dokážu predpovedať budúcnosť a dokonca menia svet okolo seba, aby bola táto budúcnosť dosiahnutá. Základným kameňom vúdú však ostáva viera, že všetko je možné a že nič neexistuje osamotene. Takže všetko je navzájom poprepletané.
S týmto druhom mágie je možné sa stretnúť v rôznych filmoch alebo seriáloch. Napríklad v Pirátoch z Karibiku sa objavila Tia Dalma alebo Černovous (netuším, ako sa volal v slovenčine), ale vúdú sa objavuje napríklad aj v seriáloch Doctor Who, Constantine alebo American Horror Story. Pamätné sú aj postavy doktora Faciliera a babky Odie z animáku Princezná a žabiak. S touto mágiou je možné sa stretnúť aj v rôznych komiksoch a mangách, ale aj počítačových hrách – takmer už tradične aj vo Warcrafte, kde túto mágiu ovládajú trollovia.

Knihy s vúdú v hlavných a vedľajších úlohách:

séria Anita Blake od Laurell K. Hamilton
Síce som z tejto série prečítala dokopy len dve knihy, ale aj napriek tomu si jasne spomínam na to, že sa tu vúdú niekoľkokrát spomínalo. Okrem toho tento druh mágie používalo viacero postáv, pričom niektoré z nich boli buď istý čas, alebo neustále považované za zlé.

séria Hoodoo od Adrian Phoenix
Séria zo žánru urban fantasy, ktorá sa odohráva v New Orleans a sústreďuje sa na Kallie, ktorá je učnicou hoodoo kňaza. Toto je jeden z klasických prípadov, v ktorých je vúdú alebo hoodoo mágia akýmsi stavebným kameňom príbehu.

séria Zeměplocha od Terryho Pratchetta
Vúdú sa dostalo aj do tohto asi najvtipnejšieho fantasy sveta. Priamo sa s vúdú môžete stretnúť napríklad v knihe Čarodějky na cestách, kde sa dokonca možno objaví aj nejaká zombie a hlavne jedna stará babka, ktorá vúdú ovláda.


Okrem toho sa vúdú alebo praktiky, ktoré vúdú pripomínajú, objavili v naozaj veľkom počte kníh a sérií. Mne osobne najviac v mysli uviazla scéna z knihy Hviezdny prach od Neila Gaimana, v ktorej čarodejnica použila na ublíženie postave hlinenú figúrku.



Poznáte iné knihy/série, v ktorých sa spomína vúdú?



2 komentáre:

  1. Raz som v telke videla celý dokument o vúdú, ale pamätám si z neho len to, že som ho videla :D Opäť si spísala ohromný a poučný článok a máš môj obdiv, že si sa napokon prekonala a predsa len ho spísala, pretože vúdú fakt pôsobí ako niečo, v čom je problém sa zorientovať. Ja osobne si na vúdú v knihách pamätám práve iba z Anity Blake (vybavujú sa mi nejaké kráľovné a gris-gris... uff, už je to tak dávno, čo som to čítala) a ešte si spomínam na tú scénu z Mercy, ktorú si vypichla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nepamätáš si náhodou, ako sa ten dokument volal? Fakt rada by som si ho pozrela, aj keby to malo byť len kvôli tomu, aby som si overila, či som správne pochopila fungovanie vúdú. :D Lebo áno, ono je to dosť komplexné, ale pre mňa aj dosť fascinujúce, hlavne tie božstvá a tiež fakt, že vyznávači vúdú ako náboženstva samých seba považujú za kresťanov. Škoda, že som sa s vúdú častejšie nestretla v knihách. Asi skúsim tú sériu Hoodoo, ktorú som spomínala vyššie. Navyše je to urban fantasy... :D

      Odstrániť