piatok 24. apríla 2020

Aj toto je súčasť vydavateľského procesu | Zákulisie samovydávania

Autor: Michaela Zamari
Názov: Zákulisie samovydávania (alebo Ako si vydať knihu)
Špecifikácia: praktická príručka oboznamujúca čitateľov so zákutiami (samo)vydávania kníh
Slovenské alebo české vydanie: Michaela Zamari, 2020 (SR)
Hodnotenie na GR: 4.87



Samovydávanie je bežným spôsobom ako si vydať knihu, pričom hlavne v zahraničí je úplne bežná pri vydávaní nielen literatúry faktu, ale aj beletristických žánrov od klasických ženských románov, cez fantasy a sci-fi, až po horor. Takouto „samoprezentáciou“ si vydali svoje prvé knihy mnohí autori, ktorých až neskôr zastrešili obrovské vydavateľské domy, medzi tými najzvučnejšími menami nájdeme napríklad Amandu Hocking, Andyho Weira alebo Christophera Paoliniho.
Mnohí iní pri samovydávaní aj ostali, ako aj dvojičky Becca a Krista Ritchie, ktoré pod svojou vlastnou značkou vydávajú svoje prevažne romantické knihy a tie sú každým mesiacom známejšie a obľúbenejšie. Napriek tomu sa však na knihy vydané vlastnými schopnosťami, a bez záštity niektorého menšieho či väčšieho vydavateľstva, hlavne na slovenskom knižnom trhu pozerá cez prsty, s predsudkami a mnohokrát aj s dešpektom. Pričom je to nielen zbytočné, ale najmä smutné. A práve preto sú také knihy, akú napísala aj Michaela Zamari, také dôležité.
Autorka v nej veľmi stručne a hlavne jasne opisuje jednotlivé kroky, ktoré je potrebné urobiť preto, aby ste raz v rukách mohli držať svoju vysnívanú knihu. Pričom ja osobne ju vnímam skôr ako taký nákupný zoznam, v ktorom si môžete odškrtávať položky podľa toho, čo už ste splnili a čo na vás ešte len čaká. Kniha je však pomerne útla a neposkytuje tak úplne všetky odpovede a návody, ale na druhej strane predstavuje začiatok – pretože na jej základe viete, kde by ste mali začať.
Navyše sú všetky „položky na zozname“ zoradené logicky, čiže na seba nadväzujú, čo je výhodné a hlavne to ešte zjednodušuje pochopenie. Táto kniha navyše propaguje veľmi triezve uvažovanie – autorka v nej netvrdí, že samovydávanie je odpoveďou pre všetkých nádejných spisovateľov, no tiež pripomína tým, ktorí sa rozhodnú ísť touto cestou, že to nebude jednoduché, ale nakoniec to bude stáť za to.
Ja osobne si tiež myslím, že by bolo vhodné, aby si túto knihu prečítali aj mnohí čitatelia. Hlavne tí, ktorí si občas predstavujú, že niekto mávne čarovným prútikom a kniha sa zrazu objaví v ich rukách, dokonalá a presne v ten deň, kedy to oni chcú. Pričom zabúdajú na to, že vydávanie kníh je vždy o ľuďoch a niekedy sa skrátka môže niečo pokaziť/zdržať, pretože chybovať je ľudské.
Avšak v tomto bode autorka neskončila, neopísala len proces vydania knihy a jej neskoršieho propagovania zo svojho pohľadu, ale prizvala si na pomoc aj iných autorov, ktorí podobne triezvo zhodnotili, ako sú spokojní so samovydávaním. Aké to má výhody a aké nevýhody a čo všetko by spisovatelia pred rozhodnutím vydať sa po ceste samovydávania mali zvážiť. Všetko je to navyše ešte obohatené o praktické rady týkajúce sa napríklad aj marketingu (nielen z dielne autorky, ale aj blogerky Jaji). Kniha je to teda na prvý pohľad útla, no ponúka naozaj veľa dôležitých informácií. Tie pomôžu čitateľom nielen sa zorientovať vo vydavateľskom procese, ale takisto ich nabáda, aby uvažovali triezvo a s nohami pevne na zemi.
Zákulisie samovydávania predstavuje síce útlu knižočku, no zároveň prekypuje informáciami. Najviac na nej oceňujem nielen to, že je stručná, ale že ju autorka napísala veľmi ľudsky a príjemne, čiže som nikdy nemala problém pochopiť, čo sa mi snaží povedať. Aj vďaka tomu som si z jej čítania veľa odniesla. Podobne kladne hodnotím aj rozhodnutie zakomponovať do knihy aj názory a odporúčania iných autorov samovydavateľov. Táto kniha síce neodpovie na úplne všetky otázky, ktoré ľudia o vydavateľskom procese majú, ale je výborným začiatkom a hlavne pripomenutím, čo všetko do tohto procesu vstupuje. Vďaka tomu je kniha určená naozaj širokej mase ľudí, či už ašpirujúcim spisovateľom píšucich do šupkíku, alebo zvedavým čitateľom.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem autorke.
Knihu si môžete kúpiť TU alebo TU.


oficiálna anotácia:
Túžili ste niekedy po vydaní vlastnej knihy? Ak áno, ponúkam vám náhľad do zákulisia samovydávania. Bez prikrášlenia, úprimne a priamo. Táto kniha obsahuje viac ako 90 % môjho „know-how” a pomôže vám zorientovať sa v džungli samovydávania.
Nájdete v nej aj odpovede na otázky, ktoré som ja nemala komu položiť, keď som sa rozhodla vydať si prvú knihu na vlastné náklady. Nenašla som totiž nikoho, kto by sa už predo mnou vybral s tými istými podmienkami rovnakým smerom.
Kniha priateľským jazykom mapuje, čo som sa naučila za vyše dva roky intenzívnej práce, keď som stihla popri zamestnaní vydať za 14 mesiacov 4 knihy.
A teraz vás pozývam do zákulisia. Idete?
Ďalej obsahuje opis celého procesu, ako sa môže obyčajný smrteľník bez vydavateľstva dopracovať od hotového rukopisu k tlačenej knihe. Spomínam v nej všetky plusy vydávania kníh na vlastné náklady, ale aj mínusy, nech si sami zvážite, či ste ochotní obetovať svojmu snu všetok čas, energiu a potrebné financie.
Či už ste autor, alebo iba vášnivý knihomoľ, táto jednohubka je určená aj vám.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára