sobota 18. apríla 2020

InDaBoR #11: Medzinárodný deň žonglovania

Medzinárodný deň žonglovania každoročne pripomína krásu žonglovania a hlavne pripomína oslavovanú schopnosť, ktorá má tisícročnú tradíciu a do dnešného dňa je stále populárna. Pričom pri oslave tejto schopnosti nie je dôležité, čím presne žonglujete, ale to, že to dokážete. Tento sviatok pripadá na 18. apríla, no nie je to jediný deň oslavujúci žonglovanie. Okrem toho existuje ešte Svetový deň žonglérov, ktorý sa oslavuje vždy v sobotu najbližšie k 17. júnu. Medzinárodný deň žonglovania sa oslavuje zhruba od polovice osemdesiatych rokov a bol ustanovený Medzinárodnou asociáciou žonglérov. (Kvôli nedostatku oficiálnych dokumentov nie je úplne jasné, prečo existujú dva pamätné dni venované žonglérom.)
Tento deň je najvhodnejšie osláviť práve žonglovaním a tí, ktorí túto schopnosť neovládajú (ako napríklad ja) sa vždy môžu potešiť pohľadom na umenie ostatných. Alebo si o ňom môžu aj prečítať v knihách, v ktorých sú postavy žongléri alebo sa ich dej odohráva v cirkuse.



Sara Gruen – Water for Elephants
Myslím, že vďaka rovnomennému filmu natočenému na motívy tejto knihy nemusím špeciálne predstavovať, o čom Voda pre slony je. Ide o rozprávanie postaršieho muža, ktorý spomína na svoju mladosť a to, ako v tridsiatych rokoch cestoval s cirkusom. Nie je to radostná kniha na vyplnenie voľný chvíľ, ale zase na druhej strane ponúka neopakovateľne silný čitateľský zážitok, čo je niekedy podstatnejšie.

John Morressy – The Juggler
V prípade tejto knihy hovoríme o trošku staršom kúsku (niekedy z polovice deväťdesiatych rokov), hoci jej dej sa odohráva v stredoveku. Hlavný hrdina Beran sa túži stať tým najlepším žonglérom všetkých čias, kvôli čomu uzatvorí zmluvu s diablom. Osobne mám rada motív uzatvárania zmlúv s diablom, hoci ide predovšetkým o prežitok práve stredovekej literatúry. Napriek tomu je to veľmi silný motív – hoci som ešte nestretla nikoho, kto by upísal svoju dušu diablovi preto, aby sa stal žonglérom.

Eduard Baas – Cirkus Humberto
Ruku na srdce, Cirkus Humberto predstavuje detstvo mnohých z nás, ktorí sme rovnomenný seriál sledovali na obrazovkách televízorov. Sláva tohto seriálu síce v súčasnosti už zašla, ale stále predstavuje overenú klasiku. A podobné označenie platí aj pre knižnú predlohu (o ktorej existencii som sa dozvedela len nedávno). Kniha vo forme kroniky opisuje životy niekoľkých generácií cirkusovej rodiny, predovšetkým sa sústreďuje na cestu murárskeho syna, ktorý sa rozhodne k cirkusu pridať a na svojej ceste vystrieda mnoho cirkusových povolaní.



The Little Juggler (adaptovala Barbara Cooney)
V tomto prípade hovoríme o pomerne strohej pôvodom francúzskej legende, ktorá rozpráva príbeh malého žongléra žijúceho v Notre Dame, ktorý v čase Vianoc hľadá ten najlepší darček pre novonarodeného Ježiška. Ide teda predovšetkým o čarovné vianočné čítanie o tom, čo je naozaj dôležité, ale vďaka žonglérskej tematike je vhodný aj na čítanie v tento deň.

Krista & Becca Ritchie – Infini (Aerial Ethereal #2)
Táto séria sa neodohráva v klasickom cirkuse, pretože v tomto prípade hovoríme o akrobatoch vystupujúcich v hoteli v Las Vegas. Práve v druhej knihe však hlavná hrdinka predvádza žonglérske triky a vo vrecku ich má naozaj veľa. Vo svojej podstate ide však predovšetkým o romantické čítanie o sile odhodlania a rodinných väzbách, ktoré sú v cirkuse ešte o niečo mocnejšie.

Erin Morgenstern – The Night Circus
Toto je niečo ako čerešnička na torte. Totálna lahôdka na záver. Vo svojej podstate už moderná klasika rozpráva príbeh o dvoch zápasiacich mágoch, ktorí si sily merajú prostredníctvom atrakcií v magickom cirkuse. Ten funguje len v noci a nikto nikdy nevie, kde presne sa objaví a ako dlho tam ostane. Nádherne napísaný príbeh je pohladením pre dušu kedykoľvek, keď sa ho rozhodnete čítať.



Poznáte iné knihy o žonglovaní/cirkusoch, ktoré by ste mi chceli odporučiť?



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára