streda 6. mája 2020

Cukrovinkové nástrahy | Beneath the Sugar Sky

Autor: Seanan McGuire
Názov: Beneath the Sugar Sky
Séria: Wayward Children
Diel: tretí
Špecifikácia: temná fantasy pokrytá lahodným cukrom mapujúca medzisvetovú výpravu
Slovenské alebo české vydanie: prvý diel v češtine CooBoo
Hodnotenie na GR: 3.93


“There is kindness in the world, if we know how to look for it.”


Pokojné poobedie v domove pre deti, ktoré za ukrytými dverami našli tajomné svety a potom sa z výletu vrátili domov, naruší náhly návštevník. Rini pritom doslova spadne z oblohy a dožaduje sa návštevy u osoby, ktorá nie je celkom k dispozícii. Ostatní však veľmi rýchlo pochopia, že jej musia pomôcť, a tak sa vydajú na nebezpečnú cestu naprieč niekoľkými svetmi, aby nakoniec skončili v cukrovej nočnej more. Podarí sa im uspieť, alebo je už všetko naveky stratené?
Na tejto sérii som vždy najviac obdivovala to, že každá kniha je úplne iná. Zatiaľ čo tá prvá bola skôr paranormálnou detektívkou, tá druhá bola ukážkovým gotickým románom, no a táto tretia zo všetkého najviac pripomína práve klasickú dobrodružnú fantasy. V nej sa skupinka hrdinov vyberie na náročnú cestu, aby naplnili veľmi dôležité poslanie s účelom zachrániť osud jedného celého sveta.
Možno aj práve preto v sebe táto kniha ukrýva prvky takých klasík, akými Alica v Krajine zázrakov a Čarodejník z krajiny Oz skutočne sú. Navyše si autorka pre svoj príbeh vybrala aj veľmi zaujímavé kulisy, ktoré miestami pripomínali hru Sugar Rush (známu z animáku Wreck-it Ralph) po útoku šialených techno-chrobákov. Okrem toho sa však kniha od predchádzajúcich dvoch odlišovala aj všeličím iným.
Postavy na svojej výprave predtým, než skončili v cukrovom kráľovstve, navštívili aj iné svety. Vďaka tomu autorka mohla rozšíriť svoj svet o nové poznatky a odhalenia bez toho, aby to nejakým spôsobom spomaľovalo dej. Pretože to je ďalším výborným prvkom tejto série – to, aké sú jednotlivé knihy svižné, pretože postavy nestrácajú čas a skrátka konajú.
“Adults can still tumble down rabbit holes and into enchanted wardrobes, but it happens less and less with every year they live. Maybe this is a natural consequence of living in a world where being careful is a necessary survival trait, where logic wears away the potential for something bigger and better than the obvious.”
Hrdinami sa stali už pomerne starí známi, nakoľko dej plynulo nadväzuje na udalosti prvej knihy Every Heart a Doorway, len s tým rozdielom, že tentoraz je rozprávačkou nová dievčina menom Cora, ktorá sa vrátila zo sveta morských panien. Mix postáv bol tak obohatený o ďalšiu zaujímavú dušu, ktorá príbehu venovala istý kus originality. Oproti predchádzajúcim dvom knihám však došlo aj k iným zmenám – čo spôsobilo hlavne výber sveta.
Cukrové kráľovstvo totiž funguje na princípe trochu inej logiky, čo ma neskutočne bavilo, takže zrazu bolo možné, aby cesty boli z rozdrvených krekrov, aby tu boli jazerá jahodovej malinovky a na poliach sa pestuje „cukrová kukurica“ a všetkému tomu kraľuje všemocný Pekár a nikto sa ničomu z vymenovaného nečuduje.
Takže autorke sa podarilo naplno využiť námet, pretože naozaj veľa času venuje tomu, aby svoje svety ozvláštnila a čo najlepšie vysvetlila nielen ich fungovanie, ale aj samotnú existenciu. Čo sa teda mňa týka, nemohla som byť spokojnejšia, nakoľko ma bavili nielen postavy, ale aj ich príbeh a putovanie, neskutočne som im držala palce a bavila som sa kulisami.
Beneath the Sugar Sky je príkladom klasickej dobrodružnej fantasy, v ktorej sa skupina hrdinov vyberie na veľmi dôležitú misiu za účelom zachránenia magického sveta. Preto sú v príbehu hlavnými témami nielen priateľstvo a vytrvalosť, ale aj schopnosť obetovať sa pre druhých. Na knihe taktiež obdivujem rôznorodosť postáv a hlavne to, ako autorka postupne rozvíja svoje svety, ako im vdychuje život a vymýšľa pravidlá ich fungovania. Navyše to všetko stíha popri svižnom tempe rozprávania. Čiže táto séria pre mňa predstavuje to najlepšie z tzv. portálovej fantasy.



oficiálna anotácia:
When Rini lands with a literal splash in the pond behind Eleanor West's Home for Wayward Children, the last thing she expects to find is that her mother, Sumi, died years before Rini was even conceived. But Rini can’t let Reality get in the way of her quest – not when she has an entire world to save! (Much more common than one would suppose.)
If she can't find a way to restore her mother, Rini will have more than a world to save: she will never have been born in the first place. And in a world without magic, she doesn’t have long before Reality notices her existence and washes her away. Good thing the student body is well-acquainted with quests...
A tale of friendship, baking, and derring-do.
Warning: May contain nuts.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára