štvrtok 21. mája 2020

Mágia obyčajného života | V zajetí zimy

Autor: Naomi Novik
Názov: V zajetí zimy (angl. Spinning Silver)
Špecifikácia: nádherný rozprávkový príbeh s prvkami slovanskej mytológie
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2020 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.25


„Zloděj, který ukradne nůž a pořeže se o něj, nemůže naříkat na ženu, která se starala, aby byl nabroušený.“


V jednom malom kráľovstve trvajú zimy stále dlhšie a teplo sa udrží kratšie. Za všetko môže národ magických bytostí prezývaných Starykovia, ktorí predlžujú zimné obdobie a navyše ľuďom kradnú všetko zlaté. Preto sa Mirjem nečuduje, že sa až k nim dostanú jej chvastavé slová o tom, že dokáže striebro premeniť na zlato. Vďaka takejto nevinnej metafore sa dostane do problémov, ktoré neovplyvnia len jej život, ale osud celého kráľovstva.
Každý príbeh je rozprávaný iným štýlom – niekedy je hlavný dej, no inokedy, rovnako ako je to v prípade tejto knihy, sú tým hlavým postavy. Autorka strávila naozaj veľa času tým, že mi ich predstavovala. Rozpovedala mi ich príbeh so všetkými podrobnosťami, hoci niekedy boli nelichotivé, aby ma prinútila obľúbiť si ich a držať im palce bez ohľadu na to, čo stvárali – pretože som vďaka podrobnému opísaniu ich životov rozumela každému rozhodnutiu a hlavne motivácii, ktoré sa za ním skrývalo.
Rozprávačky príbehu sú tri. Neskôr sa k nim síce pridajú aj iné postavy, ale tie prvé tri sú hlavné. Prvou z nich je Mirjem, dcéra nešikovného úžerníka, ktorý síce peniaze požičiava, ale keď už príde na vymáhanie dlhov, má príliš mäkké srdce. A tak sa jeho práce zhostí práve Mijem, pretože je už unavená z toho, ako sú ostatní ľudia odhodlaní nechať ich umrieť od hlavu alebo umrznúť v treskúcej zime. Je odhodlaná, tvrdohlavá a občas presvedčená o vlastnej pravde, ale všetko to robí pre tých, ktorých miluje.
Do cesty sa jej však čoskoro pripletie Wanda, dcéra násilníckeho a navyše chudobného roľníka, ktorý nedokáže splácať svoje dlhy – tak pošle Wandu, aby u Mirjem jeho dlh odpracovala. Pričom Wanda najskôr len myslí na to, ako sa dostane z dosahu otcových tvrdých pästí, ale čoskoro zisťuje, čo je na svete naozaj dôležité a stáva sa z nej súcitná a takisto odhodlaná mladá žena.
Trojicu nakoniec uzatvára šľachtická dcéra Irina, ktorá sa v príbehu predstaví ako posledná a dlho sa zdá, že s dejom toho nemá až tak veľa spoločného, nakoľko je prehliadaná všetkými, a tak jej to vlastnej aj vyhovuje. Lenže postupne sa ukazuje, že byť prehliadaná ešte neznamená, že je aj neschopná a nakoniec v sebe odhalí nečakanú vnútornú silu.
„Někteří lidé jsou uvnitř vlci a chtějí sežrat ostatní, aby si naplili břicha. Něco takového s tebou žilo doma, celý tvůj život. Ale tady jsi se svými bratry a nikdo vás nepožírá a ve vašem nitru se neskrývají žádní vlci. Krmili jste jeden druhého a odehnali jste vlka.“
Tieto tri mladé ženy sú na prvý pohľad odlišné, avšak predsa majú niečo spoločné – že sa v nich ukrýva omnoho viac, než by si ktokoľvek mohol pomyslieť a nad pochybnosť všetkých zúčastnených v rukách držia silu zachrániť nielen seba, ale aj svojich milovaných. Autorka mi teda na stránkach ukazovala ich veľakrát neľahnú životnú púť, vďaka čomu som mohla sledovať, ako rastú a vyvíjajú sa a menia sa na naozaj silné osobnosti. Pričom ich osudy sa niekedy nečakaným spôsobom neustále preplietali a nakoniec sa ukázalo, že boli silne späté už od začiatku.
Ich príbeh by však tak dobre nevynikol, nebyť aj samotného deja a prostredia. Autorka sa rozhodla prerozprávať príbeh o zlatej priadke, avšak namiesto samotnej rozprávky sa rozhodla skôr zobrať si podstatu predlohy a urobiť z nej úplne iný príbeh. Čo ma bavilo, takisto ako prvky nielen slovanskej mytológie, ale aj folklóru a spôsobu života na míle vzdialeného od súčasnosti.
Bolo to magické najmä v tom, že v mnohých prípadoch to boli úplne bežné udalosti, no boli opísané krásne. Občas metaforicky a lyricky, inokedy prekvapivo ostro, vďaka čomu príbeh neustále držal moju pozornosť. K tomu prispieval aj spôsob rozprávania – jednotlivé časti, rozprávané inými postavami sa totiž často prelínali alebo sa dopĺňali, vďaka čomu vlastne úplne priamočiary príbeh zrazu vyzeral zložitejšie a aj zaujímavejšie.
Dej bol teda zaujímavý, hoci niekedy bolo náročné určiť, ktorým smerom sa vlastne vyvíja. Zo začiatku mi to pripomínalo tri samostatné príbehy, pričom až neskôr s ukázalo, že všetko je súčasťou jediného príbehu a všetko sa navzájom ovplyvňuje. Autorka ma rozosmiala, rozcítila a niekedy dokonca aj nahnevala, no takisto ma dokonale očarila a získala si ma nielen prostredím, ale hlavne postavami. Zžila som sa s nimi natoľko, že som im fandila dokonca aj vtedy, keď páchali kolosálne hlúposti. Skrátka, toto je jedna úžasná kniha, ktorá by si za slúžia oveľa viac pozornosti.
V zajetí zimy je silne atmosférický príbeh, ktorý dýcha nielen zimnou atmosférou, ale najmä slovanským folklórom a tiež mytológiou. Autorka dej vystavala predovšetkým na postavách, ktoré mi predstavila so všetkými silnými i slabými stránkami a zabezpečila si tak, že som ich chápala a predovšetkým som rozumela ich motivácii. Vďaka krásnemu lyrickému štýlu občas kniha pripomínala rozprávku, avšak nebola v nej žiadna naivita a všetko nakoniec bolo úplne inak, než sa na prvý pohľad zdalo. Táto kniha je neskutočne silná a krásne napísaná, pretože nie je len opisovaním života, nakoľko ja som ten život žila spolu s postavami. Toto je teda presne ten druh knihy, ktorý nestačí len čítať – je nutné ho prežiť.



oficiálna anotácia:
Mirjem pochází z rodu lichvářů, avšak její otec ve svém řemesle zrovna nevyniká. Každému rád půjčí, ale pak si neumí říct o splátky, takže rodina se nachází na pokraji chudoby – dokud Mirjem nezakročí. Obrní se před prosbami vesničanů, vydá se vymáhat dluhy a zjistí, že je pro to jako stvořená. Když jí dědeček dá měšec stříbrňáků, přinese mu ho zpátky plný zlata.
Brzy se rozkřikne, že dokáže proměnit stříbro ve zlato. To ale přiláká pozornost krále Staryků – bytosti, které přicházejí s prvním záchvěvem zimy a prahnou po zlatě. Tím se dá do pohybu celá řada událostí, jimž spolu s Mirjem čelí vesnická dívka Wanda, která pro ni pracuje, protože její otec si nemůže dovolit zaplatit dluh, a šlechtična Irina, kterou chce otec provdat za mladého cara. Jenže ani car Mirnatius není tím, čím se zdá být.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára