utorok 26. mája 2020

Knižná mágia #10: Familiári, pomocníci


Táto rubrika funguje už nejaký ten piatok a hľadanie jednotlivých druhov mágie ma niekedy zavedie do zaujímavých vôd a vďaka tomu sa všeličo nové dozviem. Lenže niekedy to s tým hľadaním aj preháňam a vôbec si neuvedomím, že som vo svojej snahe hľadať nové témy zabudla na niektoré úplne základné magické druhy. V tomto prípade sú to občas neslávne slávni magickí pomocníci...



Familiári (alebo aj pomocníci)
Títo magickí pomocníci sú súčasťou najmä európskeho folklóru, pričom neskôr sa stali istým druhom dôkazu pri honoch na čarodejnice. Vo svojej podstate títo familiári predstavujú rôzne druhy slabších či silnejších magických stvorení, ktoré pomáhajú mágom s čarovaním, dodávajú im moc a takisto ich chránia. Pretože základom vzťahu medzi mágom a jeho pomocníkom je vždy dohoda a tá býva väčšinou obojstranne výhodná, čiže je aj v záujme samotného magického stvorenia, aby mágovi pomáhalo. Napriek tomu je zaužívaný vzťah medzi mágom a jeho pomocníkom na úrovni pána a sluhu.
Privolávanie familiárov súvisí najmä s tzv. „bájnou“ silou, čiže asi najstaršou formou mágie. Jej podstatou je hlavne spolupráca s magickými bytosťami, ktoré sú nielen oveľa mocnejšie ako mágovia, ale takisto staršie a múdrejšie, čiže môžu poslúžiť ako zdroj nielen moci, ale aj vedomostí. Pričom mág získava svojho familiára rôznymi spôsobmi.
Niektoré mocnejšie stvorenia sa v rodine dedia ako druh majetku. Dohoda a tým pádom aj puto medzi pánom a jeho sluhom môže prejsť z rodiča na dieťa a takto prežiť v jednom klane celé generácie. (To sa napríklad stalo v knihe Sabriel, v ktorej hlavná hrdinka takpovediac zdedila démona uväzneného v tele kocúra, ktorý bol kúzlom prinútený k tomu, aby slúžil abhorsenovi a jeho potomkom.)
Okrem dedenia je možné familiára aj dostať, väčšinou od mocnejšej osoby, ktorá môže byť napríklad majster daného mága. Darcom však môže byť aj iná magická bytosť, ktorá sa takto môže zbaviť svojho nepriateľa, prípadne môže ísť o druh trestu (pričom podstatou je zahanbiť magickú bytosť, ktorá je prinútená slúžiť niekomu oveľa slabšiemu).
Najčastejším spôsobom získania familiára je však invokácia, čiže privolávanie. Podstata tkvie v tom, že mág musí poznať pravé meno magickej bytosti, ktorú sa snaží nielen vyvolať, ale ju k sebe aj nejakým spôsobom pripútať. Poznanie pravého mena je však dvojsečná zbraň – ak magické stvorenie, ktoré mág privolával, pozná jeho skutočného meno, môže sa prípadný vzťah obrátiť a z mága sa rovnako rýchlo môže stať otrok a nie pán.
Veľkým rizikom podobného vyvolávania je aj pôvod daného magického stvorenia, keďže niektoré sú voči spútaniu imúnne. Podmienkou úspešného vzniku puta medzi mágom a familiárom je opäť výmenný obchod, ktorý funguje v mágii ako univerzálne platidlo. Buď ide o samotnú dohodu, alebo mág musí obetovať časť moci, ktorou familiára spúta, čiže pomocníci takmer nikdy nie sú zadarmo.
Takto spútané magické bytosti môžu byť buď pravidelne vyvolávané, keď mág potrebuje ich pomoc, alebo sa môžu stať stálou súčasťou mágovho života. V tomto prípade potom magické stvorenie prijíma menej nápadnú formu väčšinou drobného zvieraťa, ktorého prítomnosť by nikomu neprišla podozrivá – najčastejšie sú to teda mačky, psy, niekedy rôzne hlodavce alebo menšie vtáky, žaby či zajace, v ojedinelých prípadoch dokonca na seba dokážu zobrať ľudskú podobu.
Familiár však môže byť viac ako len pomocníkom. Mág môže puto využívať rôznymi spôsobmi. Najčastejšie svojich pomocníkov používajú ako powerbanku, čiže využívajú moc spútanej magickej bytosti, aby tak posilnili svoje čary. V ďalších prípadoch ide o sluhu, čiže mág rozkazuje a familiár plní jeho rozkazy. Avšak v tom prípade je nutné tiež si uvedomiť, že nie je dobrým nápadom spútať skrátka akékoľvek mocné strovenia. Tie môžu byť buď láskavé a milé alebo zákerné. Ak mág spúta zákerné stvorenie, musí byť veľmi konkrétny v tom, čo od takéhoto familiára neskôr žiada, aby sa nestalo, že niekoho zavraždí len preto, lebo mu mág vyslovene nepovedal, že to nemá robiť.
Nie vždy však musí byť familiár nejakým spôsobom viazaný k svojmu pánovi. V prípade napríklad rôznych neutrálnych a voľne žijúcich magických bytostí môže mág zvoliť iný postup – jednoducho magické stvorenie slušne požiada o pomoc a možnosť použiť jeho mágiu, pričom mág by k tomu nemal toto stvorenie nútiť a jednoducho by mal vycúvať pri prvom prejave nesúhlasu.
Schopnosť stvoriť familiára patrí k najstarším druhom mágie a takisto najobľúbenejším, hoci len sotvakedy dostane v literatúre hlavné slovo. Väčšinou sa spomína mimochodom, ako nejaká okrajová schopnosť mágov a aj vďaka tomu je možné nájsť magických pomocníkov naozaj v mnohých knihách. Podobne je to aj v prípade seriálov alebo filmov. Familiári sa vyskytli v takých klasikách, akými sú napríklad Čarodejnice, Supernatural alebo Buffy, premožiteľka upírov. Dosť veľký priestor dostali aj v seriáloch o čarodejnici Sabrine, ktorej pomocník mal podobu čierneho kocúra. Familiári sa veľmi často objavujú aj v komiksoch a mange, takisto v rôznych hrách, kde mágovia dokážu na istý čas privolať silné stvorenia, ktoré za nich bojujú.

Knihy s familiármi v hlavných a vedľajších úlohách:

trilógia Bartimaeus od Jonathana Strouda
V tejto sérii je vyvolávanie familiárov spojené s poznaním ich pravého mena. Familiármi sa pritom stávajú démoni rozdelení do rôznych kategórií. Hlavný hrdina sa rozhodne privolať jedného z najmocnejších, avšak nedopatrením sa démon dozvie jeho pravé meno, čo rozhodne zamieša kartami.

séria Upíři ze Chicaga od Chloe Neill
Dokonca aj v sérii, ktorá tak trochu paroduje urban fantasy, sa spomínajú familiári. Konkrétne im väčšinou pozornosť autorka venuje v piatej knihe Až do dna, kde je familiár, a hlavne jeho vytváranie, svojim spôsobom tým ústredným problémom.

séria Čarodějova nevěsta od Koré Jamazaki
V tejto mange jedna frakcia mágov používa pri čarovaní pomoc magických bytostí, ktoré nazývajú susedia. Ich spolupráca je však podmienená slušnou žiadosťou s tým, že keď magické stvorenie odmietne, je lepšie z toho vycúvať. Objavujú sa aj takí, ktorí s magickými bytosťami uzatvorili dohody.

kniha The Familiars of Stacey Halls
Táto kniha je predovšetkým historickou fikciou, ktorá opisuje príbeh skutočných ľudí žijúcich v tieni honov na bosorky. Takže je jasné, že sa na pretras dostanú aj familiári. Tí sa používali ako dôkaz, že je niekto bosorka. Obdobne sa familiári objavujú aj v knihe Dcery čarodejného vrchu od Mary Sharratt, ktorá je takisto historickou fikciou, avšak vzťahuje sa na inú oblasť.




Poznáte iné knihy/série, v ktorých sa familiári objavili?




2 komentáre:

  1. Iné knihy s familiármi nepoznám - a pritom je to taký cool koncept! Inak yayyyy, Bartimeaus. Tá séria ma kedysi dávno rozsekala, musím si dať rereading. :D Btw, skvelý článok.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, familiári sú super, ale je pravda, že okrem toho, čo som napísala vyššie, som sa s nimi až tak často nestretla. Čo je škoda. Bartimeaus je moje detstvo, vtedy som to hltala ako šialená a viem, že som to hrozne milovala. :)

      Odstrániť