pondelok 11. mája 2020

Mesto bez únikovej cesty | Borovice

Autor: Blake Crouch
Názov: Borovice (angl. Pines)
Séria: Mestečko Wayward Pines (angl. Wayward Pines)
Diel: prvý
Špecifikácia: mysteriózny triler o tajnom agentovi uviaznutom v podivnom mestečku
Slovenské alebo české vydanie: Zelený kocúr, 2016 (SR); Laser books, 2018 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.91


„Od priemyselnej revolúcie sme sa k Zemi správali, ako keby to bola hotelová izba a my rockové hviezdy.“


Ethan Burke sa prebúdza v nemocnici, kde sa dozvie, že prežil hrozivú dopravnú nehodu. Zhodou okolností sa nachádza v mestečku Wayward Pines, kam sa vybral hľadať dvoch svojich stratených kolegov, ktorí sú taktiež tajnými agentmi. Čím viac sa však snaží spomenúť si na to, čo sa stalo, tým častejšie nachádza prekážky. Nedokáže sa nikomu dovolať, nevie nájsť svoje osobné veci a zdá sa, že bez ohľadu na to, koľkokrát sa pokúsi z mestečka odísť, toľkokrát sa mu to nepodarí. Čoskoro si uvedomí, že v tejto záhade mu ide skutočne o krk a ak chce prežiť, musí sa naozaj snažiť. No bude to stačiť?
Zobudiť sa na neznámom mieste a bez možnosti odísť odtiaľ je dosť znepokojujúca myšlienka. Autor sa však rozhodol, že to všetko bude len začiatok a prečo by sa teda nemal pokúsiť brnkať na nervy svojich čitateľov akoby to bola len jedna veľká gitara. Predpokladám, že aj na základe tohto rozhodnutia na mňa dokázala táto kniha tak veľmi zapôsobiť, hoci v sebe skrýva pomerne priamočiary a jednoduchý príbeh.
Hlavný hrdina Ethan sa nachádza v epicentre toho všetkého. Je tajný agent a tým pádom je zvyknutý na výhody, ktoré plynú z jeho postavenia. Avšak vo Wayward PInes je mu to všetko na nič, nakoľko sa môže len nečinne prizerať všetkého, čo sa okolo neho deje. A že sa toho deje naozaj veľa. No napriek tomu je odhodlaný a tvrdohlavý, hlavne rozhodnutý prežiť, čo z neho robí dokonalú postavu do tohto typu príbehu.
Autor vsadil predovšetkým na svižné tempo a len málokedy sa zdržiaval obsiahlejšími opismi. Čo knihe jednoznačne prospelo. Takisto dobre zvolený bol aj samotný spôsob vyrozprávania celého deja. Väčšinu času som mala možnosť sledovať Ethana ako tápa a nevie nájsť odpovede. Zdá sa mu, že ho ľudia v meste poznajú, hoci on tam nikdy predtým nebol. Stretáva ženu, ktorá mu pomôže, no vzápätí sa dozvie, že v meste vlastne ani nežije. A okrem toho zažíva aj všeličo iné.
„V živote sú chvíle, keď vidíte ľudí, ktorých milujete pre to, kým sú, oddelene od bremena predstáv a spoločných historiek. Keď ich zrazu vidíte tak, ako by ich videl len cudzinec a zachytíte ten pocit, keď ste sa do nich po prvýkrát zamilovali. Pred slzami a pred odzbrojením. Kým je ešte stále v hre dokonalosť.“
Ja osobne som mala občas pocit, že nemôžem veriť ani jednému slovu, čo ešte umocnili scény písané z pohľadu Ethanovej manželky, ktoré naznačili, že od jeho zmiznutia ubehli nie krátke dni, ale niekoľko mesiacov. Vďaka tomu všetkému bolo náročné uhádnuť, čo sa vlastne deje, hoci teórií som mala hneď niekoľko od prebudenia v očistci, cez halucinácie vyvolané mixom drog, až po skrytú kameru.
Nakoniec sa mi ale aj tak nepodarilo uhádnuť, čo sa v skutočnosti deje. Bola som rovnako zmätená ako Ethan, ktorého dokonca obyvatelia mesta začali naháňať s úmyslom zabiť ho a aj to len preto, lebo odmietal prestať klásť otázky. Vďaka tomu všetkému bolo čítanie neopakovateľným a hlavne napínavým zážitkom. Autor mi ukázal, ako skúsene sa dokáže zahrávať s čitateľmi, aby nakoniec vytvoril knihu, ktorú som nedokázala odložiť, až kým som ju nedočítala.
Kniha Borovice je veľmi sľubným úvodom do prekvapivo záhadnej trilógie. Autor v nej predvádza schopnosť zmiasť čitateľa, takže som nakoniec pochybovala úplne o všetkom. Vďaka tomu bolo čítanie zaujímavým zážitkom. Navyše mala kniha aj svižný dej, ktorý sa takmer nikdy nezadrhával, ak nerátam takmer samotný záver knihy, kde však pomalšie tempo poslúžilo ako príslovečné ticho pred búrkou. Spolu s postavami a niektorými psychologickými hrami z toho vznikol naozaj ukážkový mysteriózny triler, dokonca s pomerne prekvapivým odhalením na konci. Preto ma prekvapuje, že som o tejto sérii až doteraz nepočula.



oficiálna anotácia:
Do malebného mestečka Wayward Pines v Idahu prichádza agent tajnej služby Ethan Burke, aby splnil jedinú úlohu: vypátrať dvoch federálnych agentov, ktorí sú už mesiac nezvestní. Ethan sa však stáva účastníkom vážnej dopravnej nehody, po ktorej sa preberie v nemocnici, kde mu povedia, že utrpel poranenie mozgu. Je bez dokladov, bez mobilu a bez peňaženky. Ošetrovatelia sa mu zdajú priateľskí, ale niečo tu nie je v poriadku...
niekoľkých dňoch hľadania nezvestných kolegov sa Ethanovi vynára viac otázok než odpovedí. Ako to, že sa nevie dovolať svojej manželke a synovi? Prečo je okolo mesta postavený elektrický plot? Aby znemožnil útek obyvateľov alebo aby zabránil niečomu preniknúť dnu? Každým krokom bližšie k pravde sa Ethan vzďaľuje od sveta, ktorý poznal, a od muža, za ktorého sa považoval, až kým nemusí čeliť holej desivej pravde – z Wayward Pines sa asi živý nedostane.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára