streda 24. júna 2020

Byť stratený a nájsť sa | Be Not Far From Me

Autor: Mindy McGinnis
Názov: Be Not Far From Me
Špecifikácia: napínavé rozprávanie o dievčati, ktoré sa stratí v lese
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.90


“If you’re quiet in the woods long enough, you’ll hear something die.”


Ashley má pomerne jasno v tom, kým je. Nemá síce jednoduchý život a musí sa uskromniť, nakoľko s otcom toho veľa nemajú, ale všetko, čo je pre ňu dôležité, je predsa zadarmo. Ako napríklad čas strávený s priateľmi alebo prechádzky v lese. Na oslavu začiatku letných prázdnin sa jej podarí spojiť oboje – môže tráviť čas v lese s priateľmi. Avšak jedna nečakaná udalosť ju prinúti konať úplne skratovo a keď sa ráno zobudí, zistí, že netuší, kde je a navyše je zranená. A tak a začína boj o prežitie.
Predstaviť si, ako sa niekto statí v lese, nie je až také náročné. Pretože každý z nás si uvedomuje, že pri hľadaní kohokoľvek strateného ide hlavne o čas, o každú hodinu, ktorá môže znamenať rozdiel medzi prežitím a tragédiou. Podobná situácia navyše najviac zasiahne hlavne najbližších strateného. Avšak to, čo sa odohráva v hlave samotného strateného, nie je až také jednoduché odhadnúť. A na to presne sa odhodlala autorka v tejto knihe.
Ashley je pritom akýsi prototyp postavy, ktorá sa do podobného príbehu hodí. Zocelená životom prežitým v biede dokáže prežiť naozaj extrémne situácie. Je pomerne výbušná a nebojí sa niekomu rozbiť nos, keď ju naštve, no zároveň je aj kvôli tomu, ako ju matka opustila, nesmierne krehká a citlivá, takže stačí málo, aby sa jej svet rozpadol.
Preto som sa veľmi nečudovala, keď zlomila nos svojmu priateľovi, ktoréh práve načapala pri nevere. Povedala som si, že to je niečo, čo by chcelo urobiť veľa dievčat. Avšak nie každá by sa potom otočila a bosá by sa rozbehla do lesa. Ashley bola v tom čase trošku pripitá, takže najskôr nepremýšľala úplne logicky, ale bol to práve ten kritický okamih, ktorý všetko zmenil.
Zranila sa, spadla a keď sa rán prebudila, zistila, že absolútne netuší, kde je a ako sa dostane domov. Vedela len, že priatelia ju nebudú hľadať – pretože budú predpokladať, že sa skrátka vybrala domov. Čo je skutočnosť, ktorá ju ovplyvňuje od samého začiatku. Tá absencia nádeje, že niekomu naozaj bude chýbať. Čiže prakticky nemá nič, čoho by sa mohla chytiť. A tak začína jej cesta lesom.
“I've always known my body, its strength and purpose, the long muscles of my legs and the lean bulge of my biceps. This is different; this is an intimacy with my skeleton, from the exposed broken tips in my foot to the sharp corner of my jaw digging into the ground as I try to get comfortable. I’m learning the deeper parts of me, maybe even past the ones a doctor can name. Right down into my soft bits and then further, where things you can’t actually touch live.”
Osoba, ktorá sa zo začiatku dokáže rozhodovať ako-tak logicky, sa v priebehu svojho putovania mení na zúfalé stvorenie odhodlané urobiť čokoľvek, aby prežilo – aby to nakoniec možno aj vzdalo. Ashely spomína na svoj život, vďaka čomu som ju mohla lepšie spoznať a tieto spomienky dobre fungovali aj ako opis jej motivácie pre jej činy. Lenže táto kniha nie je príbehom o tom, ako sa Ashely stratila a následne ju niekto našiel. Je to hlavne príbeh o prežití, takže je vo svojej podstate surový a realistický, nakoľko autorka sa nesnažila nič prikrášľovať.
Ak niečo, tak mi až brutálne opisovala, čo všetko sa Ashley stalo a ako na to reagovala, ako sa postupne doslova rozkladala jej osobnosť a menila sa z odhodlaného človeka na zúfalca, ktorý kričí na stromy, nadáva malým zvieratám a je ochotný bežať lesom pred búrkou, len aby ho to následne položilo až tak veľmi, že začne čakať na smrť.
Putovaním ju navyše sprevádza aj duch jej dávneho priateľa a tiež detskej lásky, ktorý sa stratil v tom istom lese a odvety ho už nikto nevidel. Naráža na dôkazy jeho prítomnosti, čo ešte silnejšie pôsobí na jej psychiku. A tam, uväznená medzi stromami a v bezvýchodiskovej situácii, premýšľa sama o sebe a o ľuďoch vo svojom živote. Vďaka tomu všetkému je táto kniha realistická a občas aj brutálne krutá, no v mnohých momentoch ma dokázala nielen rozžialiť, ale aj inšpirovať. Pretože to nie je príbeh o stratenom dievčati, ale o niekom, kto dokázal v úplne vypätej situácii nájsť sám seba.
Be Not Far From Me je príbehom o prežití, ale aj o hľadaní a nachádzaní. Autorka mi na pomerne malom priestore opísala to, čo prežívala hlavná hrdinka Ashley, keď sa stratila v lese. Ako to pôsobilo na jej psychiku a ako od odhodlania dokázala prejsť k zúfalstvu a nakoniec k úplnému odovzdaniu, až k ďalšiemu odhodlaniu. Kniha je vďaka tomu všetkému v istom zmysle krutá a možno až brutálna, ale takisto je nesmierne realistická a možno aj inšpiratívna. Pretože vďaka tomu všetkému si Ashley uvedomí, kým v skutočnosti je a čo je pre ňu dôležité – a tiež to, že je v poriadku priznať si, že v poriadku nie je. Táto kniha je teda v mnohých smeroch naozaj dychberúca.


oficiálna anotácia:
The world is not tame.
Ashley knows this truth deep in her bones, more at home with trees overhead than a roof. So when she goes hiking in the Smokies with her friends for a night of partying, the falling dark and creaking trees are second nature to her.
But people are not tame either. And when Ashley catches her boyfriend with another girl, drunken rage sends her running into the night, stopped only by a nasty fall into a ravine. Morning brings the realization that she's alone - and far off trail. Lost in undisturbed forest and with nothing but the clothes on her back, Ashley must figure out how to survive despite the red streak of infection creeping up her leg.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára