piatok 26. júna 2020

Tanec medzi dvomi nepriateľmi | Nyxia Unleashed

Autor: Scott Reintgen
Názov: Nyxia Unleashed (čes. Nyxie nespoutaná)
Séria: The Nyxia Triad (čes. Nyxia)
Diel: druhý
Špecifikácia: sci-fi dobrodružstvo, v ktorom nemôžete veriť nikomu, tentoraz na mimozemskej planéte
Slovenské alebo české vydanie: King Cool, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.22


“I'm used to a world that sells me a lie and pretends it's the truth.”


Predchádzajúca kniha v tejto sérii sa mi s istými výhradami naozaj páčila. Hoci v otázke deju nebola ničím výnimočná, ale mala svižné tempo a navyše postavy, ktoré mi pripadali zaujímavé hneď z niekoľkých dôvodov. Takže to vo výsledku fungovalo. Vedela som ale, že druhá kniha už bude úplne iná, nakoľko decká sa mali presunúť na mimozemskú planétu, kde splnia svoju úlohu a navyše sa stretnú aj s mimozemskou rasou. Dúfala som v epickosť – a možno aj preto som ostala sklamaná.
Aj v prípade tejto knihy by sa dalo tvrdiť, že nosnou konštrukciou sú postavy. Rozprávačom je, s výnimkou asi štyroch alebo piatich kapitol, stále Emmett. Pričom teraz už je zocelený a predovšetkým zmenený po predchádzajúcich udalostiach – a tiež má otvorené oči a nič si neprikrášľuje. Podobnou zmenou prešli prakticky všetky postavy a dalo by sa povedať, že vďaka tomu všetkému dospeli a kniha tak stratila istú ľahkosť. Stala sa dospelejšou.
Takže je logické, že postavy sa rozhodli hodiť za hlavu všetky svoje predchádzajúce nedorozumenia a spojiť sa v boji proti očividnému nepriateľovi – spoločnosti Babel, ktorá im od začiatku vlastne vo všetkom klamala. Mne osobne ale prišlo trošku podozrivé, ako okamžite boli všetci pripravení stať sa najlepšími priateľmi a šípila som nejakú konšpiráciu – a bola som sklamaná, keď žiadna neprišla. Hoci to je asi skôr moja chyba, že vplyvom všetkých prečítaných kníh vidím tiene a pochybnosti aj tam, kde nikdy neboli.
Ale aj napriek tomu mi prišlo veľmi nepravdepodobné to okamžité spojenectvo všetkých postáv. Ak odhliadnem od tohto, postavy ale mali zaujímavú dynamiku a ich interakcie ma dosť bavili, problém bol, že mi občas postavy dosť splývali a občas ich od seba odlišovalo len meno, ale žiadna výrazná charakterová vlastnosť. Tiež mi prišlo podozrivé, že to mala byť údajne elita všetkých zúčastnených a dokonca ani oni nedokázali uhádnuť, v čom presne im mimozemšťania klamnú. A pritom mali k dispozícii úplne všetky dôkazy.
“Pops has always told me ignorance is the most dangerous thing in the world. Fools, he used to say, will ignore whispers until they become shouts. And by the time a whisper is a shout, it's usually too late to make a difference.”
Ale s tým by som sa už nejako dokázala zmieriť. Horšie to však už bolo s dejom. Začiatok bol parádny, o tom žiadna. Veľkolepý príchod na tajomnú a nebezpečnú planétu a hneď stretnutie s nebezpečnými stvoreniami. Niekoľko dramatických a tajomných udalostí a bola som doslova chytená. Lenže, potom prišli tie nudnejšie udalosti. Neustále dôkazy o tom, že klame Babel, že klamú mimozemšťania, a pravdepodobne si klamú aj postavy navzájom.
Otázkou však je, koľko presne dôkazov o klamstvách ostatných je nutných predtým, než sa čokoľvek z toho začne vysvetľovať. Keď konečne prišli nejaké vysvetlenia, vlastne ma ani nezaujímali. Pretože som si väčšinu z toho aj tak domyslela a ten zvyšok ma vôbec nepresvedčil. Vo výsledku sa mi celá táto kniha zdala byť až podozrivo naivná, či už vďaka činom postáv alebo vysvetleniam mimozemšťanov. Zachránil to len vcelku obstojný a napínavý záver, ktorý ma ako jediný dokázal presvedčiť, že táto kniha nie je úplnou katastrofou – a že chcem čítať aj pokračovanie.
Nyxia Unleashed je tak trochu príkladom klasického syndrómu druhého dielu. Vo svojej podstate však nie je úplne prázdna a plná vaty, pričom zaujímavá udalosť príde až na samotnom konci. Problémom tejto knihy je, že väčšina scén sa na seba až priveľmi ponáša, pretože ich cieľom je čitateľovi ukázať maximálne tak to, že všetci klamú. Čiže prostredná časť knihy mohla byť pokojne o sto strán kratšia a nikto by si to ani nevšimol – ale urobilo by to doslova zázrak s dynamikou. Takto sa z knihy stalo veľmi nepresvedčivé pokračovanie epickej knihy, ktoré zafungovalo až v závere – ktorý ma ako jediný dokázal pre svedčiť o tom, že táto kniha predsa len za niečo stojí a že si chcem prečítať aj jej pokračovanie.


oficiálna anotácia:
Emmett Atwater thought Babel's game sounded easy. Get points. Get paid. Go home. But it didn't take long for him to learn that Babel's competition was full of broken promises, none darker or more damaging than the final one.
Now Emmett and the rest of the Genesis survivors must rally and forge their own path through a dangerous new world. Their mission from Babel is simple: extract nyxia, the most valuable material in the universe, and win over the indigenous Adamite population.
But Emmett and the others quickly realize they are caught between two powerful forces--Babel and the Adamites--with clashing agendas. Will the Genesis team make it out alive?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára