štvrtok 11. júna 2020

Akú cenu má pravda? | Good Girl, Bad Blood

Autor: Holly Jackson
Názov: Good Girl, Bad Blood
Séria: A Good Girl’s Guide to Murder
Diel: druhý
Špecifikácia: vydarená YA trileroidná detektívka, v ktorej nič nie je jednoznačné
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.57


What do you do when the things that are supposed to protect you, fail you like that?


Pip Fitz-Amobi to dokázala. Po rokoch nenávisti a predsudkov dokázala nájsť pravdu a tým dopriať pokoj tomu, komu tak veľmi ukrivdili. A aby sa uistili, že sa pravdu dozvedia naozaj všetci, rozhodla sa vytvoriť o svojom vyšetrovaní podcast, prostredníctvom ktorého sa plánuje aj rozlúčiť s detektívnou činnosťou. Pretože ak by mala čeliť podobne náročným rozhodnutiam a odhaleniam, nemusela by to ustáť. No keď za ňou príde priateľ z detstva a prosí ju o pomoc pri hľadaní svojho strateného brata, Pip zistí, že život má iné plány a tie jej nie vždy dajú to, po čom si myslí, že túži.
A Good Girl’s Guide to Murder je kniha, ktorá si ma absolútne získala, pretože autorka ma až do poslednej chvíle dokázala držať v napätí. Tiež som si ale uvedomovala, že niečo podobné je veľmi náročné prekonať. No ako sa hovorí, ak neviete prekonať očakávania, skrátka zmeňte pravidlá – a presne to autorka urobila. Lebo akokoľvek by sa snažila, ďalšiu nevyriešenú vraždu by asi v malom anglickom mestečku naozaj nenašla, tak sa rozhodla pre niečo úplne iné – pre únos.
Pip je stále ústrednou postavou, avšak jej predchádzajúce pátranie ju zmenilo. Je možno viac ustráchaná a obáva sa toho, čo sa z nej počas pátrania stalo, plus tu ostáva fakt, že svojimi činmi ohrozila nielen seba, ale aj svoju rodinu a priateľov a to nie je chyba, ktorú by chcela opakovať. Lenže na druhej strane, sú veci, ktoré nemôže nechať len tak a medzi nimi aj jej pomoc priateľom. Hlavne ak sa stratí chalan, ktorého pozná celý život a polícia si očividne nemyslí, že je na jeho zmiznutí niečo podozrivé.
Pip je navyše odhodlaná aj o tomto prípade informovať svojich fanúšikov – prostredníctvom podcastu, ktorý nazvala práve A Good Girl’s Guide to Murder (alebo skrátene AGGGTM), čo jej prinesie spätnú väzbu a hlavne dobré nápady od nezainteresovaných osôb, ale takisto aj predsudky, hnev a aj nevyhnutnú nenávisť. To je napríklad jedna z vecí, ktorú si na tejto knihe veľmi cením. To, ako autorka opísala sociálne siete a ich fungovanie a hlavne to, ako sa jeden deň komunita dokáže prikloniť na vašu stranu a urobiť z vás kráľovnú, aby vás na druhý deň popravili a spochybnila všetko, čo robíte.
“Oh, justice exists,” Charlie said, looking up at the rain. “Maybe not the kind that happens in police stations and courtrooms, but it does exist. And when you really think about it, those words – good and bad, right and wrong – they don’t really matter in the real world. Who gets to decide what they mean: those people who just got it wrong and let Max walk free? No,” he shook his head. “I think we all get to decide what good and bad and right and wrong mean to us, not what we’re told to accept. You did nothing wrong. Don’t beat yourself up for other people’s mistakes.”
Ďalším veľmi dobrý prvkom sú aj neuzatvorené dejové línie z predchádzajúcej knihy. Pip pri hľadaní vraha našla veľa dôkazov, vďaka ktorým som aj ja podozrievala hneď niekoľko postáv, a hoci bol vrah nakoniec jednoznačne určený, mnohí ďalší toho mali na rováši dosť na to, aby si vyslúžili aj vlastné obvinenia. V tejto knihe som mala možnosť sledovať osudy niektorých z nich, pričom niektoré dejové línie sa dočkali uzatvorenia, iné sa ešte len otvorili a je jasné, že o daných osobách ešte budem počuť.
No a potom je tu samotné riešenie únosu, ktoré je naozaj veľmi napínavé. V skutočnosti mi to pripomínalo epizódu starého seriálu Without a Trace (v preklade známejší ako Bez stopy), ktorý je vlastne postavený na tom, že na začiatku niekto zmizne a vyšetrovatelia postupne dávajú dokopy jednotlivé dôkazy a maličkosti, vďaka ktorým zistia, čo sa naozaj stalo. No a podobne to bolo v prípade tejto knihy.
To, čo na začiatku vyzeralo ako náhoda alebo možno vzdor voči rodičom, sa nakoniec premenilo na napínavý boj s časom a hlavne o holý život. Konečné odhalenie ma opäť prekvapilo, pretože hoci som mala k dispozícii všetky dôkazy a detaily, vďaka čomu som mala asi milión teórií, nakoniec sa ukázalo, že som sa pravde vlastne ani len nepriblížila. Vďaka čomu bola táto kniha neuveriteľne silným zážitkom, tentoraz dokonca ešte emotívnejším ako to bolo v prípade knihy A Good Girl’s Guide to Murder.
Good Girl, Bad Blood je vynikajúcou knihou aj preto, že autorka sa nesnažila samu seba prekonať, ale rozhodla sa pre úplne iný druh príbehu. Dej bol vystavaný opäť veľmi dobre, tempo bolo pomerne rýchle a svižné, objavovalo sa aj množstvo dôkazov a detailov, na základe ktorých som mohla hádať, čo sa v skutočnosti deje. Autorka navyše všetko krásne prepojila aj s udalosťami predchádzajúcej knihy, ktoré ovplyvňovali Pip a jej život. Tiež sa rozhodla venovať tematike sociálnych sietí a tomu, ako ovplyvňujú náš každodenný život, čo zažívala hlavne samotná Pip vďaka podcastu, ktorý natáčala o svojom vyšetrovaní. Vďaka tomu všetkému bola táto kniha naozaj výživným čítaním, v ktorom som si nebola istá absolútne ničím a aj preto ma záver tak veľmi prekvapil. Som zvedavá, s čím príde autorka nabudúce.


oficiálna anotácia:
Pip Fitz-Amobi is not a detective any more.
With the help of Ravi Singh, she released a true-crime podcast about the murder case they solved together last year. The podcast has gone viral, yet Pip insists her investigating days are behind her.
But she will have to break that promise when someone she knows goes missing. Jamie Reynolds has disappeared but the police won’t do anything about it. And if they won’t look for Jamie then Pip will, uncovering more of her town’s dark secrets along the way… and this time EVERYONE is listening. But will she find him before it’s too late?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára