utorok 23. júna 2020

Knižná mágia #11: Rituálna mágia

Tento mesiac som mala hneď niekoľko horúcich favoritov na tému tohto článku, ale nakoniec som si vybrala to, čo mi v počítači svietilo asi najdlhšie – a tiež to, k čomu som si čiastočne vymazala všetky materiály, no našťastie som bola schopná väčšinu z toho opätovne nájsť. Alebo nech žije história prehľadávania! Moje reči bokom, nech sa páči, ďalší magický článok je tu len pre vás...



Rituály, rituálna mágia, ceremónie
Tento druh mágie je asi jedeným z najtradičnejších prejavov magických schopností. Vo svojej podstate hovoríme o istom návode, podľa ktorého musíte nasledovať isté kroky a po ich splnení sa dostaví žiadaný efekt. Pričom rituály sa rôznia nielen podľa výsledku, ale aj podľa ich priebehu. Vždy však hovoríme o niekoľkých na seba nadväzujúcich krokoch, pričom tieto kroky sú nezriedka prejavmi iného druhu mágie – napríklad zaklínania, magických symbolov, rôznych prísad, takisto môže ísť o krv alebo aj presne nasledované pohyby (áno, ráta sa tam napríklad aj tanec a iné obdobné pohyby).
Dôvod vykonávania rituálov býva podobne rôzny, napríklad môže ísť o vyvolávanie nejakých bytostí alebo napríklad duchov, tiež môže ísť o posilnenie schopností, veštenie, nezriedka napríklad aj prekliatie nepriateľov a podobne. Na základe tohto je teda jasné, že rituálna mágia je tak trochu sivá zóna, pretože na základe toho, s akým úmyslom sú rituály vykonávané, môže ísť svorne o zlú alebo dobrú mágiu, prípadne o neutrálnu.
Vďaka tomu sa rituálna mágia považuje za jeden z najstarších druhov zosielania kúziel a jej podstatou je teda špecifické použitie určitých slov, gest, pohybov, tiež obiet, nezriedka vykonávaných na určitom mieste a dokonca v presne určený čas. (Čo je možné vidieť vo filme Císařův pekař počas privolávania golema.) V tomto prípade teda nejde ani tak vrodenú schopnosť, vďaka rituálom môžu mágiu vykonávať aj úplne obyčajní ľudia, čo môže byť nesmierne nebezpečné. Pretože rituálna mágia funguje vďaka vedomostiam, nie vďaka špeciálnym schopnostiam.
Vykonávanie rituálov je však časovo náročné, čo je vlastne aj najväčšou nevýhodou podobných praktík. V prvom rade je istý čas potrebný na naštudovanie presných krokov potrebných pre daný rituál. Potom to môže byť zber presných ingrediencií. No a takisto samotný rituál nemusí byť len päťminútovou záležitosťou. Problémom môže byť aj fakt, že pri rituáloch je potrebné pochopiť ich podstatu, aby sa tak zamedzilo prípadným nepriaznivým účinkom – nakoľko pri niektorých rituáloch je potrebný aj presne určený účel.
Tento druh mágie je teda na jednej strane pomerne účinný a jeho výsledky môžu byť veľkolepé, na tej druhej strane je pomerne nepraktický a pre niekoho neskúseného môže byť nový rituál aj smrtiaci. Napriek tomu ide o pomerne rozšírený druh mágie, ktorý bol populárny aj v rôznych okultných spoločnostiach. Tie vykonávali rôzne rituály, nezriedka ich používali ako ceremoniály pri vstupe do tajných spolkov.
V tejto podobe sa rituály zachovali až do dnešného dňa, kedy predstavujú akési podmienky, ktoré záujemca musí splniť, aby sa dostal do elitnej spoločnosti nejakého spolku (dosť obľúbené napríklad na vysokých školách, nehovoriac o starých organizáciách, pričom niektoré z nich sú predmetom konšpiračných teórií už celé stáročia).
S klasickými magickými rituálmi sa však spájajú hlavne knihy, v ktorých boli zapísané – tiež známe ako grimoáre alebo aj jednoduchšie knihy kúziel. Vo svojej podstate by mali predstavovať vedomosti celého čarodejného rodu a tie sa potom dedia z generácie na generáciu, pričom v ideálnom prípade by každý ďalší vlastník takejto knihy mal rozšíriť vedomosti v nej zapísané.
Najčastejšie podobné knihy obsahujú predovšetkým základné kúzla, no najväčšiu časť tvoria rituály, pretože pri nich je životne dôležité dodržiavať presne určené pokyny a tie by sa mohli pri ústnom predávaní skrátka pozmeniť. Grimoáre teda obsahujú predovšetkým prepisy kúziel a rituálov, nezriedka dokonca informácie o rôznych magických bytostiach, ale nemali by obsahovať osobné príbehy alebo skúsenosti či iné spirituálne texty.
Pretože v tom prípade ide o Knihu tieňov, ktorú využíva napríklad aj hnutie wicca (a neskôr bola prevzatá napríklad aj do televíznych seriálov, tá najznámejšia sa objavila v seriáli Čarodejnice, kde Knihu tieňov vlastnili tri sestry, dedila sa po generáciách a boli do nej zapisované nielen kúzla, ale aj osobné skúsenosti a príbehy, ktoré by mohli pomôcť ďalším generáciám). Na základe toho by sa dalo povedať, že hoci za grimoár je možné považovať rôzne knihy, nie každá kniha môže byť grimoárom.
Rituálna mágia nie je na pohľad taká efektívna ako iné druhy mágie, nakoľko si vyžaduje veľa času, čiže nie je až taká obľúbená v seriáloch alebo filmoch. Objavila sa ale napríklad už v spomínanom seriáli Čarodejnice alebo v Buffy. O niečo obľúbenejšia je už v počítačových alebo stolových hrách, hoci aj tam je možné ju nájsť skôr ojedinele, podobne často sa vyskytuje aj v mangách alebo komiksoch a ak sa už objaví, tak len náhodne ako akási „jednodňová záležitosť“, ktorá sa spomenie raz či dvakrát a potom už nikdy viac.

Knihy s rituálmi v hlavných a vedľajších úlohách:

séria Alex Stern od Leigh Bardugo
 Najnovšia séria matky Grishaverse opisuje svet, v ktorom na jednej vysokej škole existuje niekoľko tajných magických spolkov a na ich činnosť dohliada záhadný Deviaty spolok. Mágia je opisovaná rôznymi spôsobmi, no viaceré postupy hneď niekoľkých spolkov pripomínajú klasické rituály.

kniha Circe od Madeline Miller
Ak by ste hľadali knihu o klasickejšom čarodejníctve, asi by ste hľadali dlho, pritom jednu napísala práve Madeline Miller. Kirké, ako pramatka čarodejníc, používa rôzne postupy a rôzne druhy mágie, pričom zakaždým ide o kombináciu hneď niekoľkých krokov, čiže vo svojej podstate ide o rituály.

séria Úžasná Zeměplocha od Terryho Pratchetta
Aj mágovia v tejto sérii používajú rituály pri čarovaní, avšak nielen tí, čo len dokazuje, že nemusíte mať magickú moc, aby ste mohli vykonať rituál. Dôkazom toho je aj spoločnosť, ktorej sa vďaka starému rituálu podarí privolať draka v knihe Stráže! Stráže!.

beletristické práce H. P. Lovecrafta
Rituálna mágia je spätá najmä z najznámejším a najvýznamnejším dielom tohto autora, teda mýtom o Cthulhu. Súčasťou noviel a poviedok je tiež vymyslený grimoár Necronomicon napísaný istým šialeným Arabom.

séria Božská města od Roberta Jacksona Bennetta
V tejto sérii by ste síce slovo mágia hľadali asi márne, ale to neznamená, že v deji nie je prítomná. Je však opisovaná ako božské zázraky, isté objekty alebo rôzne úkony, ktoré majú magické následky. Pričom každý zázrak je potrebné použiť istým spôsobom a sú na to potrebné nielen presne určené slová, ale niekedy aj posunky a ďalšie maličkosti. Čím tieto zázraky naplňujú podstatu rituálov.




Poznáte iné knihy/série, v ktorých sa objavila rituálna mágia?




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára