piatok 19. júna 2020

Dôležité stretnutia kľúčových hráčov | Kronovy děti

Autor: Pavel Bareš
Názov: Kronovy děti
Séria: Projekt Kronos
Diel: druhý
Špecifikácia: temná postapo sci-fi zo sveta tajných misií, agentov a hrdinov
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.63


„Jednou přijde čas a ty budeš muset dělat příšerný rozhodnutí pro správnou věc. A tehdy pochopíš, že občas prostě není jiná cesta.“


Prvý diel tejto série som čítala zruba pred tromi rokmi, takže si z predchádzajúcich udalostí pamätám len minimum – ale na druhej strane dostatočne veľa na to, aby som to pokračovanie otvorila. Zhodou šťastných náhod boli postavy dostatočne ukecané na to, aby mi v pokračovaní hovorili o predchádzajúcich udalostiach, tým pádom som mala všetky potrebné detaily na to, aby som si čítanie mohla užiť.
V prvom rade tu mám najvyššie uznanie pre postavy. Osobne si myslím, že v Attiona City žije až podozrivo veľa šialencov a väčšina z nich sa dostala aj na stránky tejto knihy, ale to je presne ten typ postáv, ktorý ja tak veľmi obdivujem. Pretože vždy svoje na hrane medzi dobrom a zlom a je náročné určiť, čo si nakoniec vyberú. (Tiež potom, chudáčikovia, majú problém, že ich dobré úmysly väčšinou nedopadnú úplne najlepšie.)
Čiže si nemyslím, že by v tejto knihe boli klasicky rozdelené postavy na dobré a zlé, pretože drvivá väčšina z nich bola skôr súčasťou takej tej neutrálnej sivej zóny. Obdivujem teda prácu nielen s ich charaktermi, ale aj s motiváciou a tiež som rada, že majú aj nejakú dynamiku, keď sa stretnú pokope. Tiež si vážim, že bolo naznačené, alebo v niektorých prípadoch aj podrobne opísané, čomu všetkému čelia a prečo vlastne. Za úplne najkomickejšiu postavu považujem trošku výstrednú umelú inteligenciu Jinx, pretože bolo zábavné sledovať počítač rozhodný premeniť sa na skutočného človeka tým, že bude generovať vtipy.
Okrem postáv a ich stretnutí sa podobne stretávali aj jednotlivé dejové línie a zrazu mi celý príbeh dával oveľa väčší zmysel – čo je zásluha aj všetkých tých odhalení, ktoré som si mohla prečítať. Niečo ma prekvapilo naozaj dosť, iné záležitosti o niečom menej, ale pravdou ostáva, že ma to bavilo. Nielen dej a to, čo sa tam dialo, ale aj príbeh a to, ako je vystavaný.
Jasné, opäť sa tam preplietali niektoré časové línie, takže nebolo úplne jednoduché určiť, ktorá udalosť predchádza čomu, ale o to zábavnejšie pre mňa bolo čítanie. Nemám rada autorov, ktorí sa tak strachujú o pochopenie svojich čitateľov, že im všetko radšej naservírujú na striebornom podnose. Čo sa mňa týka, preferuje prístup tajomného hradu v Karpatoch a ten som v tejto knihe aj dostala.
Rovnako ako som dostala aj emócie a vďaka tomu všetkému bol môj čitateľský zážitok vybičovaný takmer na maximum. Prečo však len takmer? Pretože táto kniha má jeden zásadný problém a tým je grafománia. Čo sa mňa týka, grafománia je super, ale niekedy je potrebné rozlíšiť medzi tým, či je táto a táto scéna potrebná v tejto dĺžke, alebo by bolo lepšie pouvažovať po inom riešení. Pretože niekedy je síce fajn nejakým okamihom predlžovať napätie, no inokedy to môže narúšať dynamiku a ja mám tendenciu takúto scénu skôr preskočiť. Lenže to je to krásne na subjektívnom vnímaní textu – to, čo ja by som upravila inak, niekde skrátila a inde úplne vyškrtla, to iným ľuďom pripadá úplne úžasné a chceli by takých scén viac.
Takže odhliadnuc od tejto malej výhrady, musím uznať, že táto kniha má právom také vysoké hodnotenia. Je to výborný príklad toho, že druhé pokračovania nemusia byť len nudné a plné zbytočnej vaty, ktorá má vyplniť priepasť medzi úvodom a záverom série. V tejto knihe sa toho deje naozaj veľa, príde veľa kľúčových odhalení a mnoho kľúčových postáv sa konečne stretne. Osobne dúfam, že ešte nejaké pokračovanie bude. Pretože nie som pripravená sa s týmto svetom, hoci je pochmúrny a nebezpečný, rozlúčiť. Rovnako ani s postavami.



oficiálna anotácia:
Downtown se hroutí. Rodiny jsou unášeny ze svých domovů. Mafie přebírají vládu nad městem, zatímco hlídky Radniční gardy patrolují v ulicích s jediným rozkazem: udržet Downtownery na uzdě, dokud za ně Nákaza nedokončí jejich špinavou práci. Občanská válka je na spadnutí. A pokud padne Downtown, pak celé Attiona City padne s ním.
Ve své nejtemnější hodině se město obrátí o pomoc ke třem posledním hrdinům, kteří mu zbývají: Davidu Foxovi, zvláštnímu agentovi ochotnému udělat cokoli, aby odhalil pravdu o smrti svého přítele; sirotkovi Lucovi Scarpovi, jenž utíká před nejmocnější organizací světa; a Jasonu Blakeovi, poslednímu Downtownerovi, který nechce své město vidět v plamenech.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára