pondelok 16. novembra 2015

Denník z detstva | Moudré z nebe



Autor: Richard Skolek  
Názov: Moudré z nebe 
České alebo slovenské vydanie: Backstage Books, 2015 (ČR) 
Hodnotenie na GR: zatiaľ nehodnotené
Kniha Moudré z nebe je dětským deníčkem, který je však určen dospělým čtenářům. Nenajdete zde žádnou literární uhlazenost, žádný vysoký styl, jen vyprávění malého kluka, který si nebere servítky, často odbíhá od tématu a plete páté přes deváté.




„... kdyby nebylo těch hodin v televizi, tak to člověk ani nepozná, že je půlnoc, a ten novej rok je úplně stejnej jak ten starej, člověk si dá nějaký předsevzetí a za tři dny na něho zapomene...“
Ku knihe som sa dostala úplnou náhodou a skôr akoby som na ňu naozaj len niekde narazila, mi bola ponúknutá na recenziu. Je veľmi odlišná od toho, čo normálne čítam, ale niečím ma zaujala. Možno práve tým, že som chcela konečne siahnuť aj po niečom inom, pri čom by som mohla na chvíľu vypnúť. Zdá sa, že toto je práve tá kniha.
Ako už prezrádza sám popis, nejde o žiadnu vysokú literatúru (za čo som vďačná, to nás nútia čítať v škole a fakt netuším, čo je na tých knihách také „vysoké“). Samo o sebe by sa dokonca dalo povedať, že nemá ani hlbší zmysel. Je to proste kniha o živote a hlavne zo života. Nehľadala som v nej žiadne filozofické myšlienky, hoci niektoré „výroky“ boli skutočne trefné a neraz mi vyčarili úsmev na tvári.
Skôr ako to som si všímala, ako veľmi ma bavilo čítanie. Knižočka je skutočne útla, čo považujem za škodu, ale možno to bolo písané v hesle „v tom najlepšom treba prestať“. Tak či onak som sa skvele pobavila. Jednotlivé vety občas nemali hlavu ani pätu, čo dokonale korešponduje s myslením a vyjadrovaním malého dieťaťa.
V čase, keď sa tento „príbeh“ odohrával, ja som nosila plienky a objavovala čaro jednoslabičných prejavov radosti a nespokojnosti. Ale viem si predstaviť, že o pár rokov neskôr som presne takto nejako premýšľala. Všetko som brala doslovne a často nerozumela tomu, o čom to tí dospeláci hovoria a prečo zo všetkého robia takú drámu.
Toto dielko skutočne nie je určené deťom, aj keď nevylučujem, že si to možno nejaké niekedy prečíta. A možno nad tým bude krútiť hlavou. Ale pre mňa to predstavovalo veľmi kvalitný únik od reality. Jednotlivé stránky plynuli tak rýchlo, až som sa nenazdala a bol koniec.
Veľmi často som sa smiala. Relaxovala som pri každej vete. Možno niekto povie, že to nie je nič svetoborné, ale pre mňa to predstavovalo takýto krásny a úsmevný návrat do detstva, keď som prikyvovala a súhlasila s tým, že takto nejako som to kedysi vnímala aj ja.
A komu by som knihu odporučila? Rozhodne každému, kto by na chvíľu chcel vypnúť a aspoň v čítaní sa vrátiť do čias, keď nás naozaj trápilo len to, že vonku prší alebo že niekto nevie hrať vybíjanú.
Som veľmi rada, že sa táto kniha nejakou šťastnou náhodou dostala až ku mne.
„... protože jsem byl statečnej a zvlád jsem kryptu, tak jsme za vodměnu šli do kapucínský cukrárny na rakvičku, babičce se to zdálo hrozně vtipný, já jsem to teda moc nepochopil, ale vona se vůbec směje takovým divným věcem, minule se třeba hrozně řehtala, když jí strýc Petr z Rakouska přivez Mozartovy koule, to dostala takovej záchvat, až ji tekly slzy.“


Za poskytnutie recenznej e-knihy ďakujem jej autorovi

Knihu v papierovej forme si môžete zakúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára