pondelok 2. novembra 2015

Na ceste k smrti | Čarodějka stínů



Autor: Kalayna Price 
Názov: Čarodějka stínů 
Séria: Alex Craft 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Baronet, 2012 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 3.97
Skutečnost, že stínová čarodějka Alex Craftová dokáže mluvit s mrtvými, neznamená, že se jí vždy zamlouvá, co se jí mrtví snaží říct…
Coby soukromá vyšetřovatelka a policejní konzultantka viděla Alex Craftová už hodně důsledků černé magie. Ačkoli má dobré vztahy s Deathem, Smrtí samotnou, nic ji zatím nepřipravilo na její poslední případ. Alex vyšetřuje případ sériového vraha, když na ni zaútočí duch oběti, kterého povolala – a to by mělo být nemožné. Pokus o atentát na její osobu je neúspěšný jen proto, že na poslední chvíli zasáhne Death. A když vám i Smrt zachrání život, víte, že váš čeká špatný den…
Alex se musí spojit s drsným detektivem z oddělení vražd Falinem Andrewsem, aby spolu případ vyřešili. Andrews ovšem něco ukrývá a jeho nechuť k Alex je víc než zřejmá. Andrewsovu pomoc bude ale Alex potřebovat, aby rozpletla zapletenou síť politiky reálného i nadpřirozeného světa a dostala vraha, jenž v rukou třímá moc tak zlověstnou, že to může nakonec stát Alex nejen její život, ale i duši…

“Ms. Craft, while I’m sure your charming personality endears you to many people, is there anyone you know who would want to kill you?”
V deji je hneď od začiatku jasné, že Alex nie je žiadna kvetinka, ktorá len fňuká nad svojim nespravodlivým osudom. A pritom by skutočne mohla. Okrem samej seba vlastne nemá nikoho iného a to len preto, že sa rozhodla prijať to, kým je a hlavne čo je.
Nie je tak úplne súkromným detektívom, ale čarodejnicou na telefóne, ktorá sa za vás môže spýtať vašej zosnulej babičky, kde skryla vašu obľúbenú knihu a za života vám to nestihla prezradiť (čo bola len zromantizovaná predstava, ak máte moc pýtať sa „tieňov“ mŕtvych rôzne veci, asi sa ich nebudete pýtať na najlepšie kníhkupectvo).
Už len z toho vyplýva, že Alex je jedna z tých žien, ktoré sa neboja po hlave vrhnúť rovno do akcie. Následky zvažuje až oveľa neskôr, niekedy aj vtedy, keď už je viac ako len neskoro. Navyše má aj veľa sarkastických momentov, čo z nej robí presne môj typ postavy (a toto prehlásenie je úplne platonické).
Ale na druhej strane postava, ktorá ma totálne dostala, je Death (no nie je to klišé meno pre smrť...). Ako ste si domysleli, asi to nebude pôrodná asistentka, ale TÁ smrť. Je geniálny, aj keď sa tam príliš nevyskytuje. Nesmierne ma však zaujalo, ako autorka popísala jeho prácu i to, aký tím „ľudí“ sa vlastne stará o zbieranie duší. Takéto postavy proste vždy zapríčinia, že začnem slintať.
Ale boli tam aj také, ktoré by som totálne niečím ovalila po hlave, medzi nimi aj druhý mužský protagonista. Falin mi to síce miestami kazil, ale zabíjať ho za to nebudem. Na to si najmem iných (ale nie, sranda, nakoniec si to vyžehlil, chlapec). A ako ste si iste domysleli, nachádza sa tu bermudský útvar milostných rozmerov, tak pozor na klišéometer, pri čítaní možno cifra vyletí do nebies.
Hoci výskyt klišé bol pomerne dosť častý, čítanie zlepšovala Alex a potom aj samotný charakter príbehu. Prostredie, akým bolo mesto Nekros, skvele dopĺňalo atmosféru. Všade nejaké nadprirodzené bytosti, väčšinou fae a čarodejnice, a všetko to tam žilo v nejakej divnej „rovnováhe“ s ľuďmi.
“No bit of tail ever comes between you and Prince Charming. He must have entranced you."

"Prince Charming?" Falin asked, the question barely a whisper.

"What did you think PC stood for? Politically Correct?”
Páčia sa mi takéto svety, kde mágia a obyčajnosť narážajú do seba a väčšinou z toho vnikajú menšie atómové hríby. A v tomto šialenstve sa odohrávali všetky udalosti. Pri urban fantasy je už takmer tradíciu, že v popredí je aj nejaká tá takmer detektívna zápletka a tu jedna obrovská rozhodne bola. Vyšetrovanie o človeku, ktorý odsudzoval mágiu a sám nebol tak celkom „normálny“.
Ľudstvo totiž zase poháňali klasické predsudky typu „čo nepoznám, je zákonite zlé, takže proti tomu musím bojovať, hoci sám nemám svedomie práve najčistejšie“. A je pravda, že mňa takýto druh príbehov jednoznačne baví, pretože ľudia sú a vždy budú ľudia a tieto typické reakcie sú viac ako predvídateľné.
To, čo však predvídateľné nebolo, je samotný vývoj v deji. Jednotlivé postavy sa nakoniec menia rovno pred očami, záporák je dobrý a naopak a nemôžu chýbať aj nejaké tie prekvapivé odhalenia.
Ak sa na to pozriem s odstupom, veľmi jasne si uvedomujem, že takýto druh príbehu je skoro v každej urban fantasy. Snažím sa nemať predsudky a vždy sa snažím sústrediť na spracovanie. A tento príbeh mal čo ponúknuť.
Či už v podobe postáv, až po rôzne záhadné mýty, legendy a magické potvorky, ktorých som sa bála už len z opisu. Navyše fae sú ako taký obrovský a na viacerých miestach uložený Hrad v Karpatoch a správajú sa rovnako tajomne. A už táto maličkosť predstavuje obrovský potenciál, ktorý sa rozhodla autorka využiť.
Vlastne je to taká mini magická detektívka plná akcie, tajomna a sarkastických poznámok hlavnej hrdinky, ktorá má rovnakú peňaženku ako ja – preventívne sa do nej nasťahovali pavúky. Ale v jej prípade budú asi mäsožravé a pokúsia sa ju zabiť. A ona ju aj tak otvorí! Ale aj to ku knihe neodmysliteľne patrí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára