piatok 8. apríla 2016

Desať knižných dní #4: Sedem filmových verzií



V poslednom čase akoby sa vrece roztrhlo s rôznymi filmovými verziami kníh všakovakého žánru. Inak to nebolo ani v minulosti, len s tým rozdielom, že niekedy sme ani nevedeli o tom, že ten alebo onen film vznikol na motívy knihy. Vybrať z tých niekoľkých desiatok (možno aj stoviek) len sedem obľúbených bolo takmer nemožné. Okrem dobrých kníh milujem aj dobré filmy a nie je nič lepšie ako pustiť si dobrý film a čítať pri tom dobrú knihu (čím svojmu bratovi úspešne leziem na nervy už niekoľko rokov). No, tu máte moje najobľúbenejšie filmové verzie (teda, aspoň niekoľko z nich)...


Keď som prvýkrát videla film Alica v krajine zázrakov, knihu som prečítanú nemala, tým pádom som to veľmi nemohla porovnávať. No napriek tomu, že som film videla len relatívne nedávno, možno tak pred pár mesiacmi, doslova ma uchvátil a odvtedy sa od neho neviem odtrhnúť. Úžasný príbeh, nádherné kostýmy, efekty, prostredie... proste všetko! (A je tam Johnny Depp...)
 

Kniha Pamäti gejše si získala milióny fanúšikov na celkom svete a ja som jednou z nich. Je to veľmi netradičný príbeh, no je skutočný a miestami až dych berúci v tom, ako verne popisuje kultúrny fenomén gejší a poskytuje náhľad do ich duší. Filmová verzia ma zastihla nepripravenú, nakoľko som o nej ani netušila, a hoci sa od knihy veľmi odlišuje, mne sa zapáčila. V niečom mi príde magická a rada sa k nej vraciam (hoci kniha vždy ostane knihou). 
 

Dobre, hoci som knihy o Harrym Potterovi nikdy nečítala (čo rozhodne raz zmením), filmy som si veľmi zamilovala a vyrastala som s nimi. Hoci sú všetky, aspoň podľa mňa, spracované skvele, je to práve tretí diel Harry Potter a väzeň z Azkabanu, ktorý mám najradšej. Nafúknutá protivná teta, Hermiona udierajúca Malfoya do tváre, časovrat, úžasný patronus a všeličo iné prispeli k tomu, že tento film je z celej ságy môj najmilší.
 

Och, Charlie, Charlie... Stará sfilmovaná verzia o Willym Wonkovi a jeho továrni na čokoládu je úžasná a v niečom sa mi páčila ešte viac ako tá nová, ale na druhej strane... Johnny Depp sa úlohy zhostil skutočne veľkolepo (ako asi každej, ktorú stvárnil) a tým ma nakoniec presvedčil, že mám radšej tú novú verziu. Ale nová či stará, obe sú rovnako úžasné a rada sa k nim vraciam. 
 

Zelená „príšerka“ s úžasne zákerný úsmevom, ktorú stvárnil herec, ktorého nedokážeme ani len spoznať. Áno, presne, hovorím o Grinchovi. Táto vianočná klasika má tiež pôvod v detskej knihe a je úplne čarovná. Niekedy sa dokonca „zbláznim“ a film si pustím len tak uprostred leta a je mi úplne jedno, že ho poznám úplne naspamäť. 
 

Čo by som bola fanúšika fantasy, keby som aspoň nevidela filmy o Pánovi prsteňov (keď som už nestihla prečítať všetky knihy). Táto trilógia je moja srdcovka a nedokážem pochopiť, ako je možné, že sú ľudia, ktorým sa nepáčila. Najviac milujem prvý diel Spoločenstvo prsteňa, poznám ho úplne naspamäť (aj predĺženú verziu), ale to nemení nič na fakte, že si každé pozretie dokážem užiť akoby bolo prvé. Veľkolepé dielo hodné každého Oscara, ktoré kedy vyhralo. 
 

Poslednou, ale nemenej obľúbenou, je aj Vianočná koleda. Táto čarovná knižočka sa dočkala niekoľkých spracovaní, či už boli kreslené alebo filmové, a som si istá, že sa nejaké ešte len objavia. Je to nestarnúca klasika vhodná nielen do vianočného obdobia, ktorá má hlbší zmysel, než sa na prvý pohľad zdá. Najlepšia je, aspoň podľa mňa, verzia z roku 1984. Áno, je to starý film a efekty v ňom nie sú nič extra, ale aj tak je skvelý. A v momente, keď sa dostane Scrooge až na cintorín a stretne sa s posledným duchom (ktorý pripomína Smrtku), behá mi po chrbte mráz. Je to skutočne desivá scéna, čo len prispieva k úžasnosti tohto filmu (no stále nechápem, prečo v preklade dostal názov Duch Vánoc). 


Na koniec som neodolala ešte malému prídavku... Toto mal byť článok o filmových verziách, takže som nemohla zahrnúť niektoré seriálové verzie. Nedávno som však dopozerala Shadowhunters a musím povedať – akokoľvek bol film odfláknutý, seriál sa mi páčil (hoci s malými výhradami) a totálne som sa zamilovala do Magnusa a Izzy. 
 


A opäť zoznam tém, ktoré na mňa ešte čakajú: 


Ako ste na tom vy a filmové verzie vašich obľúbených kníh? Ktorá je, podľa vás, najlepšia? 

4 komentáre:

  1. Někdy si budu muset pustit "klasického" Karlíka, viděla jsem jen tu novou verzi :)

    Jinak moc pěkný výběr!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten klasický je o niečo iný ako tá nová verzia, ale je to stále veľmi dobrý film - v niektorých momentoch sa mi dokonca páčil viac ako tá nová verzia :)
      ďakujem ;)

      Odstrániť
  2. Ja som Grincha nikdy nevidela :D :D Mám to na zozname, že niekedy, ale akosi som sa k tomu ešte nedostala :D
    Ale milujem Charlieho a továreň na čokoládu :)
    A minimochodom, je to Johnny Depp :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Grinch je podľa mňa super a to hovorím ako človek, ktorý dosť neznáša herca Jima Carreyho :D
      A ďakujem - chybička se vloudila :D

      Odstrániť