sobota 2. apríla 2016

Desať knižných dní #2: Deväť plánovaných kníh



Keďže by som v tejto chvíli mala robiť len milión vecí do školy, rozhodla som sa spísať druhý článok v projekte. Hoci vybrať desať obľúbených kníh bolo pre mňa otázkou niekoľkých minút, vybrať deväť plánovaných bol už trochu tvrdší oriešok. Som predsa knihomoľ a toho definuje nikdy nekončiaci zoznam s knihami, ktoré chce prečítať. Ale nakoniec som vybrala tie „najhorúcejšie“.


Herný svet je tak akosi „vyhradený“ pre chalanov, alebo skôr oni sami si myslia, že je pre nich. Ja osobne som bola vždy šialene posadnutá hrou Warcraft (dobre, nielen tou) a keď som mala viac času, tak som s bratom pravidelne hrávala WOW-ko (nie, že by som sa aj teraz občas neutrhla a Warcraft si nezahrala). A tak sa stalo, že som bratovi všetky knihy (dobre, všetky preložené) kúpila. A odvtedy sa na mňa krásne pozerajú a pripomínajú mi, že som ich vždy chcela čítať. Zuby si brúsim predovšetkým na prvú trilógiu Válka Prastarých (fotka je fakt ilustračná, môj brat je rád, že dokáže pozerať seriál bez titulkov). Nedávno som takmer otvorila prvú knihu, čo je úspech. 


V čase, keď som začala čítať, som už bola trochu staršia, ako sa všetci nazdávajú. Naplno som tomu prepadla až na strednej, čo znamená, že ma „obišli“ všetky povinné knihomoľské série. Jednou z nich je aj Pán prsteňov. Nakoľko som videla filmy, nevidela som dôvod čítať knihy. Veď je to to isté, nie? Nuž, nakoniec som sa pustila do jednotky a zistila som, že sa fakt dosť mýlim. Prečítať prvý diel mi trvalo asi mesiac (nie kvôli tomu, že by som si snáď čítanie neužívala). Odvtedy stále čakám na správny impulz, aby som sa pustila aj do zvyšných kníh. 


Ach, Cassandra, Cassandra... Dobre, možno veľmi rada tvrdím, že to preháňa s tými sériami venujúcimi sa rovnakej tematike, ale to nemení nič na fakte, že ich rada čítam. S pár výhradami má celkom obstojný štýl. Nástroje smrteľníkov som nakoniec dočítala, ale Pekelné stroje... prečítala som prvé dve knihy a na trojku som nemala čas. A potom som urobila tú hlúposť, že som prečítala posledný diel Nástrojov smrteľníkov. Tým pádom ostala Mechanická princezná neprečítaná, pretože už viem, čo sa tam stane (aspoň približne). Nuž, akokoľvek nádhernú obálku má, pre mňa ostáva stále nepokorená. 


Dobre, táto kniha je naozaj netypická, nie je to totiž beletria, nie v pravom slova zmysel. Ale na druhej strane som nadšenec aj všelijakých mytologických legiend, starých príbehov a podobných záležitostí. A kniha Ženy, ktoré behali s vlkmi, vyzerá viac ako zaujímavo. Chystám sa k nej dostať už veľmi dlho. Už som ju dokonca v kníhkupectve držala aj v ruke, že si ju kúpim, ale nakoniec som skončila pri niečom inom. Dúfam, že to tak neostane naveky. To by bola škoda. 


Tie série, ktoré som spomínala vyššie? Tie, ktoré som nečítala, pretože v čase, keď vyšli, tak som nečítala a radšej som sledovala filmy? Hej, ja som ten šťastlivec, ktorý ešte ani nezakopol o knihy o Harrym Potterovi. (Nie, nebite ma, stačil mi ten pohľad, ktorí mi venovali spolužiaci, keď som sa k tomu verejne priznala.) Ale mám motiváciu! Moja teta, ktorá je o niečo staršia ako moja mama, knihy zhltla ako malinu. To znamená, že by som to mala urobiť aj ja. 


Táto šialene zelená knižočka s názvom Charlieho malé tajomstvá ma máta pomaly na každom kroku. Tie druhé vydania sú asi čarovné. Niekedy som na vážkach, či si ju prečítať alebo nie, ale potom si poviem, že vyzerá zaujímavo a mohla by sa mi páčiť. 


Meno vetra má za sebou zaujímavý príbeh. V slovenčine vyšla asi dva mesiace po tom, ako som nastúpila na strednú. Od toho momentu sme sa na ňu so spolužiačkou pravidelne pozerali v kníhkupectve a hovorili si, ako ju jedného dňa prečítame. Teraz sme obe na vysokej, ona práve končí a mňa to čaká o rok... a ani jedna z nás knihu ešte neprečítala. Tak snáď raz... 


Výnimočná je vraj povinnou jazdou pre milovníkov fantasy. Ja mám rada výzvy a rada vyvraciam takéto tvrdenia (alebo ich potvrdzuje). Často knihu obzerám v kníhkupectve, takže si ju možno čoskoro odnesiem (jasné, že za ňu najskôr zaplatím). 


První čarodějovo pravidlo – tak táto kniha je mojim prekliatím. Raz som videla seriál, ktorý bol natočený na motívy tejto série. Nepamätám si z neho veľa, len nejakú ženskú, chlapa, starca a meč (áno, videla som ho skutočne dávno). Ale kniha ma zaujala, tak som si ju kúpila. Čo bolo takmer pred rokom a odvtedy som ju asi šesťkrát posunula na inú poličku. Ešte som ju ani neotvorila. Prečo, to netuším. Raz sa k nej ale dostanem. 


Opäť zoznam tém, ktoré ma ešte čakajú:


Čo vy a knihy, ktoré ste ešte nemali čas prečítať? Tiež sa vám len kopia?

15 komentárov:

  1. Na Charlieho malé tajomstvá se taky chystám.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Okej, k Harrymu si sa nemala verejne priznávať, toho proste MUSÍŠ. Do nášho najbližšieho stretnutia musíš mať prečítanú celú sériu :D
    Inak aj Charlie je fajn :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, tak potom pre svoje vlastné dobro dúfam, že najbližšie sa dostanem až na zimný zraz nejaký, lebo ak by som mala ísť na nejaký v máji, tak by som asi nemala prečítanú ani jednu :D

      Odstrániť
  3. Super seznam! :) A Harryho Pottera dohnat! Fakt! I když nevím. jestli ta série zapůsobí tolik, když s ní člověk nevyrůstá, tak snad nebudeš zklamaná :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pravdepodobne na mňa bude pôsobiť inak, keď som s ňou nevyrastala, ale vyrastala som s filmami (čo sa nedá ani porovnať), čo mi aspoň trochu napovie, čo čakať :D
      A ak s knihy dobré (čo určite sú), tak ma to baviť bude :)

      Odstrániť
  4. S týmto príspevkom sa dosť stotožňujem. Keď som bola mladšia (čiže zhruba do takých 13-14) som čítala veľa. A znovu som sa na plno do čítania pustila až nedávno, takže mi veľa populárnych sérií uniklo. Mortal Instruments ma až tak neláka, ale stále počujem oveľa viac chvál na Infernal Devides, takže tomu chcem dať šancu v prvom rade. Na Pána Prsteňov sa tiež chystám už dlho, ale zatiaľ je mnoho iných kníh, ktoré ma lákajú viac. Perks of being a wallflower sa tiež chystám čítať v blízkej budúcnosti.

    No a toho Harryho proste musíš. Tiež som sa do toho po prvý raz pustila asi pred rokom a pol a veľmi som lutovala, že som to neurobila skôr.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Harry je povinná jazda mojej generácie, to chápem. Asi preto ma chceli kameňovať za to, že som to ešte nečítala :D
      Infernal Devices sú podľa mňa lepšie ako MI, lepšie spracované, aspoň mne to tak pripadalo :)

      Odstrániť
    2. Nikdy nie je neskoro sa do toho pustiť. Aj keď bohužiaľ nikdy nepochopíme, aké to bolo pre ľudí s tými knihami vyrastať.
      Myslím, že už viac krát som počula, že Infernal Devices sú lepšie. Preto ma to láka viac. MI je jedna z tých sérií, ktoré ma dejom nelákajú, ale všade o nej počujem a chcem vedieť, čo je na tom.

      Odstrániť
    3. Čo ty vieš, možno nakoniec prečítaš aj ID aj TMI a obe sa ti budú páčiť. :) (Ale osobne odporúčam ID)

      Odstrániť
    4. Rozhodne to mu chcem dať aspoň šancu. Je veľa vecí, ktoré ma spočiatku vôbec nelákali a úplne som si ich zamilovala (Harry Potter, The Lunar Chronicles). Takže uvidím aké to bude, keď sa k tomu raz konečne dokopem.

      Odstrániť
  5. Meno vetraaa! Ó áno! To nech je prvé, čo prečítaš! A Harryho tiež, lebo to je povinné :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som vedela, že ty budeš jedna z mála, ktorá mi povie, aby som najskôr prečítala Meno vetra :D

      Odstrániť
  6. Tak u tohoto úkolu bych potřebovala víc jak devět čísel. =D Z tvé seznamu se chystám číst Pána prstenů, jelikož jsem ho nečetla ale filmy mám ráda. A Harryho Pottera jsem taky nečetla.=D Nejsi v tom sama. A taky mě zaujala kniha Výjimečná. =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vedela som, že nemôžem byť jediná, ktorá neprečítala Harryho Pottera :D
      Ale inak máš pravdu, ja som mala tiež ťažkosti vybrať 9 kníh a niektoré som poňala skôr ako série :D

      Odstrániť