pondelok 4. apríla 2016

O troch odvážlivcoch | Tetovaný


Autor: Peter V. Brett
Názov: Tetovaný 
Séria: Démonský cyklus 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Triton, 2010 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.26
Noc co noc přicházejí s tmou jadrnci - démoni, kteří na sebe berou děsivou podobu i podstatu. Planou sžíravou nenávistí k lidstvu, vládnou nadpřirozenou silou a mocí. Po stovky let pozvolna vyhlazují lidské stádo, které se před nimi skrývá za magickými chranami - mocnými symboly, jejichž původ je zahalen tajemstvím a ochrana děsivě křehká.
Kdysi bojovali lidé s jadrnci za rovných podmínek a zastavili je. Jenže ty dny jsou dávno pryč. Démoni sílí, zatímco lidí díky každonočním útokům ubývá.
Nyní svítá lidstvu naděje. Tři mladí lidé, kteří přežili krutý démonský útok, se odváží o nemožné - vystoupí zpoza křehkého bezpečí chran a riskují vše v zoufalé snaze odhalit tajemství minulosti.

„Mrtvým nijak neposlouží, když z pocitu viny sám přestaneš žít.“
Peter V. Brett bol pred vydaním tejto knihy na našom trhu úplnou neznámou, avšak ani náhodou sa nedá považovať za nováčika v písaní fantasy. Na veľkých sériách tohto žánru vyrastal a hoci sa venoval písaniu skôr krátkych príbehov, na niekoľko rokov sa svojej vášne vzdal. Aby sa potom mohol s novým elánom vrátiť k písaniu práve tejto série.
Niet pochýb o tom, že svet v tejto sérii je skutočne komplexný so svojimi pravidlami, ktoré s viac či menej jasne stanovené. Síce je veľký priestor venovaný jednotlivým postavám, ale ani tie nedokázali zaplátať niektoré logické maličkosti, ktoré autorovej pozornosti akosi unikli.
Viackrát sa tak v príbehu stáva, že sa pozastavíte nad niečím, čo by nemalo byť možné, ale nakoniec sa to dá prehliadnuť. A je pravda, že po dočítaní sa aj na tieto časti budete pozerať trochu inak.
Dej sa sústreďuje na tri hlavné postavy. Prvým z nich je Arlen, ktorý za dramatických okolností utečie z domu a rád by radšej bojoval, než sa pred démonmi len ustráchane skrýval ako jeho otec. Je v ňom plno hnevu a istej temnoty, kvôli ktorým občas pôsobí takmer až príliš nedostupne a miestami namyslene.
Leesha je zase bylinkárka, ktorá by rada unikla predurčenému osudu a skrz liečenie vedie jej cesta. Je vlastne taká, ako si predstavujete hocijakého liečiteľa, len s tým rozdielom, že časti príbehu písané z jej pohľadu, sú vlastne najzábavnejšie.
Posledný z trojice je Rojer, mladý nádejný zabávač, ktorý s husľami dokáže kúsky, aké len málokto. Celý život sa snaží dokázať sám sebe, že raz bude dostatočne silný na to, aby zachraňoval a nebol len zachraňovaný.
„Jsme to, čím se rozhodneme být, děvče. Jak necháš jiné rozhodovat o své ceně, jsi ztracena, protože nikdo nechce, aby jiní stáli za víc než on sám.“
Zo začiatku sa zdá, že sa príbeh týchto troch prepletie oveľa skôr, budú spolu prežívať nevídané dobrodružstvá, na aké sme zvyknutí z iných fantasy sérií. Avšak, v skutočnosti sa stretnú až v záverečnej tretine a dovtedy časti ich príbehov pôsobia ako samostatné poviedky.
Problém nastáva aj v tom, že je miestami ťažké tieto časti nejako zjednotiť a autor sa vlastne o to ani veľmi neusiloval. Našťastie sa postupom času ukáže, že to malo svoj zmysel.
Dej ako taký ponúka zaujímavý príbeh, zo začiatku bez zjavného cieľu. Proste len ďalšie rozprávanie o skupinke ľudí vzdorujúcich osudu, ale namiesto krutých kráľov im hrozí smrť z rúk krvilačných démonov. Tí zo začiatku poskytujú jediné záblesky akcie a neskôr možno aj trošku hlbšiu zápletku. Pretože v tejto knihe má všetko trošku pomalší vývoj, nielen začiatok.
Kniha Tetovaný nie je žiadnou katastrofou, práve naopak. Autor venoval skutočné veľký priestor svojim postavám a ich osobnému rozvoju, na časovom úseku niekoľkých rokov ich nechával pomaly dozrieť. Síce to spôsobilo skutočne pomalý rozjazd, ktorý nejedného čitateľa môže odradiť, ale aj to sa postupom strán zmení.
Avšak napriek tým pomalším niekoľkým kapitolám sa pred nami na jednotlivých stránkach rozvinie vcelku fascinujúci a nebezpečný svet plný tajomných pravidiel a bez nádeje na záchranu. Je to však posledná tretina knihy plná akcie a napätia, ktoré definujú charakter príbehu. Ide v podstate o ďalšiu sériu o boji voči zlu, ale ktoré fantasy nemá rovnaký základ? Jednotlivé strany dokážu čitateľa skutočne pohltiť.
Aj napriek tomu, že isté časti až nebezpečne pripomínajú biblické príbehy o príchode Spasiteľa. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára