pondelok 11. apríla 2016

Listy o všeličom | Charlieho malé tajomstvá



Autor: Stephen Chbosky 
Názov: Charlieho malé tajomstvá 
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2012 a 2016 (SR); Brio, 2012 a 2016 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.20
Charlieho malé tajomstvá sú o dospievaní.
Charlieho listy sú oveľa intímnejšie ako denník, sú smutné aj veselé, tragické aj komické. Nevieme kde žije, nevieme komu píše, vieme však o svete, o ktorom píše. Snaží sa žiť svoj život najlepšie ako vie, no zároveň uteká pred jeho nástrahami a dostáva sa do sveta prvých rande, rodinných drám a nových priateľov. Sveta sexu, drog a kultovej Rocky Horror Picture Show, sveta, v ktorom je potrebná len úžasná pieseň na úžasnej ceste k nekonečnosti.

„Charlie, prijímame len takú lásku, akú si zaslúžime.“
Stephen Chbosky napísal túto knihu koncom deväťdesiatych rokov a odvtedy si získala milióny fanúšikov po celom svete. Ako skúsený scenárista sa podieľal aj na natáčaní rovnomenného filmu, vďaka ktorému sa tento útlo vyzerajúci príbeh stal ešte známejší. Avšak, pri takejto miere popularity sa čitatelia radi pýtajú, či je skutočne zaslúžená. V tomto prípade je odpoveď jednoznačne kladná.
Príbeh sa sústreďuje na pätnásťročného Charlieho, ktorý píše listy neznámemu človeku. Nevieme, odkiaľ je a kým v skutočnosti je, ale na tom pramálo záleží. Ide hlavne o to, o čom do týchto listov píše.
V nich sa neznámemu človeku zdôveruje so svojimi problémami. Autor prostredníctvom týchto krátkych či dlhších spovedí zabŕdol do skutočne ťažkých tém, avšak v tomto nevšednom podaní pôsobili ako súčasť každodenného života. Čo je možno skutočne aj pravda.
Všetko sa odohráva koncom minulého storočia, avšak z hľadiska témy je kniha skutočne nadčasová, takže si nájde čitateľa kedykoľvek a pohltí ho. Nejde len o typické puberťácke problémy s nečistou pleťou a rebríčkami obľúbenosti, ale sústreďuje sa aj na niektoré témy, ktorým sa podvedome vyhýbajú aj dospelí, ako sú drogy, alkohol, či dokonca sex. V tomto smere si skutočne nekladie servítku pred písmenká, čo zaručí nielen pozornosť, ale prinúti čitateľa rozmýšľať.
Zo začiatku je však trochu ťažšie ponoriť sa do čítania, nakoľko nedokážeme nadviazať kontakt s príbehovou realitou, pretože žiadna neexistuje. Iste, je skvele podať príbeh formou listov, ale tým pádom autor sám sebe podpílil konár pod nohami a nedokáže celkom „predať to, o čom píše“.
„Nemôžeš len tak sedieť, uprednostňovať životy ostatných pred svojím a myslieť si, že to je láska. To sa nedá. Musíš niečo urobiť.“
Bolo by skvelé čítať tie listy a pritom vedieť aspoň základné údaje nielen o postavách, ale aj o prostredí. Tak by sme možno lepšie dokázali pochopiť Charlieho. Pretože v príbehu sú momenty, v ktorých jeho správanie pôsobí nanajvýš bizarne a je ťažké nejako ho pochopiť alebo si naň utvoriť názor, nakoľko to všetko vnímame sprostredkovane len napísané v liste adresovanom anonymnému človeku.
Tým pádom až úplne na konci knihy môžeme sprostredkovane pochopiť zmysel celého príbehu, o čom skutočne bol a možno aj stotožniť sa s Charliem nielen ako s dopisovateľom, ale ako s postavou. Posledné strany spôsobia obrat vo vyznení knihy.
Charlieho malé tajomstvá je v podstate jedinečná kniha. Nevšedným spôsobom rozpráva o tom, čo pozná každý z nás, o problémoch dospievania, a je pretkaná v podstate skutočne silnými a nádhernými myšlienkami. Budete sa smiať, možno plakať a to, o čom si prečítate, takisto bude niekedy skôr tragické než komické.
Lenže to je podstata tejto knihy. Vyrozprávať o tom, aké je to v skutočnosti. Aj o tých trpkých častiach. Bohužiaľ tento príbeh vyniká i padá na spracovaní. Tým pádom väčšinou hlavný hrdina vyznieva ako nadmieru patetický jedinec, ktorý až príliš často plače.
Nepoznáme dôvod, ani on sám ho nepozná, keďže sám pred sebou uteká, a to sa môže stať problémom. V konečnom dôsledku sa to ale dá prepáčiť, nakoľko knižočka sa číta skutočne dobre a rýchlo. Odkazy na jednotlivé knihy, filmy i piesne vás možno po dočítaní inšpirujú až tak, že si ich vyhľadáte. A niektoré silné momenty vo vás ešte dlho budú doznievať.
Príbeh je predovšetkým o živote a zo života, o momentoch, ktoré mnohých pripadajú bezvýznamné, no pre danú osobu znamenajú viac ako život sám. A tie maličkosti robia z tohto príbehu niečo jedinečné (bez ohľadu na nedostatky, ktoré by ste sa v ňom snažili nájsť).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára