štvrtok 14. apríla 2016

Desať knižných dní #5: Šesť obľúbených autorov



Zo začiatku som nechcela ďalší článok z projektu zverejniť tak skoro a nakoniec som naň tak trochu zabudla vo svetle všetkých tých kravín, čo musíme písať do školy. Ale nakoniec som sa odtrhla (nie, že by som nebola rada za prestávku) a tento článok konečne spísala. A hľadať obľúbených autorov bolo, na počudovanie, ešte ľahšie ako nájsť obľúbené knihy. Možno preto, že väčšina z nich sú autori mojich obľúbených kníh...


Colleen Hoover
Táto autorka je pre mňa niečo ako nekorunovaná kráľovná žánru new adult, hoci je pravda, že som čítala už aj lepšie žánrovky. Prečo som sem teda zaradila práve túto autorku? Pretože bez ohľadu na to, ako veľmi klišé sú jej knihy, bez ohľadu na ohranosť námetu, sa mi jej knihy proste páčia (aj keď niekedy s výhradami). Dokáže ma totálne pohltiť, rozplakať, rozosmiať a chytiť za srdce. To je kvalita, ktorú si na nej ako na autorke neuveriteľne cením, takže čo sa stane, keď vyjde jej nová kniha? Správne, ja si ju určite prečítam. 


Colleen Houck
Táto Colleen zožala veľký úspech so svojou Tigrou ságou a ja som sa do nej zamilovala, hoci sa čítaniu YA v niektorých prípadoch radšej vyhýbam. Lenže v tomto prípade mi to proste nestačilo. Odhliadnuc od toho, že sú tigre moje najobľúbenejšie zvieratká, hneď po vlkoch, tá indická mytológia si ma získala. A keď vydala nedávno knihy s egyptskou mytológiou? Samozrejme, že som si ju musela prečítať. Ona proste vie, ako ma svojim rozprávkovitým spôsobom rozprávania dostať.


Marissa Meyer
Aj pre jej písanie mám slabosť. Síce sa preslávila v podstate tým, že len prepísala známe rozprávky do nového šatu, nemôžem jej to zazlievať. To, čo svojimi Mesačnými kronikami stvorila, je celkom nový a iný svet, ktorý sa nepodobá niečomu, s čím som sa doteraz stretla. Všetko má úžasne premyslené, opísané a vysvetlené, navyše ma proste obrala o dych všetkými tými technickými podrobnosťami. A už som spomínala, že totálne milujem jej postavy? Jej fantázia je proste fascinujúca. 


Kateřina Petrusová
Od fantasy k romantike. Kto ma pozná vie, že som beznádejný romantik, tým pádom som si knihy od tejto autorky proste musela prečítať. Bez ohľadu na to, že som prvú knihu vlastne prečítala ešte kedysi dávno, keď nebola viac ako ďalšia poviedka na webe Bez hranic. Okrem toho, že má geniálny štýl, ma vždy dokonale rozosmeje a niekedy aj rozplače, tak veľmi mi brnká na city. Ale to nevadí, pretože si jej knihy aj tak budem naďalej kupovať a čítať Navyše je tak trochu mojim vzorom – začínala tam, kde ja, a pozrite, kde to dotiahla.. Koho by to neinšpirovalo? 


Sherrilyn Kenyon
Sherrilyn, Sherrilyn... Ale vážne, kto ešte nečítal jej knihy, hanbite sa! Jej štýl je dokonalý a svety, ktoré v sériách stvorila, sú dychberúce. Či súčasnosť alebo sci-fi vesmír, je zaručené, že vytvorí postavy, ktoré mi svojim príbehom zlomia srdce. Opakovane. A ja aj tak opakovane beriem do rúk jej knihy a čítam si ten skvostný príbeh, ktorý vytvorila. Pritom je to jedno klišé za druhým, ale koho by to trápilo. S jej štýlom? To by ma bavila aj kniha o chudnutí. Navyše je tam perfektná rovnováha medzi romantikou, napätím, akciou, vtipom a drámou. A nie, vôbec neslintám nad jej mužskými postavami. Vôbec! (No ja viem, tie slovenské obálky nie sú práve najlepšie.) 


J. R. Ward
Táto autorka je z rovnakého súdku ako Sherrilyn. Jej písanie ma proste baví, dokáže ma rozplakať, rozosmiať a totálne ma pohltiť. Svet o upíroch mi opäť vrátil lásku k týmto postavičkám, o ktorú som dočasne prišla kvôli boomu upírskej literatúry pred niekoľkými rokmi. Ale aj keby písala o rozpadnutej topánke na baterky, bavilo by ma to. Dokáže proste chytiť čitateľa a už ho nepustiť. Čo na tom, že by už mala v sérii BČD prestať skôr, než sa to zvrhne v katastrofu. Som pozitívne zaujatá. (A nie, nečítala som knihy v angličtine, ale stále si stojím za názorom, že české obálky sú príšerné.) 


Áno, ešte stále na nás čaká niekoľko tém:



Akí sú vaši obľúbení spisovatelia? 
Máte aj vy spisovateľa/spisovateľku od ktorých by ste prečítali aj telefónny zoznam? 

4 komentáre:

  1. Tedy ani jednoho ze míněných autorů/autorek nemám příliš načteného, ale obálky vypadají moc pěkně :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Každú autorku môžem jedine odporučiť, ale je pravda, že každý má rád niečo iné a poznám ľudí, ktorí knihy od týchto autoriek radi nemajú :)

      Odstrániť
  2. Colleen je super :D z NA je fakt z jednou naj autoriek a Ugly love proste nemalo chybu. Čo sa týka tých ďalších autorov, u mňa by ten rebríček vyzeral asi trochu inak :D Rozhodne by som tam mala aj Sarah J. Maas a Cassandru Clare :D :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak sto ľudí, sto chutí. :D Ja som vyberala svoje obľúbené autorky hlavne na základe toho, koľko kníh som od nich čítala. Hoci je pravda, že od Cassandry Clare som čítala veľa kníh, nepovažujem ju za takú dobrú spisovatľku a Sarah... ACOTAR bola úžasná kniha, ale okrem toho som od nej čítala len jednu, takže neviem povedať, či je to moja obľúbená spisovateľka :D
      Však sa zapoj do projektu ;)

      Odstrániť